Miehet saavat ihonalaisen ehkäisykapselin

T:Teksti:

Yliopiston biolääketieteen laitos ja Väestöliitto aloittavat ensi vuoden alussa kokeilun, jossa viidelletoista vapaaehtoiselle miehelle asennetaan ihon alle ehkäisykapseli. Kuukaudeksi asetettava hormonikapseli estää kiveksen toimintaa säätelevien hormonien vapautumisen, jolloin sperma ei ole hedelmöittämiskykyistä.
    Miesten hormonaalista ehkäisyä on kehitetty 60-luvulta saakka, mutta naisten e-pillerin kaltaista keinoa ei ole keksitty. Ylilääkäri Pekka Lähteenmäki Väestöliitosta kertoo, että monenlaisia viritelmiä testataan koko ajan, mutta pillerisysteemiä ei enää tavoitella.
    ”Miesten ehkäisy vaatii niin suuria hormonimääriä, että pillerimuodossa otettuina maksa alkaisi laittaa hanttiin. Sperman tuotanto on monimutkainen prosessi, jota on vaikea säädellä. Kestää kaksi kuukautta ennen kuin siittiö valmistuu ja siihen vaikea lyödä johonkin kohtaan kiilaa niin, ettei se aiheuta sivuvaikutuksia.”
    Ongelmia aiheuttaa se, että miehen seksuaalinen kyky ja halu ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa. Hedelmöittämiskyky olisi helppo poistaa testosteronitasoa laskemalla, mutta sivuvaikutuksena menisi kyky harrastaa seksiä. Niinpä miehen oman testosteronituotannon väheneminen korvataan e-kapselissa vahvalla MENT-miessukuhormonilla. MENT:llä on positiivisia terveysvaikutuksia, se mm. estää eturauhasen liikakasvua, minkä toivotaan motivoivan miehiä käyttämään ainetta.

Kyvyttömyys kauhistuttaa

Lähteenmäen mukaan miehet pelkäävät ehkäisyä huhujen perusteella ja mielikuvia on vaikea oikaista. Monet ovat varmoja, että puuttuminen luonnonjärjestykseen johtaa aina samaan kauheaan tulokseen eli impotenssiin. ”Mielikuvissa menevät sekaisin lisääntyminen ja seksuaalisuus.”
    Yksi esimerkki kauhukuvien voimasta on steriloinnin välttäminen. Suomessa monet keski-iän ylittäneet parit hoitavat ehkäisyn steriloinnilla, joita tehdään yli 10 000 vuodessa. Näistä vain vajaat 600 tehdään miehille, vaikka heillä toimenpide on selvästi helpompi ja puolet halvempi. Seksuaaliseen kykyyn sterilointi ei vaikuta, mutta Lähteenmäen mukaan miehiä ei ole aivan helppo vakuuttaa.
    Ihonalainen hormonikapseli vaikuttaa Lähteenmäen mielestä kehitteillä olevista ehkäisyvaihtoehdoista lupaavimmalta. Toinen potentiaalinen vaihtoehto on kuukausittain otettava ehkäisyruiske. Vaikka tutkimukset etenisivät ilman takaiskuja, kestää vielä kymmenisen vuotta ennen kuin e-kapselit ja ruiskeet voidaan saada markkinoille.

Miira Lähteenmäki
Piirros Saku Heinänen