Katumuspilleri pysyy poissa markkinoilta

T:Teksti:

Yhdynnän jälkeiseen ehkäisyyn on kehitetty aikaisempaa tehokkaampi ja vähemmän sivuvaikutuksia aiheuttava pilleri, jota ei abortinvastustajien pelossa kuitenkaan tuoda markkinoille. Uuden pillerin sisältämää ainetta on käytetty raskauden keskeyttämiseen, minkä vuoksi se on joutunut yhdysvaltalaisten abortinvastustajien boikottilistalle. Aineen on kehittänyt monikansallinen lääkejätti Roussel, joka ei halua nimeään yhdistettävän aborttisotkuihin. Yhtiö ei aio tuoda pilleriä markkinoille niissäkään maissa, joissa ehkäisyyn ja aborttiin suhtaudutaan liberaalimmin.
    Ennen vastustuskampanjaa Mifepristone-nimistä ainetta alettiin käyttää raskauden keskeytykseen Ruotsissa, Ranskassa ja Englannissa. Vaikka pilleriä käytetään vain kirurgisen toimenpiteen tilalla, tulee jokaiselle klinikalle tuhansia protestikortteja päivässä.
    ”Pelko ja väärinkäsitykset ovat pilanneet tämän valmisteen mahdollisuudet. Abortinvastustajien mukaan se on saatanan keksintöä ja he pelkäävät, että lääke tulee vapaaseen myyntiin ja abortteja aletaan tehdä itse. Näin ei tietenkään olisi, mutta asia on paisunut sellaiseksi, että konsernin johto on päättänyt pysyä jutun ulkopuolella”, Rousselin Suomen osaston toimitusjohtaja Tom Larsson sanoo.

Yths:llä aine toimi hyvin

Roussel on luovuttanut valmisteen oikeudet Maailman terveysjärjestölle WHO:lle jatkotutkimuksia varten. Vastavalmistuneeseen WHO:n tutkimusprojektiin osallistui 12 maata, joissa kaikissa lääkettä kokeiltiin 150 naiselle. Suomesta mukana oli Helsingin ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS), jossa opiskelijat kokeilivat uudenlaista ”katumuspilleriä”.
    Tarkoituksena oli kokeilla, kuinka pieni määrä Mifepristonea riittää estämään raskauden. Todettiin, että raskauden jälkeiseen ehkäisyyn riittää 10 milligrammaa, kun abortissa käytetään 600 milligrammaa.
    ”Kokeilu sujui todella hyvin. Yhtään raskautta ei tullut ja lääke osoittautui hyvin siedetyksi. Nykyisen menetelmän pahin ongelma ovat sivuvaikutukset, käyttäjien pahoinvointi ja oksentelu. Mifepristonella ei oksenteluongelmia tullut”, kertoo naistentautien erikoislääkäri Dan Apter YTHS:ltä.

Viikonloppuvahingot kuriin

Nykyisessä neljän pillerin menetelmässä käytetään suuria määriä estrogeeniä, mikä aiheuttaa pahoinvointia. Mifepristone perustuu keltarauhashormonien vaikutuksen estämiseen. Toinen uuden menetelmän etu on se, että vahingon satuttua on muutama päivä enemmän aikaa ottaa pilleri. Nyt täytyy pillerit ottaa kahden tai korkeintaan kolmen päivän aikana, mutta WHO:n projektissa kokeiltiin viiden päivän varoaikaa ja tulokset olivat hyviä.
    ”Nykyään erityisesti viikonloput ja pyhät ovat hankalia, kun tämä on reseptinvarainen lääke. Silloinhan nämä vahingot usein sattuvat”, Apter toteaa.
    Suomessa käytetään yhdynnän jälkeistä ehkäisyä vuosittain parikymmentätuhatta kertaa. Muutama prosentti naisista tulee raskaaksi pillereistä huolimatta, mutta menetelmä on auttanut laskemaan aborttilukuja entisestään.
    Suomalaiset gynekologit ovat kyselleet Mifepristonea markkinoille Rousselin edustajilta, mutta tilanne on ollut jumissa jo monta vuotta. Muilla lääkefirmoilla on kehitteillä vastaavia tuotteita, mutta Apter arvioi, että menee vielä vuosia ennen kuin ne tulevat myyntiin.

Miira Lähteenmäki
Piirros Christel Rönns