Laitoskokki: Raivio laitoskokkien rankingin kärkeen

T:Teksti:

Astun sisään avaraan kruununhakalaiseen kerrostaloasuntoon.
    ”Olin juuri lukemassa pääministerin blogia”, Helsingin yliopiston kansleri Kari Raivio kertoo. Keskustelu yliopistojen rahoitusmallista käy kuumana.
    Nyt on kuitenkin lounasaika, ja kansleri keskittyy hetkeksi ruuanlaittoon. Tarjolla on keskiamerikkalaista kalaherkkua, cevicheä.
    ”Laitoin kalat aamulla sitruunamehuun. Saa nähdä, ovatko ehtineet marinoitua.”
    Jääkaapin kätköistä ilmestyy keittiön pöydälle kulho, jossa uiskentelee kuhaa ja lohta.
    ”En osannut päättää, joten laitoin molempia”, kansleri sanoo.
    Raivio pyytää kesäisin kalaa Korppoon saaristossa. Cevicheä on valmistunut myös itse narratusta siiasta ja hauesta.
    ”Mikä ötökkä tahansa merestä nousee, se on aina hyvää. Viime kesänä kalaa tuli hirveän vähän. Toivottavasti se ei ole merkki Itämeren kurjasta tilasta.”
    Lisukkeeksi kansleri pilkkoo salaattia. Aineksista rakentuu salaattikulhoon harkittu asetelma: katkaravut koristavat keskustaa ja kananmunaveneet kiertävät kulhon reunoja.
    Siirrymme ruokailuhuoneeseen. Mikä kattaus, mikä tunnelma! Pöydällä kiemurtelee tuoreista ruusuista sidottu kranssi, kynttilät palavat ja lautasliinoissa toistuu ruusunpuna. Ruokajuomaksi kansleri korkkaa valkoviinipullon.
    ”Ei pieni viinilasillinen pahaa tee!”
    Ei totta vieköön tee. Kala on aromikasta ja mureaa, ja salaatti raikasta.
    Palaamme yliopistopolitiikkaan. Elinkeinoelämän keskusliitto saa kuulla kunniansa.
    ”Heillä tuntuu olevan tieto siitä, mitä yliopiston pitäisi tehdä. Keskittyisivät omien paikkojensa siivoamiseen sen sijaan että siirtävät tehtaita Kiinaan”, Raivio niittaa.
    Lounas on pian ohitse, niin kuin on istuvan kanslerin toimikausikin. Uusi kansleri aloittaa kesäkuussa.
    Mitä Raivio aikoo puuhata yliopistouran jälkeen? Kansleria naurattaa.
    ”Eihän sitä sitten enää tarvitse mitään tehdä. Aion ostaa keinutuolin ja seurata tapahtumia valistuneena kansalaisena.”

Vaula Tuomaala

Ceviche

4 hengelle

500 g kalaa fileinä
sitruuna- tai limemehua
1 rkl oliiviöljyä
2 kuorittua tomaattia
½ sipuli
pala chiliä
suolaa ja pippuria
tuoretta korianteria

Paloittele kala. Purista sitruunoista mehu kalojen päälle. Mehua on riittävästi, kun kalat peittyvät. Marinoi paksuja paloja yön yli, ohuita siivuja 2-3 tuntia. Sitruunamehun happo ”kypsentää” kalan.
Kaada mehu siivilän läpi pois. Lisää oliiviöljy, murskatut tomaatit, hienonnettu sipuli ja mausteet.

Tarjoile sellaisenaan tai guacamolen ja maissilastujen kera.

Maku: 4/5

Esillepano: 5/5

Viihtyvyys: 4/5

Katso kaikkien kampusjulkkisten reseptit ja kokkaustaidoista jaetut tähdet