08. helmikuuta 2008
Teksti:

Vanhan puutalon eteisessä Espoon Uusmäessä on lämmin vastaanotto. Matematiikan ja tilastotieteen laitoksen yliopistonlehtori Juha Oikkosen vehnäterrieri Ukko näyttää innostuvan vieraan saapumisesta huomattavasti isäntäänsä enemmän.
    ”Ukko ottaa nyt ihan iisisti”, ojentaa Oikkonen, eikä äänestä päätellen tee sitä ensimmäistä kertaa. Keittiössä tilanne rauhoittuu.
    ”Tästä tulee mukailtua kiinalaista ruokaa, tofua osterikastikkeessa ja hoi sin -kanaa.” Kokkaillessaan Oikkonen ei käytä aikaa ohjeiden tavaamiseen.
    ”Keittokirjoista haen lähinnä tyylejä. Tässäkin tapauksessa reseptin kirjoittaminen muistuttaa historiankirjoitusta: jälkeenpäin palautan mieleeni, mitä tarkalleen ottaen tein.”
    Marraskuussa Magister Bonus- eli Hyvä opettaja -palkinnon saanut lehtori harrastaa improvisointia myös luokkahuoneessa.
    ”Luento on olemassa vasta, kun olen pitänyt sen. Seuraavalla kerralla se luodaan taas uudestaan.”
    Kodikkaan keittiön ilma saostuu itämaisista höyryistä. Pannulla sihisee liljannuppuja, inkivääriä ja bambunversoja. Outouden viehätys vaikutti myös aikoinaan Oikkosen oppialavalintaan. ”Matemaattinen logiikka kuulosti niin eksoottiselta, että se imaisi dramaattisen pienen mieleni.”
    Ukko päivystää viereisessä huoneessa, mutta ilmestyy pitämään seuraa, kun lehtori katoaa ulkokellariin oluen hakuun. Pöydän Oikkonen kattaa arkisesti keittiöön.
    ”Haarukka ja puikot, saa syödä kummalla tykkää. Ja servietit tässä näin proosallisesti”, Oikkonen sanoo ja peittelee ruokailuvälineet lautasliinoilla.
    Aloitamme tofulla. Siihen on hurahtanut hieman liikaa soijakastiketta.
    ”Papujuusto on siitä hauska, että se imee makuja”, lehtori toteaa. Näinkin asian voi tietysti ilmaista.
    Hoi sin -kanassa maut ovat sen sijaan kohdallaan. Perehtyminen kiinalaisen keittiön saloihin on kannattanut.

Vaula Tuomaala

Hoi Sin -kana

4 hengelle

300g broilerin rintafileetä
1 sipuli
2-3 cm pala inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
1 purkki bambunversoja
2 punaista paprikaa
1/2 kiinankaali
½ dl liotettuja liljannuppuja
2 tl seesamöljyä
1 rkl Hoi Sin -kastiketta

1 rkl sitruunamehua
1-2 rkl soijakastiketta
suolaa
tuoretta korianteria

Viipaloi kana. Kuullota inkivääri, sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää kana, bambunversot, liljannuput, Hoi Sin -kastike ja sitruunamehu. Hauduta hetki, ja lisää pilkotut paprikat. Lisää soijakastike ja viipaloitu kiinankaali. Mausta seesamöljyllä ja korianterisilpulla. Tarjoile jasmiiniriisin kera.

Tofua ja varsiselleriä osterikastikkeessa

4 hengelle

rypsiöljyä
2-3 kevätsipulia

3 sellerinvartta

1 pkt kovaa tofua
1 tl kiinalaista chiliöljyä
1 rkl osterikastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 tl seesamöljyä

Hienonna kevätsipulit varsineen. Paloittele tofu ja sellerinvarret. Kypsennä sipulin valkoiset osat öljyssä. Lisää tofu ja paista hetki. Lisää osterikastike ja hauduta. Lisää varsisellerit, kevätsipulin vihreät osat, soijakastike ja seesamöljy, sekä tarvittaessa tilkka vettä. Tarkista maku.

Tarjoile jasmiiniriisin kera.

Tähdet:

Viihtyvyys: 3/5

Esillepano: 2/5

Maku: 4/5

Katso kaikkien kampusjulkkisten reseptit ja kokkaustaidoista jaetut tähdet