Tarkastamo: Uutiset, sadut ja sarjakuvat

T:Teksti:

Sana “Serbi” poistettiin kansainvälisestä kirosanaluettelosta 6.10.2000. Tuolloin lehtien pääkirjoitukset kutsuivat serbit takaisin eurooppalaiseen perheeseen, kun nämä marssimalla ja lakkoilemalla pakottivat presidentti Slobodan Milosevicin luopumaan vallasta.
     Koko 1990-luvun ajan länsimedia kuvasi serbit eläimellisiksi roistoiksi. Osin syystäkin. Muistattehan: Banja Luka, Srebrenica, Sarajevo, Mostar, Drenica, Mitrovica…
     Uutiset ovat kuin satuja. Niissä pitää olla hyvä ja paha. Milosevic sopi paholaisen rooliin harvinaisen hyvin. Hän oli sosialisti, fasisti ja militaristi yhtä aikaa.
    Lähi-idän uutisissa musta ja valkea eivät ole niin yksiselitteisesti erotettavissa. Kuusi vuotta sitten Jasser Arafat sai Nobelin rauhanpalkinnon. Nyt ei olla varmoja, pitäisikö hänestä puhua sillanrakentajana vai -räjäyttäjänä.
     Länsimaiset toimittajat pyrkivät ymmärtämään sekä israelilaisten että palestiinalaisten motiiveja, mutta israelilaisia on silti kulttuurisyistä helpompi sympata: holokaustin kärsinyt kansa Raamatun mailla arabien ympäröimänä. Temppelivuori kuulostaa tutummalta kuin Haram al-Sharif – vaikka se onkin sama asia.
    Suomalaiset uutistenlukijat tuppaavat luonnehtimaan kaikkia palestiinalaisten mielenosoituksia raivokkaiksi, vaikka kuvanauhalla marssivat ihmiset eivät näyttäisi sen kiivaammilta kuin Mauri Pekkarinen eduskunnan kyselytunnilla.
     Joe Saccon Palestine In the Gaza Strip ja Joe Kubertin Fax From Sarajevo ovat sarjakuvan muotoon kirjoitettuja taidokkaita dokumentteja. Kumpikin ilmestyi jo vuonna 1996, mutta ne ovat taas ajankohtaisia, kun lehtien ulkomaansivut pursuavat lähi-itää ja Jugoslaviaa. Saccon ja Kubertin albumit laittavat pohtimaan uutisoinnin äänensävyjä.
    Fax From Sarajevo on selviytymis- ja sankaritarina, joka jatkaa Schindlerin listan ja Anne Frankin päiväkirjojen perinteitä. Kubert kuvaa elävästi sarajevolaisen ystävänsä Ervin Rustemagicin epätoivon, kun tämä yrittää järjestää perhettään pois piiritetystä kaupungista. Kirja on syntynyt Kubertin ja Rustemagicin Bosnian sodanaikaisen tiiviin faksien vaihdon pohjalta.
    Bosnian sota todisti julmasti, kuinka maailma unohti sen, minkä se vannoi vuonna 1945 aina muistavansa. Bosnian muslimit saivat lännen myötätunnon puolelleen mutta eivät juuri apua. Olivathan he Bosnian muslimeja.
     “Jos joku tappaisi pingviinejä samaan tapaan kuin serbit teurastavat bosnialaisia, kansainvälinen yhteisö olisi jo puuttunut siihen”, Ervin Rustemagic kirjoittaa Kubertille 17. 7. 1992 päivätyssä faksissaan.
    Fax From Sarajevon karmivat tapahtumat ovat varmasti totta mutta silti vain osatotuus. Kubertin sarjakuva jatkaa mustavalkoisen uutisoinnin perinnettä. Kaikki serbit demonisoidaan kylmäverisiksi raiskaajateurastajiksi, joiden housut eivät tutise milloinkaan.
    Palestiinalaisia piirtävän Joe Saccon kynänjälki näyttää enemmän. Se purkaa stereotypioita. Kaikki palestiinalaiset eivät ole lukutaidottomia kivienviskojia eivätkä kaikki israelilaiset sotilaita. Saccon haastattelema Ibrahim loukkaantuu Lonely Planet -oppaan kannesta, jossa on huivipäinen palestiinalaismies aasin selässä. “Suvussani on opiskelijoita! Professori! Ja atk-opettaja!” hän kivahtaa.
    Sacco valitsee tietoisesti palestiinalaisnäkökulman, koska sitä ei tunneta niin hyvin hänen kotimaassaan Yhdysvalloissa. Hän kuvaa pakolaisleirien arkea ja löytää ihmiskasvot mystisiltä ja pelottavilta kuulostavien intifadan, Fatahin ja plo:n takaa. Ruuduissa näytetään lapsensa menettäneiden äitien epätoivo sekä haastattelijan neuvottomuus toimittajiin kyllästyneiden palestiinalaisten keskellä.
    Saccon kirjassa ei ole puhtaita sankareita tai petoja. Esiin piirtyy avuttomuus.
    Avuttomia eivät ole vain Länsirannan ja Gazan palestiinalaisteinit ja heitä vastaan heitetyt nuoret ja pelokkaat israelilaissotilaat. 30 vuotta jatkunut pattitilanne tekee avuttomiksi myös jerusalemilaiset hotellinpitäjät, Tel Avivin it-insinöörit, Bill Clintonin, Amnestyn ja yk:n. Puhumattakaan sanomalehtien eläkeikää lähestyvistä pääkirjoitustoimittajista, jotka eivät enää keksi uusia vertauskuvia lähi-idän “mutkikkaalle” tilanteelle.

Ilkka Karisto

Joe Kubert: Fax From Sarajevo. Dark Horse Books (1996), 130 mk.
Joe Sacco: Palestine In the Gaza Strip. Fantagraphics Books (1996), 143 mk.