Puolikuu 28.4. – 11.5. 2000

T:Teksti:

Star Trek Treella

U.S.S. Enterprisen loputon matka ajassa ja avaruudessa on päättynyt Tampereen Vapriikkiin. STAR TREK: Federation Science – näyttely on friikkien juhlaa, sillä näyttelyssä pääsee itse hypeltämään scifi-roinaa. Kaikkiaan neljäkymmentä toiminta-asemaa tarjoaa mahdollisuuden fiilistellä tricordereilla, kosmisilla säteillä ja muilla avaruuden arkipäivän vekottimilla. Esillä myös krääsää Star Trek -leffoista.

Star trek –näyttely Tampereella museokeskus Vapriikissa 20. elokuuta saakka. Vapriikki, Veturiaukio 4, Tampere, puhelin 03 – 3145 6966. Avoinna ti, to-su klo 10-18, ke 11-20. Liput 35 / 20 mk.

Tiedenaiset tapetilla

Vuonna 1874 Lydia Sesemann teki historiaa: hän oli ensimmäinen väitellyt suomalaisnainen. Kansalliskirjaston Galleriassa on esillä katselmus suomalaisten naisten tieteelliseen työhön. Näyttely esittelee myös useita nykytutkijoita kuten komeettojentutkija Liisi Oterman ja kulttuurintutkija Anna-Leena Siikalan työtä. Näyttelyyn voi tutustua myös netissä osoitteessa www.helsinki.fi/akkainfo/tiedenaiset/. Näyttelyn järjestävät Helsingin yliopiston kirjasto ja yliopiston Kristiina-instituutti.

Tiedenaisia-näyttely Kansalliskirjaston Galleriassa, Unioninkatu 36 8.5.-7.10. Avoinna ma-pe klo 9-20, la 9–16. Vapaa pääsy.

Taiteilijat utopioivat 29.4.

Joukko muusikoita, elokuvantekijöitä, näyttelijöitä ja performanssitaiteilijoita sekä kansalaisaktivisteja Helsingistä, Pietarista ja Tallinnasta kokoontuu pohtimaan kotikaupunkiensa tulevaisuutta Lasipalatsiin lauantaina 29. huhtikuuta. Paneelissa taiteilijat utopioivat ja kansalaisaktivistit kommentoivat tulevaisuudenvisioita. Tarkoituksena on vahvistaa kaupunkien kulttuurivaihtoa. Ohjelma alkaa kello 12 Cleaning Womenin keikalla ja lyhytelokuvilla. Dodona Combon Kaupunkilaisiin Utopioihin kuuluva paneelikeskustelu taide-esityksineen alkaa kello 14.

Taiteilijan utopiat -tapahtuma Lasipalatsissa 29.4 klo 12 alkaen. Ohjelma verkossa osoitteessa www.utopiat.com. Vapaa pääsy.

Graffitimiehen maalauksia

Andy Warholin manttelinperijä amerikkalainen Keith Haring (1958-90) kuoli 31-vuotiaana aidsiin New Yorkissa, mutta ehti urallaan paljon. Haring osallistui ahkerasti erilaisiin protestiliikkeisiin, talon- valtauksiin sun muihin ja oli mukana järkkäämässä Times Square Showta, joka vastusti vakiintuneita museoita ja gallerioita. Tunnettuja ovat myös miehen New Yorkin ja Pariisin metrotunneleihin mainosjulisteiden päälle maalaamat teokset. Haring diggaili graffiteista, poptaiteesta ja sarjakuvista, ja 60 miehen maalausta, piirustusta ja veistosta on koko kesän esillä Helsingissä.

Keith Haring -näyttely Amos Andersonin taidemuseossa 20. elokuuta saakka, Yrjönkatu 27. Avoinna ma-pe 10-18, la-su 11-17 (suljettu 1.5.). Liput 40 / 20mk.

Koonnut Anna-Liina Kauhanen