Eläinlääkistä kärrätään Kuopioon

T:Teksti:

“Ministeri on luopio – unohtakaa Kuopio!” eläinlääketieteilijät huusivat protestimarssissaan viikko sitten. Syynä oli pääministeri Paavo Lipposen parin viikon takainen puhe, jossa hän ehdotti eläinlääketieteellisen tiedekunnan siirtämistä Helsingistä Kuopioon.
    Tiedekunnan dekaani Hannu Saloniemi ilmoitti pitävänsä poliitikkojen “populistista leikittelyä” eläinlääketieteen sijainnista vastuuttomana.

Aluetukea vai tiedettä?

Vuonna 1995 itsenäisestä korkeakoulusta Helsingin yliopiston tiedekunnaksi siirretyn eläinlääkiksen muuttoa pidetään todennäköisenä. “Myönteinen kantani ei ole vain lonkalta heitto”, Lipponen totesi ehdottaessaan asiaa.
    “Opetusministeriö on päätymässä samaan kantaan. Pääministerillä on oltava laajat perusteet esitykselle ja tälle mielestäni on”, Kuopiosta kotoisin oleva Lipponen perusteli Savon Sanomien (14.11.) mukaan. Opetusministeri Maija Rask ilmoittikin myöhemmin tukevansa Lipposta.

Eläinlääketieteellisen muuttoa Kuopioon on perusteltu muun muassa EU:n rakennerahastolta mahdollisesti saatavilla tuilla. Tiedekunta joutuu joka tapauksessa siirtymään pois vanhentuneeksi käyneistä Sörnäisten tiloistaan ja suunniteltu muutto Viikkiin maksaisi sata miljoonaa markkaa.
    Lipposen mukaan EU-tuki ei kuitenkaan ratkaise asiaa. “Tämä on laajempi, aluepoliittinen kysymys”, hän totesi puheessaan.
    Kuopion yliopiston rehtori Petteri Paronen yhtyy Lipposen näkemykseen EU-tuesta. Toisin kuin esimerkiksi Helsingin yliopiston rehtori Kari Raivio, Paronen uskoo siirron olevan tiedepoliittisesti järkevä teko. “Olemme terveys- ja ympäristöyliopisto, joten tiedekunnalle olisi sopiva ja synenerginen ympäristö”, Paronen perustelee. Hänen mukaansa muutto parantaisi eläinlääkintähuollon saatavuutta ja kehittäisi maaseudun elinkeinoja.
    Eläinlääketieteellisen tiedekunnan paikkakunta saattaa myös vaikuttaa Suomeen mahdollisesti tulevan EU:n elintarvikevalvontaviraston sijaintiin.

Kolmas kierros

Kiista eläinlääketieteelliseen yliopisto-opetuksen sijainnista ei ole uusi: valtioneuvosto teki siirrosta aluepoliittisen periaatepäätöksen jo vuonna 1977. Kättä Kuopion ja Helsingin välillä on väännetty vuosina 1982 ja 1992-93, jolloin opetusministeriö ja valtioneuvosto päättivät jo eläinlääkiksen muutosta Kuopioon, mutta eduskunta pyörsi päätöksen.
    Tämänkertaista muuttohanketta on valmisteltu salassa tiedeyhteisöltä. Alustava muuttopäätös aiotaan tehdä jo joulukuussa – riippumatta tiedekunnan ja sen opiskelijoiden kiivaasta vastustuksesta. Lopullisesti eläinlääkiksen kohtalo ratkaistaneen eduskunnassa vuoden päästä käytävissä valtion budjettineuvotteluissa.

Helsingin yliopisto valmistelee parhaillaan kuumeisesti asiasta lausuntoa opetusministeriölle.
    Kuopion yliopisto puolestaan päivittää vuosien 1992-93 -muuttoperustelujaan. “Poliittinen avaus tuli meille yllätyksenä”, rehtori Paronen kertoo. “Meillä on halu toimia eläinlääketieteen parhaaksi. Mahdollinen muutto halutaan tehdä yhteistyössä Helsingin yliopiston opiskelijoiden ja tutkijoiden kanssa.”
    Kuopioon muuttamisen puolesta ovat ottaneet kantaa opetusministerin sekä kymmenen savolaisen kansanedustajan lisäksi esimerkiksi keskustan presidenttiehdokas Esko Aho. Vastustajien listalle ovat eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja Helsingin yliopiston johdon lisäksi ilmoittautuneet muun muassa vihreiden kansanedustajat Ulla Anttila ja Erkki Pulliainen. Keskustan Sirkka-Liisa Anttila puolestaan ehdotti tiedekunnan siirtämistä Ypäjälle.
    Vuosikymmenen alussa 100 000 ihmistä allekirjoitti vetoomuksen, jossa vastustettiin eläinlääketieteellisen muuttoa.

“Paska lentää”

Alan opiskelijoiden suurin huoli on, että tiedekunnan toiminta lamaantuisi muuton johdosta. “Ilman uhoakin voi olla varmaa, että koko tiedekunnan henkilökunta ei lähde Kuopioon”, kuudennella vuosikurssilla eläinlääketiedettä opiskeleva Sanna Hellström toteaa. Hellström istui ainejärjestönsä edustajana vuoden 1998 HYY:n hallituksessa.
    Hän muistuttaa, että eläinlääkäriksi opiskelevat perehtyvät opintojensa loppupuolella kokonaisen vuoden ajan pelkästään elintarvikehygieniaan. Elintarvikevirasto ja kansanterveyslaitos sijaitsevat Helsingissä.
    “Kaipaisimme edes yhden hyvän syyn muutolle”, Hellström sanoo. Eläinlääketieteellisen muuttoa on puuhattu 25 vuotta ja sinä aikana alan kehittämiseen ei epävarman sijainnin takia ole saatu rahaa.

Kuopion yliopiston entinen rehtori, nykyinen soveltavan biotekniikan instituutin johtaja Ossi V. Lindqvist on perustellut, että muutolla saataisiin naisvaltaiselle alalle lisää “reippaita poikia”.
    “Ammatin kannalta ei ole mitään merkitystä sillä, onko mies vai nainen”, opiskelija Hellström kuittaa loukkaavaksi kokemaansa keskustelua naiseläinlääkäreistä.
    “Kukaan ei voi rehellisesti olla sitä mieltä, että muutto olisi tiedepoliittisesti järkevä ratkaisu”, Hellström toteaa. Opiskelijat ovat hänen mukaansa valmiita radikaaleihinkin tempauksiin pitääkseen eläinlääketieteen opetuksen Helsingissä.

Vuonna 1992 eläinlääketieteilijät veivät lehmänlantaa valtionneuvoston portaille. Hellströmin mukaan opiskelijat jatkavat toistaiseksi asiallisella tiedotuksella. “Mutta mikäli se on tarpeen, paska lentää!” Seuraavassa Ylioppilaslehdessä kerrotaan opiskelusta Kuopion yliopistossa.

Jan Erola
Kuvitus Sanna Skants