Yläluokan elkeitä

T:Teksti:

Sivistyneistö on tottunut pitämään itseään muita parempina ihmisinä. Rahvaasta erottauduttiin aikanaan valkolakilla, mutta niiden yleistyttyä on täytynyt keksiä muita keinoja.
    Seuraavaksi tulivat haalarit. Nekin ovat kärsineet inflaation kun keskiasteen opiskelijat hankkivat omansa. Enää vain opiskelualan logo erottaa yliopistolaisen amislaisesta. Akateemisten opiskelijoiden itsetunnon pönkittymiseen riittää katteeksi pelkkä sisäänpääsy korkeakouluun. He naureskelevat mielellään merkanttien ja kumppaneiden tupsuhatuille, mutta taustalla on huoli oman erityisaseman heikkenemisestä.
    Myös yliopistot vahtivat mustasukkaisesti omaa tonttiaan. Opetusministeri Heinonen on silti lähtenyt rohkeasti ajamaan ammattikorkeakouluja mukaan yliopistollisiin tutkimushankkeisiin. Ajatus on kannatettava, vaikka sitä varmasti kavahdetaan yliopistopiireissä.
    Mikäli Suomen saavuttamaa viidettä sijaa OECD:n tieteen ja talouden kilpailukykyä mittaavassa tutkimuksessa halutaan jatkossa puolustaa, tulee korkeakoulujen ojentaa kätensä yhteistyöhön ammattikorkeakoulujen kanssa perinteisen reviiriajattelun sijaan.
    Yhteistyössä on voimaa.

Jan Erola
päätoimittaja

Vastapääkirjoitus: Mennään apinatarhaan

Frakkijuhlissa viihtyvä päätoimittaja Erola on huolissaan korkeakouluopiskelijoiden ylemmyydentunnosta rahvasta eli ammattikorkeakoululaisia ja muita alempia kansanosia kohtaan. Esimerkkeinä akateemisesta snobismista hän mainitsee opiskelijoiden haalarikulttuurin ja teekkarien tupsulakit.
    Luulen, että katujen rahvas on ollut pelkästään kiitollinen siitä, että kaljat rinnuksilla öykkäröivät isänmaan toivot varoittavat itsestään räikeänvärisillä haalareillaan, jolloin sivistymätön kansa osaa kiertää heidät kaukaa. Jos amislaiset haluavat välttämättä tunkea samaan yliopistokaupunkeja terrorisoivaan apinalaumaan, niin siitä vaan.
    Rohkean isällisesti amislaisia paapomaan ryhtynyt Erola on saman tien valmis opetusministeri Heinosen tapaan sotkemaan ammattikorkeat mukaan yliopistojen tutkimushankkeisiin.
    Heinonen pullautti vaalilupaukselta maistuvan ideansa vaalipiirinsä Satakunnan ammattikorkeakoulun seminaarissa. Koska Heinonen ei ole kepulainen, hän ei sentään rohjennut luvata äänestäjilleen omaa korkeakoulua.
    Jo nyt ammattikorkeakouluille on työvoimapoliittisista syistä kauhottu budjettimarkkoja yliopistojen laarista. Jos yliopistoilta leikataan vielä tutkimusresurssitkin, on tuloksena jotain aivan muuta kuin Erolan haikailemaa huipputiedettä.
    Heinoselle niin läheisestä Satakunnan ammattikorkeakoulusta löytyy esimerkiksi huipputieteeltä haiskahtavia yksiköitä kuten merikapteenin, teknisen journalismin, kuntoutusalan ja kuvataiteilijan koulutusohjelmat.

    Jaakko Lyytinen
porilaisen popin ystävä