HYY-veteraanit harmaissa

T:Teksti:

“On käynyt satumainen pulla, että on päässyt palvelemaan tänne”, kaartilainen Jaakko Hietala hymyilee. Viikonloput ja iltalomat kuluvat oman lakiasiaintoimiston asioiden parissa. Viittä vaille valmiilla tähtitieteilijä TJ Hämäläiselläkin oli syynsä pysyä lähellä pääkaupunkiseudulla: kotona odottaa tuore kihlattu. Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opintotoimisto antoi Hämäläiselle sentään virkavapaata. Kummatkin perustelevat myöhäistä palveluajankohtaansa opintosyillä.
    Hietala kertoo elävänsä kaksoiselämää armeija- ja siviiliminänsä kanssa: “asenne-elämä ja maailmankatsomus ovat nuorempien asevelvollisten kanssa tyystin erilaisia”. Ikäero on parhaimmillaan 11 vuotta. “Pääosin fiksua porukkaa”, ikämiehet kuitenkin kehuvat. Suuri osa kouluttajista ja kantahenkilökunnastakin on heitä nuorempia.

HYY-tausta yhdistää

Kaartilainen Jaakko Hietala on entinen HYY:n hallituksen jäsen, talousvaliokunnan puheenjohtaja ja HYY-Yhtymän hallituksen puheenjohtaja. Hän on myös Pykälän yhdistyksen puheenjohtaja. Entinen Limeksen puheenjohtaja TJ Hämäläinen taas oli keskeinen oppositiohahmo neljän vuoden ajan HYY:n edustajistossa. Kun Hietala ja Hämäläinen tapasivat ensikerran varuskunnassa, ei tunnelma ollut lämpimin. Ylioppilaskunta-ajoilta periytyneet asenteet kuitenkin sulivat kesähelteillä pian. “Tämä on loistavaa: sama ikäluokka ja tausta”, Hietala kehuu. “Kun ollaan yhdessä, ei tarvitse keskustella, mikä on rynkyn luodin lähtönopeus.” Kokonaan he eivät ole HYY:stä eroon päässeet: Hietalalla on edustus matkailualalla ja TJ Hämäläinen on HYY-Yhtymän luottamuspuolen tilintarkastajana.
    Kummatkin HYY-veteraanit ovat nyt vuoroviikoin varusmiestoimikunnan hommissa. Joka toinen viikko he osallistuvat asutuskeskustaistelijan koulutukseen. Toimikunnan tehtävänä on yrittää parantaa varusmiesten palvelusmotivaatiota auttamalla opintososiaalisissa kysymyksissä ja järjestämällä heille mielekästä vapaa-ajan puhdetta. Hietalan ja Hämäläisen reviiriin kuuluu myös jääkärikomppanja Santahaminasta. “Olen yrittänyt pitää huolen, että kaikki tulokkaat osaavat hakea avustuksensa ja tietävät lähtiessään opiskelu- tai työmahdollisuuksista”, Hämäläinen kuvailee työtään.
    Pienessä varuskunnassa on vaikeaa järjestää isoja tapahtumia kuten Aira Samulinin tanssishowta, joten miehille hankitaan lippuja esimerkiksi konsertteihin ja jääkiekko-otteluihin. “Maitotyttö on kylläkin tulossa”, Hietala kehaisee. Kunnia siitä tosin lankeaa pitkälti sotilaskodille. “Sotilaskotisisaret ovatkin miellyttäviä yhteistyökumppaneita, varsinkin nämä nuoremmat”, Hietala lipsauttaa ja punastuu.

Lopuksi nollataan muisti

Peruskoulutuskaudessa miehiä hatutti äärimmilleen viety kurinalaisuus. Hietalan mielestä on ymmärrettävää, että toiminta on jämäkkää, mutta esimerkiksi ohjatut ilta- ja aamutoimet lyövät poskelle muita tavoitteita, kuten itsenäisyyden kehittämistä. Myös tarpeeton yöpyminen kasarmilla ja puolustusvoimien kyvyttömyys käyttää paremmin hyväksi miesten erikoisosaamista pohdituttavat ikämiehiä.
    Nyt lasketaan jo TJ-lukua (haastatteluhetkellä 45) ja puhelut VMTK-kolleegoille Santahaminaan alkavat aina sanoin: “paljonks tarkka?”. Vastaajalla kun on aina 90 aamua enemmän. “Kun palvelus on 5. maaliskuuta ohitse, otamme kunnon muistin nollauksen TJ-risteilyllä”, pojat hymyilevät. Sen jälkeen odottaa paluu harmaaseen työarkeen.

Jan Erola
Kuva: Jyrki Komulainen