Kuutamolla

T:Teksti:

”Mä pystyn vieläkin haistamaan sen tuoksun, koska jotenkin tuntui, että koko Ankkarock haisi siltä. Tuollaisen peruskarvan tuoksu, vähän sama kuin joskus vahingossa on polttanut partaa”, Wallu Valpio muistelee.
Kyse on tietenkin juontaja Meri-Tuuli Lindströmin häpykarvoista.
Niistä kuuluisista karvoista, jotka Lindström sytytti palamaan Ankkarockissa.
Karvoista, joiden tarinan jokainen lienee kuullut monta kertaa.
Wallu Valpio pitää karvanpolttoa yhä yhtenä lämpimimmistä kanavaan liittyvistä muistoista.
”Se oli äärettömän moontvläinen, hämmästyttävä teko.”
Vuodesta 1997 vuoteen 2003 toiminut kaapelitelevisioyhtiö Moon TV mullisti televisiokulttuurin viemällä kamerat baareihin ja festareille. Se näytti ihmiset humalan tuomassa voimantunnossa, hetkellä, jolloin jokainen luulee olevansa hauska, nuori ja kaunis.
Tästä Moon TV muistetaan, mutta miksi kanavaa kutsutaan legendaariseksi? Mitä innovatiivista siinä oli?

”Miksi YouTube on nyt niin suosittu?” Moon TV:n rääväsuu Sacha Remling kysyy takaisin.
Remlingin mukaan Moon TV näytti tietä uudenlaiseen mediaympäristöön: kanava tuli lähelle katsojaa ja nosti pääosaan tavallisen ihmisen.
”Se oli eräänlaista loputonta reality-ohjelmaa ennen reality-buumia”, Remling sanoo.
Wallu Valpion mielestä ihmiset näkivät kanavalta ensimmäistä kertaa, mitä festareilla tapahtuu HIM:n tai 69 Eyesin keikkojen ulkopuolella.
”Mä toin backstagen ihmisten olohuoneisiin”, hän kehuu.
”Tämä kuulostaa hassulta, mutta ihmisiä ihan koulutetaan toimittajiksi ja opetetaan totalitaariseen objektiivisuuteen. Ei esimerkiksi saisi näyttää, että haastattelija ja haastateltava tuntevat toisensa, muuten katsojalle saattaa tulla mustasukkaisuusoireita. Uudistimme tuollaisen bullshitin haastattelukulttuurin”, Valpio jatkaa.
Romukoppaan joutui myös turhantärkeä toimittajan etiikka.
Juontajat huutelivat törkeyksiä ohikulkijoille tai huijasivat ihmisiä laulamaan ravintolassa musiikin päälle.
”Kerroimme, että olemme tekemässä Ylen teksti-TV:lle lähetystä, jossa etsitään Popstars-laulajia. Sitten ajoimme ulos pätkiä, joissa humalaiset ihmiset laulavat suomalaisia biisejä päin helvettiä ilman taustamusiikkia”, nauraa Pornostara-ohjelmasta tuttu Sami Hernesaho.

Toki kanava koostui muustakin kuin humalanhuuruisesta kohelluksesta. Ohjelmistossa oli taiten toteutettuja peli-, urheilu- ja ruokaohjelmia.
”Tuotantoajat olivat lyhyitä. Jos meillä oli joku idea viikolla yksi, se oli mahdollista saada ulos jo viikolla kaksi”, kertoo peliohjelmia kanavalle toimittanut Thomas Puha.
Tiukka budjetti pakotti improvisoimaan ja keksimään kompromisseja niin kaluston kuin ohjelmien suhteen.
”Olimme kuin mediakoulun tarkkailuluokka. Se ei ollut missään mielessä hallittua toimintaa, vaan pikemminkin tunnepohjaltatoteutettua hommaa”, sanoo hiphop-ohjelma Wordin toimittaja Tuomas Vuorensola.
”Saimme rauhassa kokeilla rajojamme ja tunaroida. Kunhan ohjelma oli viihdyttävä ja ajoi asiansa, saimme tehdä melkein mitä tahansa”, Meri-Tuuli Lindström kertoo.
Lindström ei kadu mitään, mutta häntä ärsyttää, että ihmiset kuvittelevat hänen polttaneen häpykarvansa humalassa.
”Haastoimme silloin ihmisiä tekemään sisukkaita asioita Sisu-pastillin kampanjan hengessä. Kun yksi tyyppi ei suostunut tekemään sitä, päätin näyttää mallia. Että tee sinäkin niin saat tämmöisen hienon t-paidan.”
”Ihmiset pitävät sitä kauhean radikaalina tekona, mutta jos katsoo mitä tv:stä tulee nykyään, niin sehän oli loppujen lopuksi tosi tylsää.”

Timo Wrightin dokumentti Moon TV – hyvästi televisio Ylen TV1:llä sunnuntaina 8. helmikuuta klo 21.15.

Paluu!

”Kyllä, se on kuin onkin totta. Yksi suurimmista televisioalan ilmiöistä on tulossa takaisin monen vuoden tauon jälkeen. Jos koet omaavasi jotain, mille meillä on käyttöä, lähetä itsestäsi infoa sähköpostitse. Nyt heti.”
Rekryilmoitus osoitteessa moon-tv.fi ei paljasta, onko Moon TV palaamassa televisioon vai nettiin. Sitä ei suostu kertomaan myöskään kanavan entinen webtuottaja Jarkko Koskinen, jonka yritys C&C Wind omistaa oikeudet Moon TV -nimeen.
”Se, millä Moon TV erottui muista medioista, on lähes standardia nykyisissä nuortenohjelmissa – paitsi Ylellä.Kyllä kanavan pitää luoda uutta, vaikkakin vanhalla hyvällä asenteella”, Koskinen sanoo.
Jos suunnitelmat toteutuvat, loppuvuodesta pitäisi tapahtua jotain.
Alun perin kanavaa pyrki palauttamaan myös kuuden hengen ryhmä, joka rekisteröintiongelmiin törmättyään perusti Kanava 7 -yhtiön.
Ryhmän kanssa keskusteluja käyneen Wallu Valpion mukaan tarkoituksena olisi tehdä ”samaa hyvää vanhaa ohjelmaa” kuin ennenkin. Hän kertoo usean entisen Moon TV -kasvon suostuneen projektiin mukaan.
Miksi samalla kaavalla?
Soitetaanpa Kanava 7 -yhtiöön. Puhelimeen vastaa 24-vuotias Anton, joka nuorena kuului kanavan faneihin.
”Se oli erilainen kanava. Sitä halusi kuulla ne kaikki kirosanat, ja se oli jotenkin vitun hienoa.”
Olisiko se yhä vitun hienoa, jos samat juontajat palaisivat ruutuun kymmenen vuotta vanhempina?
”En tiedä. Sehän riippuu, miten ihmiset alkaisivat vetää sitä showta.”

Antti Järvi
Kuva Tuomas Karppinen