16. toukokuuta 2008
Teksti:

Oulunkyläläisen rivitalon ovi on selällään.
    ”Sateen jälkeen on kiva tuulettaa”, eteiseen ilmestyvä siviilioikeuden professori Urpo Kangas toteaa.
    Astelemme raput alakerran keittiöön.
    ”Syötän sinut pulleaksi. Lähtiessäsi näytät kuin olisit seitsemännellä kuulla raskaana”, kuuluu uhkaus.
    Pääruoaksi on ahven fileitä lanttuporkka – napedillä. Kangas paistaa ahvenfileet voissa.
    ”Ei rasva lihota vaan hiilihydraatit”, Kangas täräyttää.
    Juristin koulutus on Kankaan mukaan erinomainen myös kokin hommaan.
    ”On olemassa normeja, joita pitää noudattaa, mutta niiden väliin mahtuu paljon tulkinnan varaa”, Kangas filosofoi.
    Hän tunnustaa lukevansa keittokirjoja huvikseen.
    ”Ne ovat miellyttävää luettavaa aivan kuin lakikirjatkin.”
    Kankaan kestosuosikki on Leif Mannerströmin Silli ja silakka. Tällä hetkellä hän lukee muutaman sivun italialaista Raffaella Delmonten Basilikan tuoksua aina ennen uutisia.
    Kankaan Helena-vaimo tulee kaupasta ja tuo kokille tilliä. Ruoanlaittoon ei tänään saa sekaantua.
    ”Et saa koskea mihinkään!” Kangas näpäyttää.
    Vaimolla on talossa muutenkin lokoisat oltavat. Kangas on kolmenkymmenen vuoden ajan herännyt joka aamu ennen kuutta ja kattanut vaimolleen aamupalapöydän.
    ”Paheeni on kuitenkin se, että alan siivota jo syödessämme.”
    Alkupalaksi tarjottavat sillileivät ovat suussa sulavia. Pääruoallakaan taso ei laske. Sinappikastike sopii erinomaisesti ahvenfi leiden kanssa.
    Syödessämme jälkiruokaa, uuniomenoita, Kangas kertoo kunniatehtävästään oikeus tieteen opiskelijoiden järjestön Pykälän inspehtorina.
    ”Minun täytyy huolehtia, etteivät opiskelijat hairahda siveettömään elämään. Heillähän on taipumusta sellaiseen.”
    Kun juon vielä viinilasini viimeistä tilkkaa, Kangas on jo tiskikoneella. Itse hän pitää siivousintoaan jopa pienenä perversiona.
    Kun poistun, vatsani on täynnä, mutta kaukana seitsemännen kuun raskaustunnelmista. Kalamiehen uhkailua.

Ahvenfileet lanttuporkkanapedillä

kolmelle

600 g uusia perunoita
10 ahvenfilettä
vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria
voita
puolikas lanttu
3 porkkanaa
4 rkl Dijon-sinappia
1 prk ruokakermaa
nippu basilikaa

Leikkaa lantusta ja porkkanoista ohuita siivuja. Höyrytä vihannekset ja perunat kypsiksi suolavedessä omissa kattiloissaan. Sekoita vehnäjauhot, suola ja valkopippuri ja pyöräyttele ahvenfileet seoksessa. Paista fileet pannulla voissa. Mausta makusi mukaan. Kaada ruokakerma kattilaan ja lisää sinappi ja basilika. Hämmennä 10 minuuttia. Levitä juuressiivut laakeaan astiaan ja asettele valmiit fileet päälle.

Maku 4/5
Esillepano 4/5
Viihtyvyys 4/5

Maria Ruuska

Katso kaikkien kampusjulkkisten reseptit ja kokkaustaidoista jaetut tähdet