Omistajilla eli opiskelijoilla tulee olla riittävästi sananvaltaa HYY-yhtymän asioista päätettäessä. Näin toteaa HYY:n uusi puheenjohtaja Jaakko Hietala, joka johtaa puhetta ylioppilaskunnan edustajistossa kuluvan vuoden.
    Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan uudeksi puheenjohtajaksi valittiin joulukuun lopussa oikeustieteen kandidaatti Jaakko Hietala, 30. Hän kuvailee puheenjohtajan nuijasta käytyä kilpailua, jossa hän voitti vastaehdokkaansa filosofian maisteri Miikka Heinäsmäen äänin 31-20, “tervehenkiseksi”. Likaista junttapeliä ei juuri harrrastettu. Hietalaa kannatti sekalainen seurakunta, johon kuului niin porvareita, vihreitä kuin sitoutumattomiakin.
    Profiililtaan Hietala on toisenlainen kuin edeltäjänsä oik.kand. Anna Kaarina Piepponen, 27, joka työskentelee puhemies Riitta Uosukaisen (kok) erityisavustajana. Hietala ei määrittele itseään “poliittiseksi tyypiksi”, vaikka hänellä onkin vanhan HYY-poliitikon tausta. Hän ei kuulu mihinkään puolueeseen ja elättää itsensä pyörittämällä lakiasiaintoimistoa vanhan opiskelukaverinsa Tom Vapaavuoren kanssa.
    HYY:n puheenjohtajuus on Hietalalle mukava tapa pitää yhteyttä ylioppilaskuntaan valmistumisen jälkeen. Puheenjohtajan velvollisuuksiin kuuluu puheen luotsaaminen HYY:n edustajiston kokouksissa muutaman kerran lukukaudessa sekä osanotto yliopistollisiin edustustilaisuuksiin.
    “Edustajistossa käsiteltävät asiat ovat suurelta osin sääntöjenmukaista pyöritystä. Yksi asia, jossa pitää tänä keväänä edetä on omistajahallintastrategia”, Hietala katsoo.
    Omistajahallintastrategialla tarkoitetaan sitä, kuinka opiskelijoiden edustajat voivat vaikuttaa HYY-yhtymän tavoitteisiin ja riskeihin. Koska HYY-yhtymän liikevaihto on noin miljardi, ei kyseessä ole mikään nappikauppa.
    Jaakko Hietalan mielestä HYY:n jäsenten on voitava vaikuttaa edustajiensa kautta yhtymän toimintaan myös jatkossa. “Yritystoiminta ei ole mikään itsetarjoitus vaan sen on palveltava opiskelijoita. Yhtymän hallituksessa on istuttava jatkossakin riittävästi opiskeljoiden edustajia.”

Kajaksen katkera ristiretki

Hietala on hankkinut ansionsa nimenomaan HYY:n talouspuolelta toimimalla mm. ylioppilaskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajana vuonna 1995. Tuolloin talouspuolella koettiin ongelmia, jotka eivät johtuneet bisnes-syistä. Ongelmana oli valtiotieteen ylioppilas Jari Kajas, joka oli löytävinään HYY-yhtymästä talousepäselvyyksiä.
    “Kajas-ilmiö oli yksittäisen jäsenen ristiretki HYY:tä ja yhtymää vastaan. Mitään laajempaa tyytymättömyyttä sen takana ei ollut”, Hietala arvioi. “Kaikki muut ovat olleet yksimielisiä siitä, että yritystoiminta on kanttavaa ja että sitä hoidetaan hyvin. Toimiva johto on aika tiukasti omistajien valvonnan alainen.”
    HYY:n puheenjohtajana Hietala aikoo pitää katon korkealla ja seinät leveällä, parin vuoden takaisesta Kajas-mekkalasta huolimatta. “Ylioppilaskunnassa pitää käydä riittävän laaja-alaista yhteiskunnallista keskustelua. Se on nimenomaan HYY:n rikkaus moniin muihin ylioppilaskuntiin verrattuna.”
    Vaikka opiskelijapolitiikan painopisteet tapaavat vaihdella vuoroveden lailla, yksi asia pysyy: HYY:n puheenjohtajat tuuppaavat olemaan järjestäen juristeja. Miksi?
    “Juristeilla on ehkä niin analyyttinen lähystymistapa asioihin… ja lisäksi juristin rooliin sopii hyvin toimiminen puolueettomana puheenjotajana”, Hietala tuumaa.
    Puheenjohtajan pöydän takaa ei siis ärjytä tänä vuonna ankaria tuomioita.
    HYY:n edustajisto kokoontuu seuraavan kerran 30.1. klo 17.00 Vanhan ylioppilastalon musiikkisalissa. Kokousta voi tulla seuraamaan jokainen ylioppilaskunnan jäsen.

Jarkko Vesikansa
Kuva: Nico Backstrm