TAIK vaatii opiskelijoilta valmistumistakuun

T:Teksti:

Taideteollisessa korkeakoulussa vaaditaan opiskelijoita allekirjoittamaan sopimus, jolla opiskelija sitoutuu valmistumaan kolmessa vuodessa taiteiden kandidaatiksi tai kahdessa vuodessa taiteiden maisteriksi. Niitä, jotka eivät suostu sitoumusta allekirjoittamaan, on uhattu kulkulupien ja opintovälineiden pois ottamisella, kertoo Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaskunta (Tokyo).
    “Uusien ma- tai ba-tutkintoa suorittavien opiskelijoiden tullessa kouluun heille on lyöty paperi eteen, jossa opiskelija sitoutuu rangaistuksen uhalla valmistumaan kahdessa vuodessa. Niille jotka eivät halua allekirjoittaa, sanotaan, että ‘kaikkihan tämän allekirjoittavat'”, Tokyon hallituksen puheenjohtaja Asmo Noronen sanoo.
    “Rehtori ilmoitti, että järjestelmä on hyvä ja oikeudenmukainen. Yritämme kuitenkin vielä kerran sivistyneesti lähestyä rehtoria. Jos tulosta ei synny, meillä on korkeakoulun johdon kanssa ilmiriita käynnissä. Toiminta on täysin yliopistolain vastaista”, Noronen jatkaa ja kertoo, että Tokyon nostaman metelin jälkeen muutamalla osastolla on laitettu valmistumissitoumusten teko jäihin.

“Kyseessä on yliopistolain hengen vastainen asia. Yliopistolaissa ei ole mitenkään rajoitettu opiskeluaikaa”, sanoo koulutuspoliittinen sihteeri Ida Mielityinen Suomen ylioppilaskuntien liitosta. “Opiskelija ei voi tietää kaikkia lakipykäliä ja siksi niin sanottu sopimus ei ole oikeudenmukainen.”
    Opetusministeriön hallitusneuvos Juhani Saarivuo sanoo, ettei sopimus voi olla millään tavalla sitova. Hän kertoo keskustelleensa asiasta Taikin hallintojohtaja Ilkka Huovion kanssa.
    “Huovio sanoi, että kysymys on lähinnä opintosuunnitelmasta, joka on tehty tehokkaan opiskelemisen takaamiseksi. Sehän voi olla ihan suunnitelma: opiskelijan allekirjoituksella sopimuksessa ei voi olla sitä merkitystä, että sitoumuksen rikkomisesta tulisi jotain rangaistuksia”, Saarivuo vastaa kysymykseen siitä, onko sopimus yliopistolain vastainen. Hän muistuttaa, että nyt Taikissa opiskelijat valmistuvat hyvin hitaasti.

Taikin hallintojohtaja Ilkka Huovio myöntää, että joidenkin opiskelijoiden kanssa on tehty valmistumissopimuksia.
    “Jotkut osastonjohtajat ovat esittäneet tällaisia yhteistyösopimuksia. Minulla oli aiemmin käsitys, että sopimukset koskisivat lähinnä ‘eläkeopiskelijoita’, jotka opiskelisivat yhdeksättä vuotta tai pidempään. Olen myös kuullut, että joku osastonjohtaja olisi esittänyt aloittelevillekin opiskelijoille tällaisia sopimuksia.”
    Huovio korostaa, että kyseessä on sopimus eli myös opiskelijan hyväksymä asia. “Mitään hallinnon määräystä, sääntöä tai yleistä ohjeistusta ei olla annettu, eikä aiota antaa. Korkeakoulun tahto on, ettei mitään tehdä pakolla”, Huovio muistuttaa.
    Opiskelijoiden pikainen valmistuminen on Huovion mukaan korkeakoululle tärkeää. Hän sanoo Taikin olevan uuden korkeakoululain myötä “kammottavassa tilanteessa”.
    “Me otamme noin 240 opiskelijaa sisään ja ministeriön kanssa sovittu tulossopimus edellyttää 140 maisteria vuodessa. Viime vuonna jäimme siitä 14 auki. Jos jäämme uuden lain voimassa ollessa tavoitteesta, kyse on todella isoista rahoista meille. Se tarkoittaa jonkin osaston lakkauttamista. Siksi opiskelijoiden valmistumiseen on panostettava.”
    Koko 90-luvun ajan on korkeakoulun perusrahoitus jäänyt jälkeen, Huovio valittaa. “Työntekijöitä on jouduttu vähentämään. Henkilökunta on väsynyttä ja loppuun ajettua. Tietoverkot eivät kestä. Jos tätä jälkeenjääneisyyttä ei korjata, olemme pahassa myllyssä”.

Taik ei ole yksin ongelmineen. Uuden korkeakoululain myötä yliopistoissa ja korkeakouluissa ollaan huolestuttu rahoituksen ylläpitoa varten tarvittavien tutkintomäärien täyttymisestä.
    Samankaltaisia opiskelijan kiristystapauksia ei kuitenkaan SYL:n Mielityinen muista. Hieman vastaava tapaus sattui viime vuonna, kun Sibelius-Akatemia pyysi orkestereita olemaan palkkaamatta solistisen osaston opiskelijoita töihin kahteen vuoteen. Sibelius-Akatemia sai huomautuksen tietosuojavaltuutetulta.
    “Viime vuoden tutkintouudistusten jälkeen on ollut uhkana erilaisia kiristyksiä. Mutta mitään konkreettista ei ole tapahtunut”, Sibelius-Akatemian ylioppilaskunnan puheenjohtaja Ulla Hiipakka kertoo. “Nyt on meneillään kädenvääntöä siitä, kuinka monen vuoden aikana opiskelija saisi henkilökohtaista opetusta.”

Heikki Valkama
Kuva: Ulla Laitinen