Laitoskokki: Viisuprofessorin keittiössä ei nynnyillä

T:Teksti:

Kognitiotieteen professori Christina Krause odottaa Siltavuorenpenkereellä punaisessa Jeep Wranglerissa. Professori kyyditsee minut kotiinsa Uusmäkeen Espooseen. Omakotitalon pihalla ovat vastassa sekarotuinen Minni-koira ja puoliso Tiina.
    Krause on varoitellut etukäteen, että tiedossa on tulista ruokaa, kanaa currykastikkeessa.
    ”Keväämmällä olisit saanut makkaraa. Toukokuusta syyskuuhun grillataan, jolloin menu on makkaraa ja maissia.”
    Kanafileet on paistettu ajan säästämiseksi jo edellisenä päivänä. Professori sekoittaa maustetahnaa ruokakermaan.
    ”Perinteeseen kuuluu, että tätä ei maisteta vasta kuin valmiina.”
    Krause ei kuitenkaan malta olla työntämättä lusikkaansa kylmään kastikkeeseen. Ilmeestä päätellen currya on riittävästi.
    Kanojen muhiessa uunissa professori pilkkoo aineksia fetasalaattiin.
    ”Tämähän sujuu kuin tanssi!” hän hehkuttaa.
    Ja Krause kyllä tietää, miten tanssi sujuu. Hän on soittanut rumpuja ja kitaraa 70-luvulta lähtien, ja onpahan hän edustanut Suomea myös Euroviisuissa, Zagrebissa vuonna 1990. Yhtye oli Beat ja kappale Fri?
    ”Ylsimme jaetulle viimeiselle sijalle. Meidät saatettiin sankoin joukoin lentokentälle, mutta kukaan ei ollut vastassa, kun tulimme takaisin.”
    Krause nimitettiin professoriksi vuonna 2002, mutta musiikki ei ole täysin jäänyt akateemisen uran jalkoihin. Krause paukuttaa edelleen rumpuja psykologian laitoksen pikkujouluorkesterissa.
    Kana on valmista, ja professori koemaistaa taas.
    ”Katsotaan meneekö paketti uusiksi. On kyllä aika vahvaa, jopa minunkin makuuni.”
    Tuomiosta huolimatta käymme pöytään. Maistan ruokaa. Wou! Kana on maukasta, mutta curry potkaisee röörit auki. Nenäni alkaa vuotaa.
    ”Nynny!” huudahtaa professori.
    Jälkiruoaksi on vihreäteejäätelöä ja sakeaa tummapaahtoista kahvia. Chilin runtelema suuni erottaa vaniljajäätelöstä hennon, teemäisen aromin.

Vaula Tuomaala

Tulinen currykana

4 hengelle

4 kpl kanan rintafileetä
2 dl ruokakermaa
1 tl punaista currytahnaa
1 tl vihreää currytahnaa
riisiä

Sekoita currytahna ruokakermaan. Kaada seos uunivuokaan raakojen kanafileiden päälle. Hauduta uunissa 175 asteen lämmössä 1,5 tuntia. Kääntele fileitä kypsymisen lomassa. Keitä riisi.

Tarjoile ruoka salaatin kera.

Maku: 3/5

Esillepano: 2/5

Viihtyvyys: 4/5

Katso kaikkien kampusjulkkisten reseptit ja kokkaustaidoista jaetut tähdet