Mikä on juche-aate

T:Teksti:

Juche-aate on Korean demokraattisen kansantasavallan virallinen ideologia,joka esitetään koko maailman toivoksi. Juche antaa tieteelliset vastauksetkaikkiin kysymyksiin, joita voidaan esittää ihmisestä ja kohtalonmuovaamisesta, tutkija Tauno-Olavi Huotari kirjoittaa toukokuussailmestyvässä kirjassa Korea, kolme ovea tiikerin valtakuntaan.
    Juche on suuren johtajan Kim Il-sungin kehittämä ja kumpuaamarksismi-leninismistä. Juche mainittiin ensimmäistä kertaa vuonna 1955,mutta pohjoiskorealaisessa mytologiassa selitetään Kim Il-sungin kehittäneenaatteensa jo teini-ikäisenä.
    Juche-ideologiaan kuuluu voimakas itsenäisyyden ja itseensä luottamisenkorostus: itsenäisyys on poliittista toimintaa ja talouden on oltavaomavarainen.
    Juche-aatteen mukaan maailmassa on kolme peruselementtiä: luonto,yhteiskunta ja ihminen. Ihminen on kaiken mestari ja päättää kaikesta, hänon olio, jolla on luovuus ja tietoisuus.
    Oleellista on juchessa on se, että vaikka massat ovat historianliikkeellepaneva voima, ne voivat toimia vasta saadessaan oikeaa ohjausta.Oikea johtaja on yhteiskunnan keskus ja sen ohjaava elementti, kansanjoukkoei ole mitään ilman johtoa.
    ”Tässä näkyy juche-aatteen paradoksi: massojen luovaa voimaa korostava oppivaatii yksinvaltaista johtamistapaa. Henkilökultti ei ole vahingossa tullutsivutuote vaan aatteen keskeinen sanoma”, Tauno-Olavi Huotari sanoo.
    Juche-aate on kiinnostanut myös suomalaisia vasemmistolaisia, jotka eiväthalunneet sitoutua vain Neuvostoliittoon. Pohjois-Korea julkaisi1970-luvulla suomeksi 71 juche-aatetta käsittelevää kirjaa.”Monet tosin pettyivät siihen melko pian, sillä juche oli voimakkaastiKorean omaa sisäistä propagandaa”, Huotari sanoo.

Anna-Liina Kauhanen