Säästä energiaasi

T:Teksti:

Mitä sähkön kilpailuttaminen oikein tarkoittaa?
Suomalainen sähköjärjestelmä on kuin saavi, johon jokainen yritys kaataa tuottamansa sähkön. Ostopäätöksellä vaikutat siihen, millaisella energialla suomalaisen saavin sähkö on tuotettu.

Miten sähkön hinta muodostuu?
Sähkön myynnistä, sähkön siirrosta ja veroista. Kilpailutettava osuus on sähkön myyntiosuus, joka on alle puolet koko sähköenergian hinnasta. Sen kuluttaja voi ostaa mistä tahansa sähköyhtiöstä.

Mitä on uusiutuva energia?
Uusiutuvaa energiaa ovat aurinko-, tuuli-, vesi- ja bioenergia sekä maalämpö. Bioenergiaa ovat puolestaan puuperäiset polttoaineet, peltobiomassat, biokaasu ja kierrätyspolttoaineiden biohajoava osa.

Mitä on norppamerkitty sähkö?
Luonnonsuojeluliitto myöntää merkin sähkölle, joka on tuotettu sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla. Vain norppamerkityllä sähköllä on sähkömarkkinoista riippumaton ulkopuolinen valvonta.

Paljonko vihreä sähkö maksaa?
Pienen kulutuksen kodeissa voi vihreää sähköä saada jopa tavallista halvemmalla. Yleensä uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö maksaa euron tai pari kuukaudessa enemmän kuin tavallinen sähkö.

Kannattaako ottaa määräaikainen vai jatkuva sopimus?
Kuluttajalla on oikeus irtisanoa toistaiseksi voimassa oleva sopimus kahden viikon irtisanomisajalla. Sähköyhtiö voi puolestaan muuttaa hintoja kuukauden varoitusajalla. Määräaikaisessa sopimuksessa sähkön myyjä ja asiakas sopivat määräajan pituudesta, eikä sopimusta voi siis irtisanoa.

Mistä saan vihreää sähköä opiskelija-asuntooni?
Vihreää sähköä kannattaa kysyä omasta opiskelija-asuntotoimistosta. Ainakin Hoas-asukkailla on mahdollisuus ostaa vihreää sähköä haluamansa yksikkömäärä eurolla / yksikkö / kuukausi.

Vihdoinkin tuulivoimaa

Ekopuuskassani päätin vihdoinkin tehdä sen: vaihtaa sähköni vihreäksi. Tunsin oloni asteen paremmaksi ihmiseksi jo, kun rentouttava musiikki alkoi soida Helsingin Energian asiakaspalvelujonossa. Tästä se lähtisi. Minun ekoistinen tekoni.
    Koko homma oli kuitenkin tyssätä jo alkumetreillä. Helsingin Energian ympäristöpennisähkö oli loppu. Loppu!
    Asiakaspalvelija tiedusteli, haluaisinko liittyä ympäristöpennisähköjonoon. En missään nimessä. Näin pitkälle päästyäni ei ekojonon hännillä roikkuminen tullut kysymykseen.
    En halunnut tukea uusiutumatonta energiaa enää penniäkään. Jos sitä paitsi hankkisin ympäristöpennisähköä, saisin uusiutuvaa energiaa vain tuhat kilowattituntia vuodessa. Ei riitä.
    Haluan kaiken ja mahdollisimman ympäristöystävällisenä. Päätin ostaa sähköni jostain ihan muualta. Mutta mistä?

Vain muutama prosentti suomalaisista vuodessa kilpailuttaa sähköyhtiönsä. Se ei ole ihme. Sähkö ei ole erityisen kiinnostava tuote, eivätkä sähköyhtiöiden internetsivut ainakaan lisää sen kiehtovuutta – puhumattakaan sähkölaskusta, josta nyt ei ota pirukaan selvää.
    Olisin säästänyt kummasti energiaa, jos olisin tiennyt, ettei auta, vaikka tietäisin sähköyhtiöistä kaiken.
    Sitä tiedostavinta sähköyhtiötä ei ole olemassakaan.
    Sähköyhtiöiden ekotuotteissa on kyllä eroja. Lähes jokaisella sähköyhtiöllä on oma ekosähkönsä, joka on tuotettu tuulivoimalla, bioenergialla ja vesivoimalla. Sähkö tuotetaan joko jollain näistä energian lähteistä tai niiden yhdistelmällä. Kaikki eko ei ole tietenkään yhtä ekoa, mutta kysymykseen parhaasta ekoenergiasta ei ole yhtä oikeaa vastausta.
    Kuluttajan on mietittävä itse, millaista ekoa haluaa tukea.

Lotta Junnilainen