Ääni, uskonto ja isänmaa

T:Teksti:

Valtiotieteen ylioppilas Ulla Kuisma, 24, on aktiivinen kokoomusnuori, KansY:n edustajistoryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Jari Koskisen avustaja.
    “Kirkon asiat ovat puoluepolitikoinnin yläpuolella”, Lauttasaaren seurakuntaneuvostoon ja -valtuustoon ehdolla oleva Kuisma sanoo. “Jos minulla ei olisi uskonnollista vakaumusta, en olisi ehdolla.”
    “Mielestäni olisi luonnollista tuoda usko politiikassa esille. Ainakin kokoomuksessa se kuuluu kolmeen perusarvoon: koti, uskonto ja isänmaa. Arvot ovat meidän maailmankatsomuksemme perusta. En ymmärrä ihmisiä, joiden pitää kierrellä ja kaarrella uskonnollisia kysymyksiä.”
    Kuisma ei näe, että koti, uskonto ja isänmaa -arvot menisivät puoluepolitiikassa tai vaaleissa asiakysymysten edelle. Päinvastoin, arvot ovat asioiden taustalla. “Itse en ainakaan äänestäisi ehdokasta, jolla on hyvin erilaiset arvot kuin minulla, vaikka hän kuinka ajaisi samaa asiaa”, hän perustelee.
    Kuisma kertoo ryhtyneensä ehdokkaaksi, koska haluaa sekä vaikuttaa seurakuntansa asioihin että hakea kokemusta. Hän painottaa, ettei hae valtuustoon vain ansioluettelomerkinnän takia. “Mutta ei siitä ole mitään haittaakaan.”
    “Voidaan katsoa, että seurakuntaneuvosto on ensimmäinen porras, sitten tulee kaupunginvaltuusto. Mutta haluan myös vaikuttaa seurakunnan yksittäisiin päätöksiin. Poliittinen vaikuttaminen lähtee pienistä asioista.”
    Kuisma ei vielä uskalla pohtia tulevaisuuttaan. “En ainakaan lähitulevaisuudessa halua kansanedustajaksi. Mieluummin teen työtä taka-alalla.” Taustatyötä on tiedossa muun muassa puoluetoverin, Tuhatkunnan puheenjohtaja Tatu Rauhamäen eduskuntavaalikampanjassa. Kuisma myöntää, että ylioppilaskuntapolitiikan luonnollinen jatke olisi kunnallispolitiikka. “Mutta voi olla, että menen naimisiin, saan kaksi lasta ja yhteiskunnalliset asiat lakkaavat kiinnostamasta”, hän virnistää.
    “Voisi luulla, että seurakuntaneuvostossa vedetään suuria hengellisiä linjoja. Tiedän, että se on aika pitkälle rutiinia: päätetään kuka saa käyttää kerhotiloja tai mitä rahamääriä myönnetään minnekin ja kenet valitaan työntekijäksi.”
    Kuten suurimmalla osalla seurakuntavaaleihin osallistujista, Kuismalla ei ole sen kummempaa vaaliteemaa. Tärkeintä on, että tehdään järkeviä päätöksiä. “Ettei esimerkiksi anneta kerhotiloja yhtäkkiä saatananpalvojille”, hän nauraa.

Perhearvojen puolesta

Keskustalainen Terhi Peltokorpi korostaa, että seurakunnan asioista pitäisi saada päättämään eri ikäisiä ihmisiä. “Yleensähän mukana on keski-ikäisiä ja vanhuksia, mutta minusta seurakunnassa pitäisi olla myös lapsiperheellisiä tuomassa esiin omia arvojaan ja näkemyksiään”, Peltokorpi korostaa.
    Erikoissairaanhoitajaksi valmistunut filosofian ylioppilas Peltokorpi, 23, on Nuoren Keskustan Liiton Helsingin piirin entinen puheenjohtaja. Seurakuntavaaliehdokkaana hän on Kristilliset perusarvot kunniaan -listalla Malmilla.
    Tarmokas pienen lapsen äiti on lähdössä keskustan ehdokkaaksi myös ensi kevään eduskuntavaaleissa.
    Seurakuntavaaleissa keskustalla on Helsingissä oma ehdokaslista vain Vuosaaressa. Puolueen piiritoimikunnassa päätettiin, että keskustalaiset ovat ehdolla omissa yhteyksissään, Peltokorpi kertoo. Oman listansa hän valitsi arvojen takia. “Ehdokkuuteni ei lähde keskustalaisuudesta, vaan minulla on taustalla oma kristillinen vakaumukseni.”
    Peltokorpi painottaa, ettei hän ole seurakuntavaaliehdokkaana kerätäk-seen pisteitä kevään eduskuntavaaleihin. “En olisi lähtenyt ehdolle, jos minua ei kiinnostaisi seurakunnan toiminta”, hän napauttaa. “Ei ehdokkaaksi lähdetä sen takia, että saisi nimeään esille, vaan siksi että voisi olla jotain annettavaa. En hyväksy itsekkäin perustein ehdokkaaksi ryhtymistä.”
    HYY-aktiiveista ehdolla ovat muun muassa Kansallisten ylioppilaiden (KansY) hallituksen ulko-asiainvastaava Laura Rissanen Kallion seurakunnassa ja entinen koulutuspoliittinen sihteeri Janne Valtonen Meilahdessa.

Jaakko Lyytinen
Heikki Valkama