Taiteen tähden netissä

T:Teksti:

Keski-ikäinen nainen jättää ihanteellisen eläkeviran Bulevardilla Suomen Kulttuurirahaston marmorilattioilla. Hänestä tulee virallisesti työtön. “Tuli tunne, että pitää tehdä jotain radikaalia”, sanoo Virpi Wuori, 47, silmät tuikkien. Vuotta myöhemmin hän on Suomen ensimmäinen nettigalleristi.
    Kirjallisuudenopiskelija Virpi Wuori osti ensimmäisen grafiikanleh-tensä 70-luvulla Yrjönkadun Yssägalleriasta. Pertti Kolehmaisen työ Ruben soittaa pianoa: japanilainen aamusoitto maksoi 500 markkaa. Jo silloin Wuorella oli haave: hän halusi oman taidegallerian.
    Yli 20 vuotta myöhemmin haaveesta on tullut totta. Galleria Aman ensimmäinen näyttely, joka esittelee Hannu Hyrskeen grafiikkaa, avautui syyskuun lopussa. Gallerian osoite on www.kulttuuriteko-turku.fi/ama. Ama on Suomen ensimmäinen nettigalleria.
    “Kirjoita siihen, että unelmia ei saa koskaan hylätä. Kun niitä roikottaa tarpeeksi kauan mukanaan, ne kyllä toteutuvat”, hehkuttaa Wuori. Hänen ikivanha haaveensa tuli mahdolliseksi uuden välineen ansiosta. Nettigallerian perustamiseen riitti tietotaito. Rahaa on tähän mennessä mennyt kolme tuhatta markkaa, joista kaksi on jo tullut takaisin, kun tauluja on myyty. Taloudellisia riskejä ei ole. Sekä Wuori että teknisestä toteutuksesta vastaava koodaajaguru Seppo Nybom tekevät työtä silkasta halusta kokeilla jotain uutta.
    Wuori puhuu uusmediasta palavalla innolla. “Tässä pääsee tekemään dynaamisten, lahjakkaiden ja nuorten tyyppien kanssa töitä”, hän toteaa. Haaveissa on päivätyö verkkoviestinnän alalla. Nettigalleristin uraansa hän ehtii hoitaa iltaisin ja öisin.
    Wuoren nettigalleriassa tulee olemaan kuukausittain vaihtuva grafiikkanäyttely. Verkkoon skannattuja teoksia voi katsella ja ostaa, kehyksillä tai ilman. Ensimmäisen viikon aikana verkosta myytiin jo kaksi työtä. Gallerian sivuilla on myös tietoa taiteilijasta. “Sivut on laadittu niin, ettei keski-ikäinen surfarikaan voi eksyä”, Wuori nauraa.

Nettikansasta taiteenystäviä

Wuori korostaa, ettei taiteen laittaminen verkkoon ole mikään uusi keksintö. “Nettitaiteen taso on hyvin kirjava. Suuri osa on sellaisia sohvanpäällystauluja ja toritaidetta. Verkossa saattaa törmätä ihan mihin tahansa”, Wuori sanoo. Idean netissä toimivaan galleriaan hän sai surfatessaan newyorkilaisen valokuvagallerian sivuille kolme vuotta sitten.
    Wuori toivoo, että nettigallerialle muodostuisi oma kanta-asiakaskunta, joka kävisi riemastumassa taiteen parissa vapaahetkinään. “En usko mihinkään myyntibuumiin, enemmän haluaisin kasvattaa taiteen käyttäjäjoukkoa”, Wuori kertoo odotuksistaan nettigallerian tulevaisuuden suhteen.
    Laaja kontaktiverkosto ja taiteentuntemusta Wuorelle muodostui, kun hän työskenteli Kulttuurirahaston tiedotussihteerinä seitsemän vuotta. “Toivon, että ne ihmiset muistavat mua nyt”, Wuori nauraa.
    Galleriaan liittyvä tekemisen riemu ja idealistinen into tulevat esiin myös symbolisessa nimessä. Nimi Ama juontaa juurensa Wuoren täh-titieteilijä miehen Japani-harrastukseen. Amat ovat japanilaisia helmenkalastajia. Ama-perheessä miehet istuvat veneessä ja pitävät koydellä kiinni naisista, jotka sukeltelevat helmiä. Wuori toivookin, että galleria Ama nimensä mukaisesti sukeltaa helmiä ja tarjoaa niitä kaikille taiteen ystäville.

Pilvi Torsti