Englanninlukijat palaavat 1500-luvulle

T:Teksti:

“Pitää olla sekä ylevä että…että…” englannin kääntämistä ja tulkkausta opiskeleva Katri Meronen etsii oikeaa sanaa. “Ankara! Joo, se se on. Pitää olla sekä ylevä että ankara”, hän vahvistaa.
     Katrin takeltelun voi vielä tässä vaiheessa antaa anteeksi. Mutta ensi viikolla äänessä täytyy olla enemmän jämeryyttä. Katri esittää itse kaikkivaltiasta Jumalaa englantilaisen filologian laitoksen Chester Plays -näytelmäprojektissa. Siinä opiskelijat syventyvät keskiajalta juontuvaan mysteeriperinteeseen kouriintuntuvasti. He toteuttavat 1500-luvulla Chesterin kaupungissa esitetyn Raamattua mukailevan näytelmän.
     Silkkaa roolileikkiä Chester Plays -kurssi ei silti ole. Näytelmän valmistamisen ohessa on luentoja. Lopuksi kirjoitetaan vielä essee. Rekisteriin kurssista napsahtaa kaksi ja puoli opintoviikkoa.
     Mutta pukuhuoneessa Helsingin kaupunginteatterista lainattuja hepeneitä sovitteleville opiskelijoille ovarit näyttävät olevan yhdentekeviä. ÓTämä on aivan erilaista kuin mikään tavallinen opiskeluÓ, Katri kehuu. Sama innostus loistaa enkeliä esittävien englanninopiskelijoiden Anna Taskisen ja Teemu Vassin silmistä. He toivovat lisää samanlaisia kursseja. “Mulla on vain neljän repliikin osa”, Teemu kertoo. “Tää on vähän niinku taideterapiaa.”

Aatamin shortsit

Päävastuun Chester Plays -projektin järjestelyistä ja rahoituksesta on kantanut englantilaisen filologian laitos. Dosentti Matti Kilpiön mukaan laitoksella oltiin alusta saakka sitä mieltä, ettei näin hyvä hanke saa kaatua varojen puutteeseen.
“Tekemällä oppimisesta jää pysyvimmät jäljet”, hän perustelee ja kertoo, kuinka tieteellisyydestä on pidetty huolta. Alkuperäistä neljän vuosisadan takaista esitystä on pyritty noudattamaan mahdollisimman tarkasti. Mutta arkaaisen englannin ääntämisestä on luovuttu. Muuten katsojat eivät ymmärrä, mistä näytelmässä puhutaan.
     Yhteistyöhön on tullut mukaan historian laitos samasta tiedekunnasta sekä Sibelius-Akatemia, jonka vanhan musiikin linja huolehtii äänimaailman autenttisuudesta. British Council taas kustantaa ja lennättää Isosta-Britanniasta alan huippuasiantuntijat luennoijiksi. ÓTämä on niin laitosten-, korkeakoulujen- kuin kansainvälinen projektiÓ, Kilpiö hehkuttaa.
     Projektin toisena ideoijana on aiheesta gradunsakin tehnyt Tuire Hänninen. Hän ohjaa näytelmän, jota alunperin esitettiin kolmen päivän aikana helluntain tienoilla. Näyttelijäjoukko kiersi vankkureissa Chesterin raitteja – kansa sananmukaisesti seurasi tarinan etenemistä.
     Nykynäyttelijät ja -katsojat saavat tyytyä kahteen jaksoon alkuperäisestä näytelmäsarjasta. Mutta siinäkin on Hännisen mukaan ollut tarpeeksi ainesta ja innoitusta: keskiaika kiehtoo nykynuoria. Kolmikymmenpäistä opis-kelijajoukkoa on saanut suorastaan toppuutella. “Aatamikin tuli selittämään, että se valmistaa asunsa ihan itse”, Hänninen kertoo ja huomaa samassa, kuinka hassulta lause kuulostaa. “Aatamilla on siis semmoiset shortsit, joihin neulotaan kasviköynnöksiä.”
    Chester Plays yliopiston suuressa juhlasalissa 2. ja 3. maaliskuuta

kello 18. Vapaa pääsy.

Otto Mattsson
Kuva: Tuomas Kolehmainen