Pimustelua valkokankaalla

T:Teksti:

Rieku ja Raiku -animaatiosarjan ensimmäinen osa “Rieku ja Raiku pimustavat baarilla” sai mukavan kritiikittömän ensi-illan sarjakuvafestivaalien aikaan. Kukaan ei tiettävästi nukahtanut kesken elokuvan, joka on puolentoista minuutin pituinen. Rieku ja Raiku -elokuvat perustuvat Jari Lehikoisen käsikirjoittamiin ja Tomi Riionheimon piirtämiin – Ylioppilaslehden sivuilta tuttuihin – sarjakuviin.
    Tomi Riionheimo luokittelee itsensä tikku-ukkoja tekeväksi sarjakuvapiirtäjäksi. Hän opettaa tällä hetkellä päätyönään fysiologiaa ja anatomiaa Pohjois-Karjalan terveydenhoito-oppilaitoksessa. Ensi-iltaviikonlopun jälkeisenä maanantaina hän oli jo preparoimassa sydäntä.
    Riionheimo kertoo animaatiosarjan lähteneen liikkeelle melko helposti. Hän soitti kesämökiltään Indie-filmsin Petri Rossille, jonka jälkeen lähetti tälle nipun sarjakuvia ja lyhyen kirjeen siitä, mitä ajatteli tekevänsä. “Viikon päästä näytettiin Hannu Lajusen tekemän sarjakuvan animointi, jossa hypittiin ruudusta toiseen. Siitä se lähti, Petri Rossi innostui. Hankin rahat AVEKista ja YLEstä”, Riionheimo kertoo.
    Elokuva kuvattiin Helsingissä, äänimiksaus ja musiikki tehtiin Tampereella, Joensuussa suunnittelutyöt ja näyttelijöiden äänitys. “Elokuva syntyi kuin palapeliä olisi rakenneltu. Koordinointiin meni aikaa ja matkustelua oli vähän turhan paljon.”
    Animaatiota tarjotaan eri festivaaleille ja se nähdään jossain vaiheessa myös televisiossa. Elokuvasta on saatavana kieliversiot ruotsiksi “Rumle och Dumle på barspaning”, englanniksi “Hip and Hale on pussypatrol”, saksaksi “Bentz und Daimler im lokal” ja latinaksi “Nexus et Plexus in taberna”. Luvassa on käännös vielä ainakin japaniksi.

Tarja Ollikainen