Palkka täkynä valmistumiseen

T:Teksti:

Tietotekniikka-alan värväystrendi tulee Yhdysvalloista. Työnantajat käyvät yhä useammin myös Suomessa esittäytymässä oppilaitoksissa ja myymässä itseään.
    ”Kyllä on hyvin selvästi nähtävissä, että värväysbuumi on kasvamassa”, myöntää Teknillisen korkeakoulun rekrytointipalveluiden koordinaattori Päivi Salminen.
    ”Hyvin harva työnantaja kuitenkaan haluaa palkata opiskelijaa, joka jättää opinnot kesken, vaikka työvoimapula on suuri. Opiskelijan kannaltakaan se ei ole kauaskantoinen ratkaisu”, hän sanoo ja kertoo painottavansa usein työnantajille, että maltti on valttia.
    ”Emme missään nimessä halua, että opiskelijat revitään töihin jo heti opintojen alkuvaiheessa. Tietysti kesätyöpaikat ovat asia erikseen.”
    Päivi Salminen järjestää työkseen tapahtumia, joissa työnantajat ja opiskelijat kohtaavat.
    ”Rekrytointitapahtumien tarkoitus on, että yritykset tulevat esittäytymään ja esittelemään opiskelijoille työnkuvia tietyistä työpaikoista. Tällä tavoin opiskelija motivoituu tulevaa uraa varten”, Päivi Salminen kertoo. Hän joutuu työnsä puolesta keskustelemaan paljon työnantajien kanssa ja tietää mitä työelämässä vaaditaan.
    ”Osa työnantajista pitää tärkeänä, että koulut käydään loppuun. He voivat järjestää jopa opintovapaata. Diplomityön pystyy tekemään työssä, mutta muuten opintoviikkoja ei pysty mitenkään korvaamaan työllä. Harjoittelu on asia erikseen ja siitä saa opintoviikkoja, mutta sekin on osa opiskelua”, hän painottaa.
    ”Toisaalta opintojen keskeyttäminen on yksilön valinta. Jos eteen tulee suuri projekti ja kansainväliset kuviot, niin kyllä siinä opinnot jää toiseksi ja se on aina huolestuttavaa. Toisaalta rahalla motivoidaan, koska valmistuneilla on paremmat palkat kuin valmistumattomilla.”

Palkka ja opparit käsikädessä

Nokialla on jo pitkään ollut käytössä palkkausjärjestelmä, jossa palkka nousee opintoviikkojen myötä. Rekrytointipäällikkö Olli-Pekka Ihalainen ei halua kertoa tarkkoja markkamääriä.
    ”Kyseessä ei ole mitään huimia hyppäyksiä, vaan palkka nousee maltillisesti. Ei puhuta kuitenkaan mistään kympeistä, vaan ero valmistuneen ja opintojensa aloittaneen välillä on tuhansia markkoja”, Ihalainen myöntää.
    Palkkasopimukset tehdään tapauskohtaisesti.
    ”Meillä on jokaisen opiskelijan kanssa ihan oma viritelmä eli jokainen sopii asian oman esimiehensä kanssa. Aluksi opiskelija saattaa tehdä vaikkapa 15 tuntia viikossa ja opiskelujen etenemisen välillä tarkistetaan opintoviikkojen määrä, joka sitten näkyy palkassa.”
    Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen opiskelija Stefan Sundell tuli Nokialle töihin juuri värväyksen kautta. Nokia järjesti suuren happeningin Katajanokalla.
    ”Mä olin tehnyt kesätöitä Philipsillä ja talven aikana lisätienistit rupesivat kiinnostamaan. Näin lehdessä Meet Nokia -ilmoituksen, menin sinne. Nyt mä oon ollu Nokialla töissä jo puolitoista vuotta”, hän kertoo.
    Työtään Stefan kehuu mielenkiintoiseksi.
    ”Nyt me kehitellään uutta käyttöliittymään puhelinkeskukseen, joka on kuumaa tavaraa tällä hetkellä”, Stefan kehaisee tyytyväisenä.
    Stefan aloitti opintonsa matikalla, mutta huomasi, ettei ala oikein vedä ja vaihtoi tietojenkäsittelyyn. Nykyinen työ Nokian telecommunications -yksikössä Pitäjänmäellä vastaa Stefanin mukaan täysin koulutusta.
    ”Ehkä mä olen jo vuoden päästä valmis, vaikka työn ja opiskelun sovittaminen on hankalaa. Työtä tekee paljon mieluummin, mutta mä uskon että pystyn tekemään harjoitustyön ja gradun täällä. Luennot mä oon skipannut kiitettävästi, mutta tentit oon yrittänyt hoidella”, Stefan pohtii.
    Stefanin työsopimus on tehty vuoden loppuun, mutta jatkosta on jo sovittu. Stefanin palkka nousee opintoviikkojen tahtiin.
    ”Me ollaan tehty työsopimus aina kesä ja lukukausi kerrallaan. Alussa mulla oli noin 100 opintoviikkoa ja palkka noin 8 000 markkaa. Nyt opintoviikkoja on runsas 120 ja palkka päälle 9 000 markkaa”, Stefan kertoo. Hänen mukaansa lopputyön aikaan palkka on kymppitonnin ja valmistumisen jälkeen noin 12 000 markkaa.
    ”Kyllä tässä on kovat houkuttimet valmistua ja on meille ilmoitettukin että palkkasysteemi on pelkkä täky”, Stefan sanoo, ja on ilmiselvästi tyytyväinen olotilaansa.

Carita Forsman
Kuva: Riku Isohella