Kieltolaki tappaa

T:Teksti:

Heroiinin yliannostukset tappoivat Suomessa viime vuonna ainakin 43 ihmistä, ja likaiset neulat aiheuttivat yli 130 uutta hiv-tartuntaa. Poliisin ja tullin takavarikoiden perusteella lasketaan Suomen huumemarkkinoiden arvon olevan puoli miljardia markkaa. Huumerikokset ovat nelinkertaistuneet 90-luvun alusta, Helsingissä omaisuusrikoksista puolet tehdään aineiden hankkimiseksi. Huumerikollisuuden haittojen arvioidaan olevan Suomessa kymmeniä miljardeja markkoja.
    Huumesota on hävitty, ja tämä olisi järkevää tunnustaa. Huumeet ovat tulleet jäädäkseen, joten niiden aiheuttamia vahinkoja sekä yhteiskunnalle että yksilöille pitää yrittää minimoida.
    Aivan kuten viinan kieltolain aikaan, epäpuhtaat aineet tappavat käyttäjiä, rikollisuus lisääntyy, mafia rikastuu ja yleinen lainkuuliaisuus vähenee. Viinan kieltolaki ei vähentänyt alkoholistien määrää eikä sen poistaminen lisännyt ongelmakäyttäjiä. Yhteiskunnan valvonnassa muut lieveilmiöt vähenivät radikaalisti. Näin mitä ilmeisimmin kävisi myös huumeiden kohdalla.
    Saksassa, Englannissa ja Sveitsissä yhä useampi virkavallan edustaja on päätymässä liberaalin huumepolitiikan kannattajaksi. Koillisenglantilaisen Clevelandin poliisijohto ehdotti huumeraportissaan helmikuussa, että Britanniassa pitäisi vakavasti harkita huumeiden laillistamista. Genevessä jaetaan puhtaiden ruiskujen ohella heroiinin lääkekorviketta reseptillä. Omaisuusrikollisuus on vähentynyt dramaattisesti.
    Kokonaan toinen ongelma on mietojen huumeiden niputtaminen samaan joukkoon heroiinin kanssa. On vain historiallista sattumaa, miksi tupakan ja alkoholin kaltaiset tappavat myrkyt ovat laillisia ja lääkeaineenakin käytetty kannabis ei.
    Kannabiskaan ei ole vaaratonta, mutta nuoret eivät usko valistukseen, jos sen retoriikka on samaa kuin heroiinista varoitettaessa.Huumeet ovat politiikoille hyvä vihollinen ja helppo keino kalastaa ääniä. Ainoa ongelma on, että populistinen kieltolain asenneilmapiiri vain pahentaa huumeongelmaa – ja tappaa välinpitämättömyydellään lisää nuoria.

Jan Erola
päätoimittaja

Vastapääkirjoitus: Mari maitokauppoihin

Jai Guru Deva Om. Onko päätoimittaja Erola vetänyt tötsyt vai syönyt sieniä? Selvinpäin edes hänelle tuskin tulisi mieleen vaatia, että huumeet pitää Suomessa laillistaa. Kädet ylös, huumesota on hävitty!
     Huumeet on hyväksyttävä luonnolliseksi osaksi yhteiskuntaa – aivan kuten leipäjonot ja pankkituki. Piippu kiertämään ja sitar soimaan!
    Päätoimittaja ilmeisesti olettaa, että huumeongelma on tiessään, kunhan mari saadaan maitokauppoihin ja polle postijakeluun. Vai pelkääkö Eurola, että meiltä jää tässäkin joku Emu-kriteeri täyttämättä? Eikö Suomi ole uskottava osa Eurooppaa ennen kuin meillä on kaikki Euroopan ongelmat?
    Huumeiden ongelmakäyttäjiä on Suomessa noin yksi promille. Koska kyse on pienestä joukosta, heidät on helppo demonisoida.
    Ennen kuin ryhdytään laillistamaan huumeita, niistä pitäisi uskaltaa keskustella avoimesti, ilman tunteenpuuskia. Kannabiskeskusteluista tulee helposti hattaraisia, sillä huumeista kuuluvimmin puhuvat moralistit, eivät realistit.
    Mikään ei vetoa syrjäytyneisiin vanhempiin yhtä hyvin kuin huumeilla pelottelu. Kun isä Pertti tulee silmät ristissä kotiin firman pikkujouluista, hän vetää ensitöikseen kotiratsian, jossa pikku Jimi ja Janis tutkitaan taskulampulla. Onko täällä juotu hassista? Tai katsottu sitä huumesarjaa, Salattuja elämiä?
    Perjantaipullo-Pera ei välttämättä ole raittiin ja terveellisen elämän paras apostoli. Vanhempien salattuun – ja ei niin salattuun – elämään viina kuuluu kuin uunilenkki lauantai-iltaan. Nyt kun tupakointia lasten edessä ollaan kieltämässä, voisi joku nostaa pöydälle myös kotona kännäämisen vaikutukset lapsuuteen.
    Kun huumeongelmaa retostellaan, helposti unohtuu, että kotimaisen päihdeongelman kuningas on edelleen alkoholi. Alkoholimyrkytykset tappavat joka vuosi puolisen tuhatta suomalaista ja kaikkiaan viina vie hautaan 3 000 suomalaista vuodessa.
    Jos huumeet vapautetaan, kuten Erola ehdottaa, karkaa toinenkin peto häkistä.

Jaakko Lyytinen
Kieltolaki voimaan