Uudet kasvot, vanhat kuviot

T:Teksti:

Tutut ryhmät säilyttivät valta-asemansa tämänkertaisissa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan vaaleissa. Neljällä lisäpaikallaan ainejärjestöjen vaalirengas nousi sekä vaalien voittajaksi että suurimmaksi ryhmäksi edustajistossa. Vastaavasti osakuntien vaalirengas jatkoi hienoista laskuaan ja menetti neljä paikkaa. Kansallisten ylioppilaiden, sitoutumattomien porvareiden ja Kristillisdemokraattien yhteinen Oikea vaalirengas sai yhden lisäpaikan.
    Sikäli kuin nämä ryhmät jatkavat HYY:n hallituksessa, vaalitulos tuskin tuo suuria muutoksia edustajiston ja ylioppilaskunnan toimintaan. Pääryhmien yhteenlaskettu paikkamäärä pysyi lähes entisellään kasvaen vain yhdellä.
    Mitkä pienemmistä ryhmistä menevät hallitukseen, voi sen sijaan osoittautua mielenkiintoiseksi. Ruotsinkieliset ainejärjestöt ja osakunnat (Snäf) tuplasivat paikkamääränsä neljään ja olivat ainoa ryhmä, jonka vanhassa hallituksessa oleva jäsen (Annika Holmström) valittiin uudestaan. Edustajiston ensikertalainen Jan Oker-Blom piti todennäköisenä, että Snäf menisi hallitukseen. “Siellähän valta on”, hän perusteli.
    Toinen todennäköinen hallitusryhmä on Pykälä-LKS-EKY-HLKS, jonka paikat vähenivät seitsemästä kuuteen huolimatta siitä, että viime kerralla heillä ei ollut hammaslääkisläisiä tukenaan.
    Vanhassa hallituksessa olevista pienistä ryhmistä maa- ja metsiksen Mysli menetti toisen paikoistaan ja keskustalaiset eli Heko säilytti kaksi paikkaansa. Hekon listoilla olleen Riikka Nisulan mukaan hän tosin pääsi edustajistoon lähinnä teologian opiskelijoiden äänillä. “Olisin mennyt läpi ainejärjestöjenkin listoilta”, Nisula hymyili tuloksen selvittyä.

Outoja pareja

Jonkinmoinen yllätysvoittaja oli Sitoutumaton vasemmisto, joka tuplasi paikkansa neljään. Ryhmän puheenjohtaja Kyösti Niemelä puhui vaalivoitosta heti kun kolmas paikka oli varmistunut, vaikka ääntenlasku vielä oli kesken. Menestyksestä huolimatta hän arveli ryhmänsä päätyvän oppositioon yhdessä Ylinusujen kanssa. “He sentään ovat moraalisia nuoria”, Niemelä sanoi.
    Yksine edustajistopaikkoineen yllätyshäviäjiksi jääneiden Ylinusujen puheenjohtaja Anna Peltola näytti niin ikään tietävän kenen kanssa uudessa edustajistossa tehdään yhteistyötä. “Meillä on enemmän yhteistä sit-vasin kuin KansY:n kanssa”, Peltola kommentoi.
    Vaalien moraalisia voittajia mutta käytännöllisiä häviäjiä olivat vihreät, jotka asettivat vaaleihin poikkeuksellisen vähän ehdokkaita. Vaaleissa kaksi eniten henkilökohtaisia ääniä saanutta ehdokasta olivat vihreistä: Essi Aarnio ja Olli Aalto. Ryhmän ehdokkaat saivat kukin keskimäärin 35 ääntä. Silti paikat tippuivat kahdeksasta kuuteen. Vertailukohdaksi käy KansY, joka sai alle kuusi ääntä ehdokasta kohden mutta edustajistoon yhden lisäpaikan.
    Demarit eli OSY sai paikan lisää, vaikka muissa Suomen yliopistoissa ja korkeakouluissa järjestetyissä vaaleissa suosio laski hieman.

Kokoomus jyräsi muualla

Toisin kuin HYY:n vaaleissa, jossa äänestysprosentti nousi hienoisesti 33,6:een, muualla maassamme äänestysprosentti laski. Valtakunnallista virtaa vastaan Helsingissä mentiin myös siinä, että muissa opinahjoissa ainejärjestöt menettivät paikkoja. Yhtä kaikki ne ovat edelleen valtakunnallisesti suurin ryhmä 34,8 prosentin osuudellaan. Muiden sitoutumattomien ryhmien kanssa ne saivat liki kaksi kolmasosaa paikoista.
    Valtakunnallisesti ylioppilaskuntavaalien voittaja oli selkeästi Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunta, jonka kannatus kohosi 3,6 prosenttia. Menestys Helsingissä ja Tampereella teki myös sitoutumattomasta vasemmistosta valtakunnallisen voittajan. HYY:n ja TAMY:n edustajistoon saadun neljän lisäpaikan ansiosta ryhmittymä kolminkertaisti osuutensa edustajistopaikoista, ei tosin suuremmaksi kuin 1,4 prosentuaalisesti laskettuna.
    HYY:n vaalien lopullinen tulos vahvistetaan 13.11.

Otto Mattsson
Kuva: Riku Isohella