Hammurabin valtakunta

T:Teksti:

Juuri kun kotimaisesta presidenttipelistä toivuttiin, median valtaa Amerikan pressakisa. Demokraattien pääkellokas on tylsäntuttu Al Gore. Republikaaneilla on tarjolla kiivas abortinvastustaja John McCain ja “myötätuntoista republikanismia” edustava George W. Bush Jr.
    Teksasin kuvernöörinä Bush on ollut kaikkea muuta kuin myötätuntoinen: hän on siunannut puumerkkillään 119 vangin teloituksen. Bushin kädet ovat verisemmät kuin yhdenkään toisen kuvernöörin sitten vuoden 1977, jolloin kuolemanrangaistus otettiin uudelleen käyttöön USA:ssa.
    Maailman moraalipoliisina esiintyvä USA teurasti viime vuonna sata rikollista. Teloitusten määrä on kasvanut nopeasti 1980-luvun alusta lähtien. Yli 60 prosenttia amerikkalaisista kannattaa edelleen kuolemanrangaistusta.
    EU oli kyllä valmis kauppasotaan USA:n kanssa geeniruoan vuoksi, mutta tyytyy perustavaa laatua olevassa ihmisoikeuskysymyksessä nöyristelyyn. EU:n komissio antoi viime viikolla kiitosta Illinoisin osavaltiolle, sen kuvernöörin päätettyä keskeyttää kuolemantuomioiden täytäntöönpanot. Illinoisin tappolistalta kun paljastui enemmän syyttömiä kuin vankeja oli ehditty teloittaa.
    Turkin kaltaisen ihmisoikeuskatastrofin jäsenneuvotteluihinsa ottaneet EU-maat päättivät pari viikkoa sitten jäädyttää kahdenväliset diplomaattisuhteensa jäsenvaltionsa Itävallan kanssa. Syyksi riitti se, että maassa valittiin demokraattisten vaalien jälkeen hallitukseen sinänsä vastenmielinen oikeistopopulistipuolue.Poikkeuksellisen voimakas Itävallan vastainen reaktio tuli ennen kuin edes tiedettiin, mitä hallitusohjelmaan on suunniteltu.
    Ulkopoliittista värisuoraa hallitsevat demarit pelkäsivät todennäköisesti boikottipäätöksen vaikutuksia presidentinvaalien tulokseen, sillä Suomessa ylilyönti hoidettiin hämmentävällä tavalla: Ahtisaaren vielä johtaessa perustuslain mukaan ulkopolitiikkaa pääministeri Lipponen päätti käytännössä yksin jäädyttää Suomen suhteet Itävaltaan.
    Käsittämätön menettelytapa nousikin vaaliteemaksi. Ilmeisesti juuri siksi asiasta ei enää keskustella, kun vaalit päättyivätkin Halosen ja Lipposen kannalta onnellisesti.

Jan Erola
päätoimittaja

Vastapääkirjoitus: Silmien väliin Jörkkaa juu

Koska Amerikassa teloitetaan ihmisiä, Jörg Haiderin pitää saada vapaasti mellastaa Itävallassa. Näin kulkee päätoimittaja Erolan päättely. Sörkän Sokrateen ajatuskulku antaa sumealle logiikalle aivan uudet tiheydet.
    Erola kuvittelee, että maailmanpolitiikka on rosvo ja poliisi -leikki, jossa Amerikka on pollari ja EU poliisikoira. Miten Amerikka voi samalla olla myös rosvo? Erola kyselee koko oikeudentuntonsa voimalla kuin ilman keksiä jäänyt inkkari-pinkkari.
    Jos Eurooppa on sit niinku se koira, nii sen kuuluu kans haukkuu joka suuntaan, Erola vaatii. Tiedoksi inkkarille: ei koira poliisiaan hauku, kuten vanha sanonta Länsi-Pasilasta kuuluu.
    Haiderin Jörkkaan Erola suhtautuu kuin viattomaan satuhahmoon. Jenkkihymyn ja sliipatun sporttilookinsa avulla Jörkka onkin jo myynyt itsensä itävaltalaisille, jotka tunnetusti ovat maailman ovelin kansa. He kun ovat onnistuneesti saaneet uskoteltua maailmalle, että Hitler oli saksalainen ja Beethoven itävaltalainen.
    Sliipatun ulkokuorensa alla Haider on avoimen rasistinen populisti. Vaikka Itävalta-boikotti runnottiinkin läpi hätiköiden, EU-maat viestittivät päätöksellään, missä kulkevat ne mystiset yleiseurooppalaiset arvot, joita juhlapuheissa korostetaan. “Demokratia ei ole arvo sinänsä vaan väline, tapa toimia”, kuten Samuli Paronen kirjoittaa.
    Erola on lukenut myös Amerikan sähkötuolidemokratian teloitustilastoja, joilla hän höystää moraalinsa myyntipuheet.Murhaajilla voidaan myydä myös pastellivärisiä villapaitoja. Sen on osoittanut Benetton, jonka mainoskampanjat suunnitteleva valokuvaaja Oliviero Toscani kävi vankiloissa kuvaamassa kuolemaantuomittuja. Toscani huijasi ottavansa kuvat reportaasia varten.
     Aiemmin Benetton on myynyt merkkivaatteitaan muun muassa aidsilla ja sotakuvilla. Mainosten viesti on erolamainen: kaikki maailman oikeamieliset, verhoutukaa Benettoniin.

Jaakko Lyytinen
Onkohan Haiderilla kaapissaan Benetton-slipoveri?