14. joulukuuta 2007
Teksti:

Helsingin yliopiston rehtori Ilkka Niiniluoto on ottanut varaslähdön. Minun pitäisi seurata rehtorin kokkausta, mutta ruoka odottaakin jo valmiina.
    Jylhän töölöläisasunnon keittiön pöydällä nököttää ruskea kilon pötkäle. Lihamurekehan se siinä.
    Rehtori on valmistanut murekkeen edellisiltana, ja ruoka on perunoiden keittoa vaille valmis.
    ”Ainoita ruokia, joita osaan valmistaa”, Niiniluoto perustelee valintaansa.
    Katseeni osuu ruokasalin pöydälle aseteltuun komeaan viini- ja likööririvistöön. Me syömme kuitenkin vaatimattomammin keittiön puolella. Juomaksi rehtori tarjoaa olutta, maitoa tai vichyä.
    Alkupalana on graavilohta ja ruisleipää. Hyvä klassinen valinta! Mutta jotain näyttää rehtorilta unohtuneen. Serviettejä ei näy missään.
    Ruokailuamme seuraa neljä pöydän päässä loikoilevaa pehmoeläintä: lammas, villisika, saimaannorppa, ja punanuttuinen hirvi.
    ”Alun perin toin matkoilta pehmoeläimiä lapsia varten. Tapa on jäänyt, ja nyt eläimiä on vähän joka puolella asunnossa.”
    Mutta mitä nämä neljä karvaturria tekevät ruokapöydällä?
    ”No, ne nyt vain ovat siinä”, kuuluu yliopistojohtajan perustelu.
    Pääruoaksi rehtori leikkaa murekepötköstä kaksi siivua ja pistää ne minuutiksi mikroon. Kling! Valmista tuli.
    Poimin lisukkeeksi pari perunaa ja salaattia. Lihamureke ei ole kaunis ruoka, mutta maku ratkaisee. Valitettavasti Niiniluodon taidonnäytteen kulinaariset ansiot eivät nouse paljon esteettisiä suuremmiksi. Mikromureke on hieman vetistä ja maistuu mausteseoksien seokselta.
    Murekkeen lapioimisessa lautaselta auttaa Niiniluodon tarjoama einespuolukkahillo. Sama sörsseli, joka pelasti peruskoulun maksaruoat, toimii näemmä myös lihamurekkeen kanssa.
    Jälkiruoaksi Niiniluoto kaivaa pakastimesta pikarin mansikkakevytjäätelöä.
    Ruokailun jälkeen rehtori kerää lautaset astianpesukoneeseen.
    ”Astianpesukone on keittiön tärkein laite”, hän toteaa.

Janne Salomaa

Niiniluodon mureke

(Viidelle)

500 g naudan jauhelihaa
500 g naudan paistijauhelihaa
2 Santa Maria Meatballs -maustepussia
½ dl vichyä
½ dl kermaa
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl pizzamaustetta
1 rkl vasikanfondia
2 kuohkeaksi vatkattua kananmunaa
2 rkl Knorrin kermakastikevalmistetta ohjeen mukaan laimennettuna

Sekoita Meatballs-mausteseos, vichy ja kerma kulhossa. Anna imeytyä hetken. Lisää jauheliha, ruokaöljy, pizzamauste, fondi ja viimeisenä kananmunat. Muotoile käsin vuokaan. Kaada vuoan reunoille kermakastike ja vesi. Paista puoli tuntia 200 asteessa. Tarjoile perunoiden ja salaatin kera.

Tähdet:

Maku: 2/5
Esillepano: 2/5
Viihtyvyys: 4/5

Katso kaikkien kampusjulkkisten reseptit ja kokkaustaidoista jaetut tähdet