Kirjat: Helposta Amerikasta vaikeasti

T:Teksti:

Ranskalainen filosofi Jean Baudrillard matkusteli 80-luvulla Yhdysvaltoja ristiin rastiin ja koki monenlaista maan ja taivaan väliltä. Kokemuksensa hän kirjasi esseekokoelmaan Amerikka, joka nyt on julkaistu uusintapainoksena pokkarimuodossa.
    Kirja(nen) on ekonominen pakkaus tiivistä mietelmää Yhdysvaltojen kulttuurisesta olemuksesta; virkistävää ja vaativaa. Välillä Baudrillard heittäytyy liiankin tietoiseksi omista älystään, mutta pudottelee veitsenteräviä one-linereitä uuden mantereen elämänmenosta. Analyysin moniulotteisuus hivelee arkaaiseen Amerikkavihaan tottunutta.

Jean Baudrillard: Amerikka (Loki-kirjat)

Miska Rantanen

* * *

Loistavasti kumma dekkari

Amerikkalaiskirjailija George Dawes Greenin esikoisromaanin Luolamies takakannessa luvataan, että Greenin luoma harrastelijaetsivä on omaperäisin sitten Sherlock Holmesin. Luolamiehen sankari Romulus Ledbetter peitoaakin Holmesin sekä omaperäisyydessä että kiinnostavuudessa.
    Teflonkattila hattunaan kuljeskeleva Romulus Ledbetter on lemuava ihmisraakki, joka asuu luolassa New Yorkin Inwood Parkissa. Hän käy vainoharhaista yhden miehen sotaa mielikuviensa pahaa Stuyvesantia vastaan ja pelkää tämän lähettämiä K-säteitä. Ystävänpäivänä Romulus löytää luolansa suulta nuoren alastoman miehen ruumiin. Poliisin mielestä mies on yksinkertaisesti paleltunut kuoliaaksi, mutta Romulus uskoo, että hänet on murhattu ja kaiken takana on Stuyvesant. Hän alkaa väen väkisin selvittää tapausta ominpäin.
    Luolamiehessä
kestävät hyvin sekä juoni että kerronta.Se sopii niille, jotka nauttivat perinteisen dekkarin juonenkoukuista, mutta myös niille, joiden mielestä perinteinen dekkari on kökköä luettavaa. Lukijaa jaksaa hämmästyttää Romuluksen patologinen ajatuksenjuoksu, joka johtaa hänet vääjäämättä kohti ratkaisua.

George Davis Green: Luolamies (The Caveman’s Valentine) Otava 1996.

Miira Lähteenmäki