16. marraskuuta 2007
Teksti:

Jotain on meneillään. Kun saavun Kristiina- instituutin dosentin Leena-Maija Rossin kotiin, nainen katoaa heti työhuoneeseen. Rossi ja hänen kumppaninsa, valokuvaaja Kari Soinio , etsivät jotain. Seison hetken orpona eteisessä.
    Käy ilmi, että joku on ajanut heidän autonsa perään. Soinio lähtee hoitamaan asiaa, ja me siirrymme Rossin kanssa keittiöön.
    ”Ilokseni huomaan, että joku on siivonnut täällä”, Rossi sanoo.
    Mietin, kuinka sotkuinen keittiö on mahtanut olla. Keittiötason päädyssä on korkea paperipinkka, jonka päällä keikkuu Burana-paketti. Katseen vangitsevat limenvihreä munakello ja punainen outo esine.
    ”Se on matkamuisto New Yorkista. En edes tiedä, mikä sen nimi on. Ei se ole uunikinnas eikä patalappu, se on tällainen… nokka!”, Rossi esittelee silikonista valmistettua vekotinta, jota käytetään kuumien esineiden siirtelyyn.
    Rossi aloittaa lohipastan valmistuksen keittämällä veden vedenkeittimellä. Se säästää sähköä ja aikaa.
    ”Tämä on sellaista ruokaa, jota voisin laittaa vaikka töissä. Teemme välillä Kristiina- instituutissa yhdessä lounasta. ”
    Rossi kertoo lohisuikaleita paistaessaan, että tässä keittiössä ei kaloreita lasketa. Voita ja kermaa käytetään runsaasti.
    ”Rasvan vastaisuus ja ihmisten painostaan huolehtiminen on aivan liian laajalle levinnyt ilmiö yhteiskunnassamme.”
    Rossi lisää lohen sekaan kerman ja mustapippurin, ja voilà – ruoka on valmista. Istumme alas syömään.
    ”Ai niin, vettä voisi juoda. Ja lautasliinat, ne meinaan aina unohtaa.”
    Pasta on maukasta arkiruokaa. Suolaa siinä olisi saanut olla hyppysellinen enemmän.
    Huomaan keittiössä lisää outoja tavaroita. Seinällä oleva posliiniesine esittää seinää pitkin kiipeävää kissaa.
    ”Se oli täällä jo, kun ostimme asunnon. Se on ilmeisesti yhden kukan maljakko. Tuo ihmeellinen oksa, jonkinlainen bambuesitys, oli siinä myös.”
    Ruokailu on päättynyt. Ei jälkiruokaa. Kahvi olisi kyllä maistunut.

Susanna Karhapää

Rossin pikapasta

    500 g kylmäsavulohta
    250 g tuorepastaa
    2 dl kermaa
    mustapippuria

Keitä vesi vedenkeittimessä ja kaada kattilaan. Lisää tuorepasta kiehuvaan veteen. Keitä kolme minuuttia. Leikkaa kylmäsavulohi suikaleiksi. Kuumenna hetki pannulla. Älä lisää pannulle rasvaa, sillä lohen oma rasva riittää paistamiseen. Lisää kerma ja mausta mustapippurilla. Tarjoile heti.

Tähdet:
viihtyvyys 3/5
maku 3/5
esillepano 2/5

Katso kaikkien kampusjulkkisten reseptit ja kokkaustaidoista jaetut tähdet