Lainatavara hakkaa taiderokin

T:Teksti:

Varmin tapa saada opiskelijabileet toimimaan on pyytää paikalle lainabiisejä veivaava bändi. Silloin ei tarvitse pelätä, että joku aloitteleva yhtye tyhjentäisi tanssisalin omilla vaikeilla biiseillään ja korvat lukkivalla metelillään.
    Biologipiireissä aloittanut Levottomat jalat syntyi vastareaktiona me-luaville ”taidebändeille”. Sen tavaramerkkinä ovat Suomi-rokin hitit ja säädettävä volyme-nappi. Bändin kitaristi Lauri Saaristo vertaa itseään ravintola-alan ammattilaisiin: tehtävänä on palvella eli viihdyttää asiakasta. Saaristo on tyytyväinen lainakappaleiden esittämiseen: ”Kova meininki riittää. Yleisön bailauksesta ja kiitoksista saa nautinnon ja se on tärkeintä. Varsinkaan bileiden jatkoille ei tulla katsomaan bändejä, vaan pitämään hauskaa.”
    Levottomat jalat rinnastaa live-musan esittäjät esitanssijoihin. Musiikkia kuulee muutenkin joka paikassa, mutta live-keikalla on lupa villiintyä. ”Cover-bändi on kuin dj yhdessä esitanssijoiden kanssa. Me ollaan valmiiksi innostuneita ja kyl-vämme esimerkillämme bailaajiin hyvän meiningin”, Saaristo selventää.

80-luku määrää!

Tuttuihin hitteihin saa lisää luistoa kun ne sovittaa hevisoundeihin, uskovat teekkaribändi Voimaorjan pojat. Tarvittaessa he maustavat keikkansa esiintymällä tiukoissa pikaluisteluhaalareissa tai jopa munasillaan. ”80-luku määrää!” laulaja Arto Lehtinen toteaa Voimaorjan taiteellisesta linjasta.
    ”Kaikkeahan me yritetään paitsi omaa siskoa ja kansantanhuja”, basisti Jani Ollikainen täsmentää. ”Biisi voi olla alun perin diskohitti, mutta meidän käsittelyn jälkeen se ei ole sitä enää. 80-luvulla on tehty kaikki parhaat biisit. Me vain tuodaan ne julkisuuteen. Biisien valinta on suoraan meidän kyvyistä kiinni”, Lehtinen kertoo.
    Kitaristivelmut Ville Markkula ja Mikko Honkala kertovat, että heidän suurin innoittajansa on 80-luvun hevibändi Twisted Sister. Hitaista kappaleista Voimaorja on luopunut kokonaan, jotta ”jengi ei lähtisi hakemaan kaljaa kesken setin”.
    Bändi oli alun perin nimeltään PoliPunk, mutta se vaihdettiin neljä vuotta sitten kesken keikkaa Voimaorjaksi. ”Joku tuli valittamaan, että mikäs punkkibändi te ootte kun soitatte Kissiä ja Dingoa”, rumpali Tuomas Markkula muistelee. ”Sen jälkeen on arvosteltu vain soittoa”, laulaja Lehtinen toteaa. Muun bändin kiusoitellessa, että Twisted Sisterkin menestyi vasta vaihdettuaan laulajaa, Lehtinen puolustautuu: ”Mun tärkein istrumentti on mun vartalo. 202 senttiä räjähtävää seksiä.”

Omat biisit eivät maistu

Levottomien jalkojen, Voimaorjan ja pääasiassa soulia ja diskoa veivaavan Discoverin ohjelmistossa on kullakin puolisen sataa kappaletta. Omaa musiikkia voi Discoverin kosketinsoittaja Mika Westeniuksen mukaan soittaa muissakin kokoonpanoissa. Hänen bändinsä kaikki soittajat ovat Oulunkylän pop & jazz-konservatoriosta.
    Voimaorjan Jani Ollikaista ärsyttää lainakappaleiden soittamisen vähättely. ”Eihän Radion sinfoniaorkesterikaan soita omia biisejä”, hän muistuttaa. Kitaristi Honkalan mukaan Voimaorjan periaate omille sävellyksille on alusta asti ollut ehdoton ehkä. ”Jani tuo joka treeneihin biisintynkiä, mutta ei oo vielä onnannut”, Honkala nauraa.
    Levottomien jalkojen Lauri Saaristo myöntää, että ”oman musan tekeminen on hirveen vaativaa”. Biisien teon ohella pitäisi olla koko ajan aktiivisesti myymässä itseään keikoille ja tarjoutua soittamaan vaikka ilmaiseksi, että joku huomaisi.
    ”Palkkiona olisi tietysti taiteilija-imago. Onhan se käynyt mielessä, mutta se ei kiinnosta. Eikä taida lahjatkaan riittää”, Saaristo arvioi.

Ja yleisö kiittää

Kaikki kolme bändiä kehuvat opis-kelijabileitä hauskimmiksi keikkapaikoiksi. Omalle sukupolvelle saa soittaa omia lempikappaleitaan ja yleisö riehaantuu.
    ”Kemistien vuosijuhlien jatkoilla porukka bailasi pöydillä. Se oli huikeaa”, Discoverin Westenius kehuu. Levotto-mien jalkojen kotikenttä on biologien ainejärjestön Symbioosin bileet.
    Voimaorjan kannattajat innostuivat eläinlääkiksen opiskelijoiden pre-vappubileissä kourimaan kitaristi Ville Markkulaa nivusista. Naista vailla olleen Markkulan epäonneksi kourija oli mies. ”Mua ei oo keikan aikana kourinu kukaan”, rumpali Markkula valittaa.
    Kiitoksia silti satelee ja se pitää bilebändit kasassa. ”Nää jätkät saa bileet vaikka ruumishuoneelle”, Voimaorjaa kehuttiin hiljaisten yrityskemujen pelastamisen jälkeen.
    Naimisissa olevalla Arto Lehtisellä on omat syynsä keikkailuun: ”Sen takia me tätä tehdään, ettei tarvii olla kotona.” Voimaorjalle ei ole vielä tarjottu levytyssopimusta, mutta kitaristi Ville Markkula lohduttautuu esikuvansa menestyksellä: ”Twisted Sisterkin oli bilebändi ensimmäiset kahdeksan vuotta, ja vasta sitten ne valloitti maailman.”

Voimaorja Symbioosin pikkujouluissa Vanhalla 8.12. ja Levottomat jalat jatkoilla Uudella.

Jan Erola
Kuva: Voimaorja