Ei huumetestejä yliopistolle

T:Teksti:

Helsingin yliopiston työntekijät tai opiskelijat eivät ainakaan lähitulevaisuudessa joudu pissaamaan purkkiin tai antamaan verinäytteitä, sillä Helsingin yliopistossa ei oteta käyttöön minkäänlaisia huumetestejä, kerrotaan yliopiston hallinnosta.
    Opiskelijoiden kohdalla kysymys huumetesteistä yliopistolla on ylipäänsä spekulatiivinen, sillä “tällä hetkellä yliopistoilla ei ole mitään toimivaltaa tehdä huumetestejä”, sanoo johtaja Markku Mattila opetusministeriön yliopistoyksiköstä.
    Opetusministeriössä tutkitaan lähinnä mahdollisuuksia testata opiskelijoita ja henkilökuntaa työturvallisuusnäkökohtien perusteella. Joka tapauksessa lakeja pitää muuttaa, ennen kuin huumetestejä voidaan tehdä yliopistoissa missään muodossa.
    Yliopiston palkattuja työntekijöitä hallinnoivalta henkilöstöosastolta sekä opiskelijoita hallinnoivasta opintoasiantoimistosta kerrotaan, että huumeiden käyttö ei ole aiheuttanut minkäänlaisia näkyviä ongelmia.
    yths:n tietojen mukaan opiskelijat käyttävät huumeita jonkin verran. Yliopiston työntekijöiden työterveyshuollossa ei ole kohdattu huumeiden käyttöä lainkaan.

Yliopisto on asiantuntijaorganisaatio, jossa työntekijän osaaminen ja motivaatio ovat perinteisesti käyneet toimintakunnon edellä, sanoo työterveyslääkäri Eeva-Liisa Putkinen. Putkinen ei kuitenkaan spekuloi millään tavalla, voisiko pahimman luokan huumehörhö olla vaikkapa professori.
    Mutta jos valitaan sattumanvaraisesti yksi tieteenala ja sillä toiminut huippunimi, niin vaikuttaisi siltä, että Helsingin yliopistoa kiinnostaa enemmän professorin pätevyys kuin hänen yksityiselämänsä.
    Kun professori Kari Lumpeelta tähtitieteen laitokselta kysyy, olisiko pari vuotta sitten 62-vuotiaana kuollut Cornellin yliopiston tähtitieteen professori ja kuuluisa astronomian popularisoija Carl A. Sagan kelvannut Helsingin yliopistolle, vastaus on ehdottoman myönteinen.
    “Sagan oli keskeinen nimi aurinkokunnan tutkimuksen alalla, ja lisäksi hän oli valtavan hyvä tämän alan pr-ihminen.”
    Professori Lumpeen mielipide Saganin akateemisesta pätevyydestä ei muutu, kun hänelle paljastuu, että Sagan käytti kannabista elämänsä aikana säännöllisesti. Muutenkin Lumpeella on hyvin pragmaattinen näkemys yliopisto-opettajan pätevyyden ja huumeiden käytön välisestä yhteydestä.
    “Itse kullakin on yksityiselämänsä, mutta jos se ei haittaa tutkimustyötä ja opiskelijoita, sillä ei ole merkitystä”, professori Lumme sanoo.

Juhana Rossi