Keskiaikaisen sadun haltijat

T:Teksti:

Nämä ihmiset ovat onnistuneet tekemään sadusta totta ja unista päivänvalon kestävää todellisuutta. He siirtyvät ajatuksissaan vuosisatoja taaksepäin, aikaan jolloin miehet olivat urheita ja naiset kauniita. He suunnittelevat vaakunoita, ompelevat aatelisneidon asuja ja harrastavat turnajaisia. He elävät romantisoidussa keskiajassa.
    Keskiaikaharrastajien yhdistys sai alkunsa vappuaattona vuonna 1966 Kaliforniassa erään opiskelijan valmistujaisjuhlista. Keskiaikaiseen malliin toteutetut juhlat onnistuivat niin hyvin, että päätettiin perustaa Luovan epäaikaisuuden seura. Liike levisi aluksi lähinnä Yhdysvalloissa, jossa harrastajat lasketaan jo kymmenissätuhansissa. Eurooppaan toiminta tuli USA:n armeijan työntekijöiden mukana 1980-luvulla. Suomen keskiaikaseuran liepeillä on reilut sata harrastajaa. Suuri osa harrastajista on nuoria, monet opiskelijoita tai yliopistojen opettajia ja tutkijoita.

Unelmia romantikolle

Aarnimetsän valtiatar, paronitar Anna von Urwald eli lääketieteen opiskelija Peppi Leino, 25, kuuli keskiajan harrastajista veljeltään Antti Leinolta, 30. Se olikin menoa heti ensi istumalta: nyt Peppi kirjailee luennoilla paidan helmoihin keskiaikaisia koristekuvioita ja on jo muutamaan otteeseen kuluttanut itsensä loppuun erilaisten tapahtumien järjestelyissä. Tällä hetkellä Peppi hoitaa suurinta kunniavirkaa Suomen alueella – paronitar on Aarnimetsän ehdoton ykkönen.
    Keskiaikaisissa tapahtumissa pyritään aitoon tunnelmaan, mahdollisuuksien rajoissa. Koska muovi ei ollut tunnettu materiaali 600-1100 -luvuilla, ei sitä myöskään näy aikakauden harrastajien tilaisuuksissa. Myös rannekellot, tai tiimalasit kuten alan termi kuuluu, ovat pannassa. Vain silmälasit, kuulolaitteet ja muut terveydelle välttämättömät apuvälineet ovat sallittuja.

Tuhat kirjuria naputtaa

Keskiaikaseuran juhlissa ei käytetä arkinimiä. Jokainen luo itselleen keskiaikaisen persoonan, jolla on aikakauteen sopiva nimi, henkilöhistoria ja asu. Proviisoriksi tänä syksynä valmistuva Hansa Isokoski, 24, on valinnut monista muista harrastajista poiketen itselleen ei-aatelisen persoonan. Aiemmin paronittaren orjana toiminut Kettu-Hedwig on nyttemmin saanut palveluksiensa johdosta vapauden ja aateloitu.
    Keskiaikatapahtumissa noudatetaan ajan käytöstapoja, kuten kunnioituksen osoittamista hallitsijoita kohtaan. Paronitarta tai kuningasparia tervehditään kumartaen tai niiaten. Myös tyhjän valtaistuimen tai hallitsijan ruokapöydän ohittaminen edellyttää tervehtimistä. ”Paronittarena olon paras puoli onkin toisten kunnioittava käytös. Ja tietysti kilttipukuinen henkivartiokaarti”, Peppi Leino virnistää.
    Keskusteluissa vältetään moderneja aiheita kuten työasioita, autonkorjausta tai roolipelejä. Nykyaikaisia sanoja pyritään korvaamaan keskiaikaiseen tyyliin sopiviksi: tietokonetta voi kuvailla ilmauksella ”tuhat kirjuria”, lentokone on lohikäärme ja puhelin huutotorvi. Ajanlasku on aloitettu uudestaan vuodesta 1966, joten nyt eletään seuran vuotta XXX.
    Keskiaikaharrastajien maailma on jaettu 13 kuningaskuntaan, jotka yhtä lukuunottamatta ovat Yhdysvalloissa. Euroopan kuningaskunta, johon Suomikin kuuluu, on nimeltään Drachenwald.

Sota näkkileivästä

Keskiaikaiset taistelut eivät esikuviensa tavoin ole verisiä, vaan kyseessä on taitolaji, joka vaatii kuntoa, tekniikkaa ja oikeaa ajoitusta. Miekkailussa käytetään tukevasta huonekalurottingista valmistettuja puukeppejä, haarniskat tehdään samantapaisista materiaaleista kuin esikuvansakin. Missään taisteluissa lyöntejä ei viedä loppuun asti, ja rehdin pelin sääntöjä valvoo marski, taistelijoiden ylituomari. Tasa-arvo on mennyt niin pitkälle, että naisetkin saavat osallistua taisteluihin.
    Keskiaikaharrastajien tapahtumissa sotien syynä eivät ole maa-alueet tai rajan paikat, vaan esimerkiksi kiista näkkileivän oikeasta voitelusta kuten Ruotsissa on ollut jo vuosia. ”Toistaiseksi sodan ovat toistuvasti voittaneet sileälle puolelle voitelijat, mutta viime keväänä valta vaihtui: Aarnimetsän armeijakunta toi voiton reikäisen puolen kannattajille”, paronitar Anna von Urwald kertoo ylpeänä.

(Keskiaikaharrastuksesta saa lisätietoja osoitteesta Suomen keskiaikaseura ry, PL 111, 02101 Espoo. Mukaan nimellä ja postimerkillä varustettu palautuskuori.)

Nina Korhonen
Kuva: Niko Nurmi