Uusi hallitus näyttää vanhalta

T:Teksti:

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan uusi hallitus muistuttaa erehdyttävästi edellistä. Demarit menettivät yhden paikkansa, mutta muuten hallituksen voimasuhteet ovat säilyneet ennallaan. Puheenjohtajaksi valittiin Esa Iivonen (Osakunnat), joka määrittelee itsensä edeltäjänsä Janne Laineen tavoin sitoutumattomaksi porvariksi.
    Oikeustiedettä ja poliittista historiaa opiskeleva Iivonen valittiin puheenjohtajaksi 34:llä äänellä. Vastaehdokkaita olivat Esa-Pekka Keskitalo, joka keräsi 23 ääntä ja Milka Sunell, joka sai vain yhden äänen. Iivonen arvioi valintakokouksessa, että hallituksen tärkein tehtävä on vaikuttaa valmisteilla olevaan yliopistolakiin ja tulosohjaustyöryhmän päätöksiin. Esa-Pekka Keskitalo arvioi omassa puheessaan, ettei opiskelijoiden epäaktiivisuus ole ihme, kun opiskelijapolitiikassa ”korporaatiot arvostelevat toisia korporaatioita korporaation keinoin.” Keskitalon mukaan HYY:stä voitaisiin tehdä paikka, jossa keskustellaan ja rikotaan rajoja. Kulttuurin ystävä Milka Sunell esitteli itsensä runolla.
    Iivonen on arvioitu värittömäksi valinnaksi ja hänen nimeämänsä hallitus turhan yllätyksettömäksi. Iivonen myöntää olevansa virkamiestyyppiä ja jatkavansa HYY:n aikaisempaa asiallista linjaa. 60-lukulaisen opiskelijaradikalismin ja barrikaadien haikailu ei hänen mielestään ole ajankohtaista, kun opiskelijat ovat itse mukana yliopistohallinnossa. Kokouksissa istuminen on ”kovaa työtä ja vaatii asia-argumentointia”.
    Hallituksen muodostamisessa Iivonen vakuuttaa kuitenkin olleensa avoin kaikille vaihtoehdoille. Esimerkiksi vihreät olisivat voineet päästä hallitukseen, jos olisivat olleet neuvotteluissa ”aggressiivisuuden sijasta sovittelevia ja rakentavampia”.
    Uuden hallituksen jäsenet ovat Sami Heistaro (Pykälä-LKS-EKY), Satu Huhtamäki (Ylioppilaskunnan sitoutumattomat porvarit), Heini Hult (Osakunnat), Antti Kahri (Pykälä-LKS-EKY), Pia Majonen (Osakunnat), Jussi Pakari (Maat.-metsät. ylioppilaat), Tatu Rauhamäki (Kansalliset ylioppilaat), Timo Reina (Keskustaopiskelijat), Rabbe Sittnikov (Svenska nationer ja ämnesföreningar) ja Elina Ussa (Kansy).
    Iivonen uskoo, että oppositio on aikaisempaa aktiivisempi ja tekee kiperiä asiakysymyksiä. ”Nyt kun Kajas-problematiikka on poistunut, niin toimintatarmoa riittää muuhunkin. Edellisen edustajiston jälkimmäinen vuosi oli hyvin flegmaattinen.” Suomen ylioppilaskuntien liiton kanssa yhteistyö on Iivosen mukaan tiiviimpää, kun henkilöristiriidat eivät johda keskustelua toissijaisiin asioihin. SYL:n uusi puheenjohtaja on Janne Laine, johon Iivonen on tutustunut ollessaan HYY:n hallituksen koulutuspoliittinen vastaava.

Miira Lähteenmäki