Ekologinen maailmojen sota

T:Teksti:

Independence Dayn päähenkilö, idealistinen kaapelinkorjaaja David (Jeff Goldblom) kierrättää neuroottiseti limutölkkejä. Leffan sykähdyttävimmässä kohtauksessa hän ymmärtää miten pientä purkkien kierrättäminen on silloin kun avaruusoliot teurastavat ihmiskuntaa sukupuuttoon. “Koko elämäni olen halunnut pelastaa maapallon”, David huokaa kokistölkki kädessään recycle-astian äärellä. “Nyt minulla on siihen mahdollisuus”. Hän heittää tölkin kiertoon ja jokamiehen kekseliäisyydellä räjäyttää alienit paskaksi. Hey, lets go and kick some ETs ass! Independence Dayn tekijät eivät missään nimessä väheksy kierrätystä, päinvastoin. Siinä missä Nokia sponsoroi Mission Impossiblea, ID4:n loogisin sponsori olisi UFF. Leffassa kierrätetään kaikki: juoni on varastettu suoraan H.G.Wellsin romaanista Maailmojen sota (Wellsiä ei kuitenkaan mainita missään krediiteissä). ID4:stä löytyy myös täysin identtisiä kohtauksia vuonna 1953 tehdyn Maailmojen sota -leffan kanssa.
     Kaikki Independence Dayn kohtaukset ovat kierrätyskamaa viimeisen 40 vuoden aikana tehdyistä sci-fi leffoista. Samoin lavasteet: avaruusörkit on kaivettu Alienin rekvisiittavarastosta, avaruusalukset Stargatesta, puhuva tietokone Avaruusseikkailu 2001:stä jne. Leffan tunnelma on blokattu 1970-luvun katastrofielokuvista. Sinänsä kierrätys on jees. Maapallon luonnonvarat ovat rajalliset, ja ideat ovat niistä rajallisimpia. ID4 on ekologisesti tiedostava elokuva: siinä ei ole kulutettu maailman ideavarantoa tippaakaan. Eri puolilta kierrätetyt pätkät on taitavasti peitetty megaluokan erikoistehostemössöön. Maailmanlopusta vauhkoavien ekoihmisten iloksi leffan räjähdyksetkin on tehty luontoystävällisesti otsonikerrosta vaarantamatta tietokoneella.
     Hey, let´s recycle and save the World!

Marko Junkkari

Tämän jutun leffatietous on kierrätettyThe Facen jaThe Economistin artikkeleista.