Lakimies hyppyrimäess

T:Teksti:

Sanoista mäkihyppääjä ja lakimies tulee lähinnä mieleen Matti Nykänen käräjäoikeudessa selvittelemässä uusimpia toilailujaan.
Mutta yhdistelmä ei ole mahdoton. Oikeustieteen ylioppilas Teemu Summanen on aidosti molempia: mäkihyppääjä ja gradua vaille valmis lakimies.
”Tämä on viimeinen tilaisuuteni avautua”, Summanen kertoo ja naurahtaa. ”Graduni valmistuu toukokuussa, ja poistun yliopistolta. Oikiksessa alle kymmenen ihmistä tietää hyppyharrastuksestani.
”Viimeksi Summanen menestyi Puolan Zakopanessa, jossa järjestettiin universiadit eli kahden vuoden välein pidettävät opiskelijoiden maailmanmestaruuskilpailut. Suomi voitti pronssia joukkuemäessä, ja Summanen oli mukana joukkueessa. Urheilujulkisuuden välttäneelle oikeustieteilijälle kisat olivat jo ties kuinka monennet.
Summanen kilpaili pitkään yhdistetyssä, jossa kilpailijat hyppäävät aluksi mäkikisan ja lähtevät sen jälkeen hiihdon takaa-ajokilpailuun mäkikisan sijoitusten määräämässä järjestyksessä. ”Voisi sanoa, että yhdistetyssä mä urheilin. Mäkihyppyä mä vain harrastan”, Summanen sanoo.
Oikeustieteelliseen Summanen pääsi toisella yrittämällä vuonna 1996 vietettyään urheiluvälivuoden yhdistetyn parissa. Yhdistetyssä Summanen voitti muun muassa nuorten mm-hopean vuonna 1992. Samana vuonna hän kilpaili myös Albertvillen olympialaisissa. Henkilökohtaisessa yhdistetyn kilpailussa Summanen oli 23. ja joukkuekilpailussa hän oli mukana seitsemänneksi sijoittuneessa Suomen joukkueessa.
”Sekä mäkihypystä että yhdistetystä sm-palkintoja on kertynyt hyllylleni yhteensä lähes 20”, Summanen kertoo.
Olympiakomitean myöntämät stipendit elättivät osaltaan Summasta 90-luvun ajan, mutta kilpailu-urheilun muututtua harrastukseksi hyppyhaalari on vaihtunut miesten pukuun. Pari vuotta sitten Summanen oli tuomioistuinharjoittelussa, ja toissa vuoden hän oli töissä asianajotoimistossa.
”Valitettavasti vuorokaudessa on vain 24 tuntia, joten muu hengailu on jäänyt vähemmälle opiskelun ja hyppäämisen tieltä.
” Musiikkia Summanen sentään ehtii kuuntelemaan. ”Popahtava” on sana, jolla mies kuvailee makuaan.
Lahden mm-kisoissa Summanen oli mäkien koehyppääjä yhdessä Toni Niemisen kanssa. ”Olin siellä koehyppääjänä myös vuoden 1989 kisoissa. Piirit ovat sen verran pienet, että tiesivät soittaa ja pyytää minua mukaan nytkin.
”Lahden kisoja ajateltaessa nenään leijailee väistämättä dopingin käry.
”Yhtä hyvin voit laittaa sinne, että haastateltava nauttii dopingia”, Teemu tokaisee ja siemaisee kahviaan. ”Asia on juridisesti pirun ongelmallinen ja säännöstökin sekava.
”Entä kumpi on vaikeampaa, ajoittaa ponnistus oikein vai lukea tarkasti lakia?
”Sanotaan parinkymmenen vuoden kokemuksella, että ajoittaa ponnistus oikein”, Summanen vastaa. ”Juridiikasta en voi oikein sanoa mitään, sillä olen harjoittanut sitä vielä niin vähän aikaa.

Laura Halminen
Kuva: Mika Ranta