Leffafriikin mekka

T:Teksti:

Harmitteletko kolme kertaa vuodessa, kuinka Elokuva-arkiston ohjelma on taas täynnä kiinnostavia leffoja, mutta et kuitenkaan tule menneeksi Orionin näytöksiin? Älä välitä: tuhannet kohtalotoverit tuntevat moraalista syyllisyyttä sinun laillasi. Kolme kertaa vuodessa.
    Tänä syksynä syitä jättää menemättä jokaisen elokuvafriikin mekkaan on kuitenkin aivan yhtä vähän kuin aiemminkin. Tarjolla on tuttuun tapaan täysi kattaus elokuvia, jokaiseen makuun.
    Elokuva-arkiston pääasiallinen tehtävä on näyttää klassikoita ja ajan unohtamia merkkiteoksia. Syksyn kohokohtia tällä saralla ovat Louis Mallen, Robert Altmanin ja André Téchinén elokuvia esittelevät sarjat.
    Teemana kiinnostava on Jugoslavian raunioilla -sarja. Emir Kusturican Underground pureutuu Jugoslavian historiaan, kun taas Michael Winterbottomin Tervetuloa Sarajevoon kuvaa muutaman vuoden takaista Sarajevon piiritystä pelottavan aidontuntuisesti.
    Nykyhetken näkökulmasta kiintoisa on myös William Shakespeare -sarja. Kun Rakastunut Shakespeare ja Ten Things I Hate About You keräävät rahaa lippuluukuilla ja videotuotoista, ei kannata unohtaa, että osattiin sitä ennenkin. Kurosawan Seittien linna ja Roman Polanskin Macbeth ovat käsittämättömän hyviä, verisen viisaita filmatisointeja yhdestä historian traagisimmista näytelmistä.
    James Cameronin
ohjaama Titanic muistutti romanttisesta pintavireestään huolimatta Shakespearea tai kreikkalaisia tragedioita. Tarinan ystäville tarjoutuu mahdollisuus katsoa brittileffa Titanicin kohtalonyö (1958). Cameron piti sitä niin suuressa arvossa, ettei edes ryhtynyt kilpasille sen kanssa, vaan haki toisen näkökulman elokuvalleen.

Äärielämyksiä ankarille hepuille

Elokuva-arkiston hitusen kuivakkaa yleislinjaa on viime vuosina piristetty hyvällä maulla valituilla “vaihtoehtoisilla” sarjoilla tai yksittäisillä leffoilla. Monille Elokuva-arkiston viime kesän kohokohta oli kaksi Pam Grierin tähdittämää blaxploitaatioleffaa.
Tänä vuonna erikoisemman tavaran metsästäjät saavat nauttia Kenneth Angerin elokuvista. Meheviä paljastuksia sisältäneellä Hollywood Babylon -kirjallaan tunnetuksi tulleen Angerin underground-elokuvat sisältävät lujasti symboliikkaa ja huumehöyryisiä visioita. Pistämättömällä maulla nimetyt Scorpio Rising ja Invocation of My Demon Brother eivät jätä ketään kylmäksi.
    Scorpio Risingissa
moottoripyörillä on tärkeä rooli. Pakoputket pärisevät myös muun muassa kulttielokuvissa Taistelukala, Tulikuumat pakoputket ja Orfeus. Kauko Röyhkää puolestaan lienee innoittanut biisintekoon eroottisen väkevä Tyttö ja moottoripyörä.
    Kyberpunk-sarjan kohokohtina ovat David Cronenbergin hurjapäinen Videodrome ja lievästi friikit japanilaiset Tetsuo-elokuvat. Muita sarjan avainelokuvia ovat Terminator-elokuvat, Robocop ja Kathryn Bigelowin mainio Strange Days.
    Astetta hurjempia äärielämyksiä hakevat voivat pyrkiä todelliseen extreme-kokemukseen. Mikko Niskasen Kahdeksan surmanluotia näytetään täysimittaisena viisituntisena (!) versiona. Hurjaa pituutta ja odotettavissa olevaa pakaralihasten puutumista tosin lievittää tieto siitä, että Niskasen koskettava draama on parhaita koskaan tehtyjä kotimaisia.

Dokumenttiasiaa leffoina ja luentoina

Elokuva-arkiston tiedottaja Outi Heiskanen nimeää epäröimättä kaksi omasta mielestään kiinnostavinta sarjaa.
Fritz Langin Saksassa tekemät elokuvat ovat laadukkaita. Tällä kertaa joukossa on todellisia harvinaisuuksia”, Heiskanen paljastaa.
    “Toinen kiinnostava kokonaisuus pureutuu dokumenttielokuviin. Esimerkiksi Robert Flaherty ja Humphrey Jennings ovat nimiä, joita suosittelen kaikille dokumenteista vähänkään kiinnostuneille.”
    Sarjan takana on ahkera HYY:n elokuvaryhmä. Ryhmä järjestää elokuvien yhteydessä Dokumentti-elokuva-luentosarjan. Elokuva-arkiston ja elokuva- ja tv-tutkimuksen laitoksen kanssa yhteistyössä järjestettävässä sarjassa kuullaan useita eri luennoitsijoita. Samalla voi katsoa esimerkiksi Thomas Edisonin 1890-luvulla tekemiä dokumentteja ja Jutaka Aben Nipponin uljaat kotkat -propagandafilmin toisen maailmansodan ajalta.

Ville Hänninen

Elokuva-arkiston näytökset elokuvateatteri Orionissa (Eerikink. 15). Näytöksiä on klo 17 lähtien kolme illassa paitsi maanantaisin. Puolen vuoden kantakortti maksaa 20 mk. Liput 20 mk.