Miksi rakennusliikkeille annetaan rahaa?

T:Teksti:

Ilman valtion tukea rakennettuja uusia asuntoja on viime kuukausina ollut vaikea myydä.
     Siksi valtio on antanut korkotukea 2000:lle kovan rahan omistusasunnolle.
    Asuntoministeri Suvi-Anne Siimeksen erityisavustaja Peter Fredriksson. Miksi kovan rahan asuntotuotantoa pitää tukea?
    “Tuki on kohdennettu Helsingin seudun kunnille. Muissa kasvukeskuksissa ei tukea annettu.
    Asuntojen kysyntä ja tarjonta ovat epätasapainossa ja erityisesti vapaarahoitteisen omistusasuntotuotannon hintataso korkea. Siksi pitäisi saada kohtuuhintaista kovan rahan omistusasuntotuotantoa pääkaupunkiseudulle.
     90-luvun laman aikana omistusasuntotuotanto meni pohjalukemiin. Syntyi yksipuolisia asuntoalueita. On tärkeää, että alueille tulee sekä omistusasuntoja että vuokra-asuntoja.
     Eikö markkinoihin perustuvassa asuntotuotannossa hintojen pitäisi määrittyä kysynnän mukaan? Kannetaanko tässä rakentajan riskiä?
     “Voi ajatella niinkin, että riskinottajat eli rakentajat kantakoot riskinsä loppuun. Näin voisi tehdä, jos olisi varmuus siitä, että riski pysyy hallinnassa. Tällainen ajattelutapa on Suomessa joskus ollut. Pahimmillaan se johti siihen, että koko rakennussektori romahti. Ei ole todennäköistä, että rakennusliikkeet myisivät asuntoja tappiolla. Ne pitäisivät asuntoja tyhjinä tai vuokraisivat.
     Jos rakentajien tukeminen olisi tuen ainoa tarkoitus, se ei riittäisi perusteeksi. Syitä on muitakin. Markkinoilla täytyy olla kohtuuhintaisia vuokra-, asumisoikeus- ja omistusasuntoja.”
    Usein kunnat sanovat, että nousukauden aikana ei voida rakentaa asuntoja koska kustannukset ovat korkeat. Taantuman aikana sen sijaan voidaan rakentaa. Estetäänkö kovan rahan asuntojen tuella sosiaalinen asuntotuotanto, kuten opiskelija-asuntojen rakentaminen?
    “Valtion pääkaupunkiseudun kahdelle tuhannelle omistusasunnoille antama tuki ei johda siihen, että rahoitusta ei olisi vuokra-asuntoihin ja opiskelija-asuntoihin. Valtiolla on nyt rahaa.
    Nyt rakennusalalla on meneillään hintojen vakaantumisvaihe ja aleneminen. Liike- ja toimitilarakentaminen vähenee, ja sieltä on irtautumassa voimavaroja. Vuokra-asuntotuotanto on lähtenyt selkeästi kasvuun eli markkinalogiikka toimii.”
    Eli hinnat ovat halventuneet?
    “Kyllä. Etenkin tonteista kilpaillaan. Jännää on, että kun uusi tukimuoto tuli ilmi, rakennusliikkeiden takataskusta löytyi tontteja rakennettaviksi. Rakentajat eivät halua omille tonteilleen vuokra- ja asumisoikeusasuntoja. Eli näitä tontteja ei saada muuhun kuin omistusasuntotuotantoon. Ne jäävät seisomaan tyhjinä.”