Login: Tetris Cafe, Pietari

T:Teksti:

Neitsytlogin Tetrikseen hyisen jäätävänä lauantai-iltana. Mukava pikkubaari ja seinän toisella puolella kolme 75 MHz:n 486-tietokonetta. Paikalla ei ole yhtään asiakasta, ja Tetriksen pojat lataavat innoissaan alastonkuvaa USA:sta. Modeemin kautta kuva tulostuu harmittavan hitaasti – kiinteä kahden megan yhteyspiuha asennetaan vasta seuraavalla viikolla.
    Viehkeä neitokainen, Tetriksen Internet-opas Svetlana Antonova kertoo idean kahvilaan lainatun Helsingin hiljattain hävinneestä CompuCafesta. Tetris avattiin tammikuun puolivälissä, ja toistaiseksi vastaanotto on ollut rauhallisen innostunut. ”Moni venäläinen ei tiedä Internetistä yhtään mitään, ja siksi juuri avasimme Tetriksen.”, Svetlana sanoo.
    Ihmettelijöitä on Tetriksessä käynyt runsaasti, mutta varsinaisia asiakkaita vain muutama päivässä, sillä syvempi sukellus nettiin laittaa dollarilaskurin raksuttamaan. Ja kuten kaikki muu läntinen luksus, myös Internet on Venäjällä hinnoiteltu taivaisiin. Tunnin surffi Tetriksessä maksaa kymmenen dollaria, mikä on votka-indeksillä mitattuna kahdeksan puolen litran pulloa. Lasikantinen logout taitaa pysyä vielä pitkään Venäjän suosituimpana virtuaalikokemuksena.

Internet Cafe Tetris, ulitsa Cherniahovskovo 33, puh. 164 6785, virtuaalisesti http://www.dux.ru/guest/netcafe/Eng/CafeHome.html

Sami Hyrskylahti
Kuva: Pasha Vladimirski