Työväenliite – Sitä vappua en muista

T:Teksti:

1975 Työväenliitteen lähteinä on käytetty aikalaishaastatteluja sekä sanomalehtiä (HS, KU, IS)

2.5.75 klo 03.15 Porthaninkatu Metallimies Kauko ”Kake” Immonen (oik.), 35, ja sekatyömies Tapio ”Tapsa” Höttölä, 32, ovat sammuneet Porthaninkatu 6:n rappukäytävään. Miksi he makaavat rapussa? Mitä työmiehille oikein on tapahtunut? Ja miksi Kaukolla on vetoketju auki? Palatkaamme ajassa taaksepäin, Vapunpäivään.

Miehet istuutuvat kirkon portaille ja kulauttavat kurkkuunsa pöykky-puolukka-cocktailien jämät.

Kauko: ”Kyllä on hienoo olla tällasena päivänä kommunisti, vai mitä Tapsa?”

klo 18-02 Kallion eri kapakat

Tapsa: ”Vietnam on vapaa!” Ollaan Kalliossa kapakkakierroksella. Kuudes paikka on menossa.
Kauko: ”Otetaas kommunismin voitolle fasismista. 30 vuotta maailman vapauttamisesta!”
Tapio: ”Kippis! Sä olet kyllä saatanan hyvä metallimies, Kake”
Kauko: ”Ja sä olet porvarinpennuks aika oivallinen kommunisti, Tapsa.” Yhdessä: ”Otetaas sille!”

Kaarina löytää miehet Tenkasta.

Kaarina: ”Nyt tulee kyllä turpaan! Kake, saatana mä sanon. Sä olet aivan mahoton!”
Kauko: ”Kaarina, rauhotus ny. Mä voin selittää. Tapsa halus vähän ettii tuttuja baareista…”
Kaarina: ”Mä oon ettiny teitä kaikkialta. Tekin kehtaatte itteenne kommunisteiks kutsuu. Ette ollu metallin osastossa, niinkun piti. Ette tainnu olla koko marssilla?”
Kauko: ”Ans ny ku mä selitän… Kaarina hei, älä viitti” Kaarina lyö Kakea avokämmenellä. Tapio on sammunut pöydälle. ”Niin kiskovat työmiestä riskiä, kuin pikkuista kurjaa piskiä…” Jukeboksissa soi Siirtotyöläinen. Vappu, työväen suuri juhla, on ohi.

1.5. klo 10.52 Vilhovuorenkatu On vapunpäivän aamu. Kaukon ja Tapion Vapunaatto on venähtänyt pitkäksi Kaukon naisystävän, kulttuurisihteeri Kaarina Hirvosen, 28, kotona Kalliossa. Miehet ovat myöhässä. Tapion piti olla puhujana SKP:n Josafatin paikallis-osaston aamutilaisuudessa klo 10. Nyt on jo kiire kaikkein tärkeimpään: työväen vappumarssille. Ei kuitenkaan niin kiire, etteikö Tapiolla olisi aikaa sekoittaa puolukka-pöytäviina-cocktaileja taskumatteihin.

Kaarina: ” Hajua lukuunottamatta sä olet aivan ok, Kake.”

Tapio: ”Kohta otetaan viinaa. Mikäs lappu tää on? Perkeles, puhe!” Tapio löytää taskustaan puhelapun. Vietnamin sota on loppunut edellisenä päivänä ja puhumista olisi piisannut.

Talonmies Palander ottaa seurueesta yhteiskuvan. Kaarina laittaa ennen lähtöä vielä sukkahousunsa ojennukseen.

klo 11.15, Hakaniemen tori Seurue saapuu Hakaniemeen, mistä marssijat ovat lähteneet liikkeelle 15 minuuttia aiemmin. Kaarina hakee miehille viimeisen jäljellä olevan banderollin. Enemmistöläisiin kuuluvien Kaukon ja Tapion piti olla mukana metallityöläisten ryhmässä. Kaarina: ”Olkaa sitte kans kunnolla. Muistakaa, ett porvarit saa vaan vettä myllyysä, jos ne näkee humalaisii marssijoita.” Taistolaisiin eli vähemmistöläisiin kallellaan oleva Kaarina kiirehtii Kaisaniemen rantaan, josta kulttuurityöläiset, lapset, urheilijat ja pioneerit kokoontuvat marssia varten.

Tapio ja Kauko ottavat banderollin ja lähtevät muiden perään marssille. ”Riistäjät ruoskaansa selkäämme soittaa / vastassa valkoinen armeija on., Warshavianka raikaa Pitkällä sillalla.

Tapio: ”Ota Kake ryyppy. Rauhalle ja sosialismille, kato.”

klo 12.03 Rautatientori Marssin saapuessa Rautatientorille Tapio ja Kauko ovat pudonneet peränpitäjiksi. Saavuttaakseen Metalliliiton porukat he lähtevät oikaisemaan torin poikki. Toukolan Teräksen entinen mestaripainija Seppo Huuskonen, joka toimii marssilla järjestysmiehenä, huomaa miesten oikaisuyrityksen.

Huuskonen: ”Nyt äijät saatana takasin ruotuun!”

Kauko: ”Näpit irti! Me ollaan metallin miehiä!” Tapio on jo niin vahvassa humalassa eikä välitä koko välikohtauksesta.

Tapio: ”Ryyppy, Kake, ryyppy.”

klo 13.15 Pohjois-Esplanadi Tapio ja Kauko saapuvat Esplandille puoli tuntia muiden marssijoiden jälkeen. Kauppatieteen ylioppilas Stefan von Fyrkendahl on samaan aikaan tulossa Savoysta vappulounaalta. Hän huomaa banderollia kantavat yksinäiset kommunistit Runebergin patsaalla. von Fyrkendahl: ”Jävla kommunister! Saatanas kommarit!”

Tapio: ”Nyt saat riistoporvari turpaas!” Tapsa ja Kake ryntäävät Stefanin perään. Kappelin luona takaa-ajajat saavat vastaansa ylioppilas von Fyrkendahlin hankenilaiset tuttavat. Seuraa ankaraa muilutusta ja pahoinpitelyä.
    Tapsa nukahtaa Mantan juurelle ja Kake elvyttää hänet cocktaililla.

klo 15 Senaatintori Murjotut kommunistit saapuvat Senaatintorille kaksi tuntia myöhässä. Tori on autio. Banderolli on repeytynyt. Seuraavana päivänä Kauko ja Tapio lukevat Kansan Uutisista, että torilla oli parikymmentä tuhatta ihmistä. He eivät usko uutista.

Kauko: ”Missäs Kaarina ja muut on?”

Tapio: ”Lähetääs ryyppää. Vittuun koko marssi.”

Työväenliitteen tekstit Jaakko Lyytinen ja Heikki Valkama
Kuvat Anne Hämäläinen