Vallu, filosofian ylioppilas

T:Teksti:

Valentin Kononen elää urheiluselostajien mukaan sankarillisesti: kulkee omia polkujaan, harjoittelee voittaakseen itsensä, eikä anna minkään häiritä keskittymistään. Kaiken lisäksi hän on ”hyvä ihminen”. Voiko mieheltä enempää vaatia?
    Göteborgin 50 kilometrin kävelykisaa seuranneen tv-katsojan mieleen piirtyi kuva kävelijästä, joka käyttää vähän vapaa-aikansa mietiskelyyn korkealla vuoristossa. Ilmiselvää guru-ainesta, suomalainen viisas mies, joka jakaa neuvojaan harkitusti. Näyttelijä Sanna Saarijärven sanoin: Suomen paras filosofi.
    Harvinaisen henkeviä kommentteja urheilusuorituksistaan laukova Vallu on poikkeus urheilijoiden joukossa. Hän keksii jopa kysymykseen ”miltä nyt tuntuu” jotakin järkevää sanottavaa. ”Elän nyt elämäni ihaninta aikaa”, Vallu vastasi ehkä sadatta kertaa esitettyyn kysymykseen televisioidussa hyväntekeväisyyskonsertissa.

Kerralla yksi asia

Vallun tulevaisuus on vielä avoinna – tällä hetkellä elämään mahtuu vain urheilu. ”Lopetan sitten, kun minusta tuntuu, etten harjoittelusta huolimatta enää kehity, mitalitavoitteita minulla ei ole”, sanoo Vallu Ylioppilaslehdelle.
    Mutta jotakin on mies tulevaisuutensa varalle järjestänyt: opiskelupaikan Helsingin yliopistossa. Vuonna 1989 opintonsa aloittanut Vallu valitsi pääaineensa, tietojenkäsittelytieteen, samalla perusteella kuin suuri osa muistakin opiskelijoista: ala kiinnosti. ”Tietojenkäsittelytiede on räjähtävä ala, jossa mennään vauhdilla eteenpäin”, vauhdikas filosofian ylioppilas kommentoi.
    Vallu on toistaiseksi ollut harvinainen näky yliopistossa. Joka syksy hän on kuitenkin suorittanut jonkun kurssin. Myös täksi syyslukukaudeksi Vallu suunnittelee opintoja. Opiskelumuodoista Vallua miellyttää eniten luento-opetus: ”Luennolla notkuminen on helppo tapa omaksua uusia asioita”.
    Opiskelukavereitaan Vallu ei juuri tunne, mutta ehkä asia korjaantuu parin vuoden päästä, kun mies lopettaa kilpaurheilun ja keskittyy täysillä opintoihinsa. Valmistumisensa Vallu uskoo tapahtuvan ensi vuosituhannella ”mutta eihän sinne ole kuin viitisen vuotta”. ”Keskityn kerralla yhteen asiaan. Kun on opintojen vuoro, silloin keskityn täysillä siihen”, maailmanmestari kertoo.
    Automaattisen tietojenkäsittelyn asiantuntijat sijoittuvat yleensä erilaisten organisaatioiden atk-tehtäviin, tietojenkäsittelyalan yrityksiin sekä alan tutkimus- ja opetustehtäviin. Vallun ammatinvalinta on vielä kesken.

Ainejärjestön ainaisjäsen

Vaikka kävelijä-Valentinia ei ole opiskelijariennoissa näkynyt, ovat tietojenkäsittelytieteen opiskelijat muistaneet julkkistaan. MM-kullasta onniteltiin kirjeellä, vaikkakaan ainejärjestön hallitus ei kesälomallaan kokoontunut mistään virallisesta sähkeestä päättämään.
    Jo aiemmin TKO-äly on ottanut Vallun ainaiseksi ilmaisjäsenekseen. Palkinto-mersu ei olekaan siis ainoa rahanarvoinen etu, jota kilpaurheilijat voivat tavoitella. TKO-älyn vuosimaksu on 20 markkaa.

Nina Korhonen