Esikoisrunoilija A.W. Yrjänä on: Roolipelin voittaja

T:Teksti:

AW Yrjänä kävi kesällä baarissa haastattelemassa itse itseään Like-lehteen. Hän analysoi hauskasti, mutta valitettavan tyhjentävästi omaa jakomielistä julkisuuskuvaansa.
Tuntuu entistä kinkkisemmeltä selvittää, mikä mies roolien takaa löytyy. Sen on Yrjänän tarkoituskin.
”Parempi pysyä liukkaana kuin saippua”, hän toteaa.
Heti ensitapaamisella tutustun jälleen uuteen Yrjänän ominaisuuteen. Torniosta kasvaneen luonnon ystävän vastakohta, city-Yrjänä, esittäytyy. Hän kaivaa linjakkaan pukunsa povitaskusta 1 700 markan elektronisen almanakan ja näpyttää sisään sopimamme haastatteluajan ja -paikan.
Neljä vuotta sitten mies teki CMX:n musiikkia työttömyyskorvauksen turvin. Nyt hän kertoo tienaavansa lauluilla insinöörin palkan.

Runoilijan ihana krapula

Sitä ei huomaa AW Yrjänästä, joka odottaa minua Elitessä. Klassisempaa nuhruisen esikoisrunoilijan stereotyyppiä saa hakea. Päällään haalistunut viininpunainen paita ja musta pikkutakki hän uikuttaa potevansa piinallista krapulaa vielä kolmelta iltapäivällä. Tämä AW Yrjänä näyttää hellyyttävän tyytyväiseltä tilaansa. Syksy runoilijana maistuu elämältä.
”Olen ollut monta vuotta julkisuudessa. Tänä vuonna tuntuu ensimmästä kertaa siltä, että ihmiset tunnistavat kadulla. En ole koskaan ollut kotona sen asian kanssa varsinkin muusikon roolissa, koska se rooli on ollut mulle vieras. Nyt kun on muka kirjailija asiaan kuuluukin, että menee poppibaariin ja saa ensimmäisen drinkin ilmaiseksi.”
Imaisu pikkusikarista sopii jokaiseen Yrjänän persoonaan.
Huomautan, että nyt lipsahti sana kirjailija runoilijan sijaan. Yrjänä on suurpiirteisellä tuulella, mutta nöyränä. Hän ei kuvittele tehneensä yhdellä kirjalla vielä uraa, mutta romaaniakin häneltä on jo pyydetty.
Esikoisrunoilija kertoo nauraen saaneensa melkein potkun munilleen edellisiltana esikoisnovellistilta. Toinen pohjoisen poika purki katkeruutta siitä, kuinka rocktähti AW Yrjänä pääsee esiin helpommin.
Väite osui oikeaan. Arcanan ensimmäinen painos myytiin vuorokaudessa loppuun! Ilman, että kukaan ehti arvostella sitä, mikä tuntuu huvittavan Yrjänää. Nyt Helsingin Sanomat on valinnut miehen mukaan esikoisjulkaisujen kilpailuun ja vihdoin runot myös lempeästi kehuttiin Hesarin kulttuurisivuilla – asia, jolla tuntuu satoja levykritiikkejä kestäneelle miehelle merkitystä.

Kahvintuoksuiset tekstit

Yrjänä on vastannut jo 20:llä eri tavalla kysymykseen, mitä eroa on sanoittamisella ja runojen kirjoittamisella? Niinpä kysyn: kumpana olet parempi runoilijana vai lauluntekijänä?
”Ennen kuin lähdin piilopirtistä Torniosta viemään käsikirjoitusta Helsinkiin otin siitä kopion ja jätin isälläni. Sanoin, että jos lentokone nyt putoaa niin tässä on sitten se parempi puoli minusta.”
Runoilijana Yrjänä ei ole lainkaan niin mahtipontinen romantikko kuin sanoittajana. Arcana on täynnä helliä ja pienimuotoisia neljän seinän sisällä kirjoitettuja tuntoja.
Ihan listahittejä Yrjänän runot eivät ole. Epäilen, että pohjoiseen menevien junien lausuva konduktööri ei heti ota niitä ohjelmistoonsa. Niihin on upotettu vierasperäisiä nimiä muinaisista mytologioista ja kirjallisuuden historiasta.
”Mun runojen välistä putoilee kirjahyllyttäin kirjoja.”
Yrjänä vertaa nimiä tiekonepelien aarteisiin ja avaimiin, joita keräämällä pääsee pelissä eteen päin. Hän itse ahmii menneisyyttä ja tunnustaa ehkä haluavansa sivistääkin lukijoitaan.

Lapsi menneisyydestä

AW Yrjänä tunnustaa olevansa narsisti, mutta hän ei itse ole alastomana CMX:n uuden CD:n kannessa.
Boksin julkaiseminen on iso bändin merkki. Yrjänä ei itse omista yhtään boksia. Hieman anteeksipyytelevänä hän toteaa, että levy-yhtiö olisi halunnut julkaista kaikki CMX:n kuusi levyä paketissa. Se olisi ollut jo liikaa.
Edellinen levy Discopolis toi CMX:lle paljon uusia faneja, joille Cloaca Maxima tarjoaa hyvän valikoiman CMX:n menneisyyttä. Siltä kuitenkin puuttuu kappale nimeltä Lapsi.
”Jos rupeaisin poliitikoksi Lapsi on se, minkä tiedotusvälineet kaivasivat menneisyydestäni. Siinä isä raiskaa vastasyntyneen. Kirjoitin sen 19-vuotiaana reaktiona pedofiilitapaukseen, mutta sen voi tietysti ymmärtää väärin.”
Kun CMX lähtee kuukauden päästä kiertueelle, eturivin hardcorefanit tulevat jälleen kerjäämään Lasta. Se on tapana.
A.W. Yrjänä: Arcana (Like 1997). Hinta ?? markkaa.
CMX: Cloaca Maxima (EMI).

Minna Joenniemi
Kuva: Johanna Mannila