Mahdoton tehtävä Malawissa

T:Teksti:

Väestöliitto toteuttaa sukupuolivalistuskampanjaa koillisafrikkalaisessa Malawissa, maassa, jossa kymmenen vuotta sitten ei saanut puhua seksistä ääneen ja viisi vuotta sitten ehkäisyvälineitä saivat vain naimisissa olevat. Tavoitteena on parantaa Malawin maaseudun seksuaaliturvallisuutta turvaseksistä synnyttämiseen.
    Afrikan aids-tilanne on katastrofaalinen, mutta käytännön aids-työn tekeminen on hankalaa: mailta puuttuu toimiva perusterveydenhuoltojärjestelmä, rahaa, lääkkeitä, lääkäreitä, kaikkea. Maailman 33,6 miljoonasta hiv-tartunnasta 95 prosenttia on Afrikassa.
    “Älyttömät yrittävät saada haluttomat tekemään mahdottoman”, kuvailee Väestöliiton asiantuntijalääkäri Pirkko Kiviluoto.

Malawin Mangochin läänissä Lungwenan opetusterveyskeskuksessa paikallinen terveydenhoitaja aloittaa sukupuolivalistussessiot laulamalla. Laulamalla tehty sukupuolivalistus tuntuu naurettavalta, mutta perhesuunnittelussa on tuloksia: tänä vuonna terveysasemalla on kirjoitettu ensimmäiset viisi lähetettä sterilisaatioon.
    “Tavoitteenamme oli saada Lungwenan terveyskeskukseen perhesuunnittelu- ja sukupuolivalistuspalvelut päivittäiseksi ja ennen kaikkea saada nuorille tietoa turvaseksistä”, Kiviluoto sanoo.

Naru vyötärölle

YK:n aids-ohjelman UNAIDS:n tilastojen mukaan joka seitsemännellä malawilaisella on hiv. Ennen aidsia maalla ehti mennä jo vähän paremmin; väestön ennustettu elinikä romahti kuitenkin 58:sta 40 vuoteen, kun aids-epidemia iski.
    Väestöliiton ideana oli tuoda seksuaali- ja lisääntymisoikeudet yhtenä osana mukaan valmiisiin kehitysyhteistyöprojekteihin. Liitto aloitti yhteistyön Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa, jolla taas oli oma Malawi-projekti maaseudulla vuodesta 1993 lähtien. Malawin nuoren lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijat harjoittelevat Mannerheimin lastensuojeluliiton pyörittämässä Lungwenan opetusterveyskeskuksessa, ja terveyskeskus on 27 kylän ainoa terveyspalvelu.
    Aiemmin terveyskeskuksessa oli sukupuolivalistusta tarjolla vain kerran viikossa. Vastaanotto oli avoin tila, eivätkä asiakkaat kehdanneet tulla sinne. Naisilta kysyttiin alkajaisiksi, olivatko he naimisissa ja oliko heillä miehen lupa tulla vastaanotolle, eikä naimaton terveydenhoitaja kehdannut jakaa kondomeja.
    “Perhesuunnittelu sai oman huoneen, ja nyt palvelua ja ehkäisyvälineitä saa joka päivä. Koulutimme kyliin vapaaehtoisia jakamaan tietoa ja ehkäisyvälineitä”, Pirkko Kiviluoto kertoo.

Malawissa ehkäisy on ollut varsin yksipuolista. Naisille on ollut tarjolla keltarauhashormoniruiskeita, ei juuri muuta. Kynnys hakea ehkäisyä on korkea. Tänä vuonna klinikalla on käynyt vain yksi sellainen nainen, jolla ei vielä ole lapsia, kaikilla muilla asiakkailla lapsia on jo ollut.
    Perinteinen malawilainen ehkäisy toimii siten, että poppatohtorilta ostetaan parin sentin pala kasvin juurta. Juurenpala sidotaan naruun ja naru kietaistaan vyötäisille.
    “Käytössä on myös muovihelmistä solmittuja vyötärönauhoja. Esimerkiksi punainen helmi roikkumassa ovenpielessä tarkoittaa, että naisella on kuukautiset. Se on moniavioisen yhteisön koodikieltä, jolla viestitään, milloin on kenenkin vuoro”, kuvailee projektin koordinaattori, sairaanhoidon opettaja Pirjo Koski.

Kuivaseksiä

Malawilaistytön sukupuolielämä alkaa usein jo ennen kuukautisten alkamista. Ensimmäinen partneri on yleensä isä, sukulainen tai muu vanhempi mies.
    “Ensimmäinen lapsi on koelapsi. Vanhemmat ovat tyytyväisiä, että tyttö on hedelmällinen”, Pirkko Kiviluoto kertoo.

UNAIDS:n arvioiden
mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on enemmän hiv-positiivisia naisia kuin miehiä. Kaikkia syitä tähän ei tiedetä, mutta hiv tarttuu helpommin miehestä naiseen kuin toisin päin. Naiset saavat tartunnan huomattavasti miehiä nuorempina ­ vanhoilta miehiltä. UNAIDS:n lukujen mukaan 15­19-vuotiaat tytöt saavat tartunnan kuusi kertaa todennäköisemmin kuin vastaavan ikäiset pojat.
    Aidsin ja muiden sukupuolitautien leviämistä lisää yleinen tapa harrastaa kuivaseksiä, dry sex. Nainen kuivaa esimerkiksi froteepyyhkeellä emättimensä, jotta seksi olisi miehelle miellyttävämpää.
    “Lähes kaikilla naisilla on jokin emätintulehdus puutteellisen kuukautishygienian vuoksi, joten heillä on paljon vuotoja ja hajuja, jotka halutaan pois. Samalla tartuntariski kasvaa, kun suojaavaa limakalvoa ei ole”, Pirkko Kiviluoto kertoo.

Lungwenassa ei tehdä aids-testejä, sillä kukaan ei niihin tulisi. “Yhteisö hylkää sairaan ja tartunta salataan viimeiseen saakka”, Pirkko Kiviluoto sanoo.
    Kun suomalaistutkijat testasivat terveysasemalla 1 000 odottavaa äitiä, vain yksi heistä halusi tietää testituloksen. Malawissa on kyllä monien kansainvälisten järjestöjen ylläpitämiä sairaaloita, mutta maassa on pula peruslääkkeistä kuten malarialääkkeistä ja antibiooteista, eikä aids-lääkkeistä ole tietoakaan.
    “Käytännössä Afrikan maista vain Etelä-Afrikasta saa hoitoa”, Pirkko Kiviluoto sanoo.

Anna-Liina Kauhanen

Kuva Pirjo Koski