HYY:n vaalit eivät herätä intohimoja

T:Teksti:

“En mä tiedä”, vastaa Hanna Takkunen reippaasti, kun häneltä kysytään, onko hän HYY:n jäsen. Takkunen tietää kuitenkin olevansa neljännen vuoden opiskelija maa- ja metsätieteellisessä tiedekunnassa, joten hän on myös HYY:n jäsen. Kaikki yliopiston aktiiviopiskelijat ovat.
    “En ole koskaan äänestänyt, tuntuu, ettei siitä olisi mitään hyötyä.” Eduskuntavaalit ovat Takkusen mielestä jo toinen asia, niissä hän kyllä äänestää. “Olen aktiivinen kansalainen, mutta nämä vaalit eivät tunnu tärkeiltä.”
    “Minä äänestän aina, eihän siitä haittaakaan ole”, Maria Kassiotis toteaa. Kassiotis aikoo valita ehdokkaansa musta tuntuu -periaatteella, koska ketään suursuosikkia ei ole löytynyt. Tuttujakin ehdokkaissa on, mutta heitä Kassiotis ei usko valitsevansa. “Sellaset tutut, joita äänestäis, ei mee ehdokkaaks. Mua kiinnostavat humanistit ja vihreet. Jos löytyy hyvä naisehdokas niin äänestän sitä. Ehdokkaita on niin paljon, että jonkun hyvän varmaan löytää.”
    Kuudetta vuotta Helsingissä opiskeleva Mike Ogunbo toteaa, että monilla ulkomaisilla opiskelijoilla on niin tiukka opiskelutahti ja vähän tietoa vaaleista, että äänestäminen jää väliin. “Ilmoittelun pitäisi olla aggressiivisempaa, sillä ulkomaiset opiskelijat jäävät helposti marginaaliin. Heidän asioistaan keskustellaan turhan vähän”, Ogunbo arvioi ja kiittelee niitä vaali-ilmoituksia, jotka ovat myös englanniksi. “Aion ensi viikolla lukea kaikki läpi ja löytää jonkun, jota äänestää.”
    Ranskan jatko-opiskelija Merja Soininen arvelee, että “tää koko vaalitouhu on sellaista nuorten aikuiselämään siirtymistä” ja pitää itseään liian vanhana äänestämään.

“Kalja ja ääni”

“Äänestämisestä pitäs antaa pullo kaljaa, eikä mitään pullakahveja. Nehän maksaakin saman verran”, huutaa kaveri, kun Jutta Frickiltä kysytään, mikseivät HYY:n vaalit innosta. Frick vastaa asiallisemmin: “Kiinnostus HYY:tä kohtaan on yleensä vähäistä ja se on HYY:n omakin syy. Vasta taloussotkujen jälkeen sen tiedotusta on alettu parantaa”.
“Ehkä idealistit lannistuu siellä helposti, mutta mä uskon, ettei sellaselta pikkupolitikoinnilta voi välttyä. Onhan se hyvää työharjoittelua, tietää ainakin mitä tuleman pitää, Frick arvelee.
    Ensimmäistä vuotta teologiaa opiskeleva Teemu Rinne valitsi ehdokkaansa vakaumuksen mukaan. “Äänestän tuttua, jolla on myös herätysliiketausta. Ei se olisi ollut välttämätön, mutta löytyi sellanen ja vielä hyvä tyyppi. Monilla on raadollinen ajatus, että ehdokkaat haluu vaan olla ite esillä, mutta kyllä siellä on sellaisiakin, jotka tosissaan ajaa jotain asiaa.”

(Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaalit pidetään 7.-8. marraskuuta. Vaaleilla valitaan 60 jäseninen edustajisto seuraaviksi kahdeksi vuodeksi. Äänioikeus on kaikilla läsnäolevaksi kirjoittautuneilla ylioppilaskunnan jäsenillä.)

Miira Lähteenmäki