30. marraskuuta 2007
Teksti:

Matka Italiaan

Villetta *****

Töölöläinen Villetta ei ulkoapäin erotu lähiöpizzeriasta. Ikkunoissa on halvat teippaukset, ja kulahtanut markiisi mainostaa Koffia.
    Onneksi ulkonäkö pettää. Heti, kun avaa oven, italialaisen ruoan tuoksut huumaavat nälkäisen. Ruokalista on täynnä kohtuuhintaisia vaihtoehtoja. Etenkin päivän annokset ovat edullisia. Tänään 8-10 euron hintaan on tarjolla esimerkiksi parsakaalipastaa, pasta e broccoli ja lohta, salmone al cartoccio.
    Päädymme kuitenkin pysyvän listan annoksiin. Pasta normassa, 11,50 €, on herkullista tomaattikastiketta, munakoisoa ja ricottaa. Seuralaiseni rankkaa Pizza antipaston, 12,70€, yhdeksi parhaista Suomessa syömistään pizzoista.
    25 euron budjettimme ei riitä jälkiruokaan. Jos olisimme tyytyneet päivän annoksiin, saisimme vielä yhden espresson ja tiramisun varsin edulliseen yhteishintaan 6,90 euroa.

Hyvähyvä:

+ Edullisia päivän annoksia tarjoillaan paitsi lounaalla myös arki-iltaisin.
+ Lämmin tunnelma höpöttävine italialaisine tarjoilijoineen.

Eijei:

– Kiinni maanantaisin ja sunnuntaisin.

Ruusulankatu 8. Ti-to 11-22, pe 11-23, la 12-23. Alkuruoat 3,40-6,80 €. Pääruoat 8-19,50 €. Jälkiruoat 5,60-6,90 €. Viinit (16 cl) 5,60-6,10 €. Iso olut 4,80 €.

Piilopaikka keskustassa

Cafe Caisa ***

Helsingin ainoa kurdiravintola Cafe Caisa on keskeisestä sijainnistaan huolimatta jotenkin syrjässä. Kinopalatsin yläkerrassa sijaitsevaan Caisaan ei pääse suoraan kadulta, vaan sinne pitää mennä kauppakeskusmaista käytävää pitkin. Ei kovin hyvä mielikuva romanttista illallista ajatellen.
    Niinpä Caisan ilmapiiri yllättää, kun sinne asti uskaltautuu. Tunnelma on mukavan hämyisä ja itämainen, varsinkin jos istuu selin ulko-oveen, josta kajastavat kauppakeskuksen loisteputket.
    Kuru Fasulye (8 €) eli sipulilla ja paprikalla maustettu valkopapupata on pienoinen pettymys: isoa annosta syödessä maun yksipuolisuus korostuu entisestään. Sen sijaan seuralaiseni valitsema balik (12 €) eli listan ainoa kalaannos on maittava ja lohi hyvin maustettua. Jonkinlaista kastiketta annos tosin olisi kaivannut. Molempiin annoksiin kuului pieni lisäkesalaatti, jossa oli palanen herkullista fetajuustoa.
    Illallisen kruunaa sekerpara (4,50 €) eli kurdilainen pannukakku, joka tarjoillaan suklaaraidoilla koristeltuna mascarponen kera. Pyöreät kakkuset ovat tuhtia ja makeaa tavaraa, joten annoksesta riittää hyvin kahdelle.

Hyvähyvä:

+ Monipuolinen lista, vaikka kalaa onkin vähän.
+ 10 % opiskelija-alennus.

Eijei:

– Wc, epäsiisti sellainen, sijaitsee kauppakeskuksen puolella.

Vuorikatu 14. Ma-to 9-22 pe-la 9-02 (keittiö klo 22 saakka), su 12-22. Alkuruoat 4-7 €. Pääruoat 10-18 €. Jälkiruoat 3,50-4,50 €. Viinit (12 cl) 4,80-5,40 €. Iso olut 4,80 €.

Perusmättöä Kampissa

Singapore **

Kaupungin parhaaksi nuudeliravintolaksi kehuttu Singapore on piilotettu Kampin perukoille. Ravintola olisi siis täydellinen piilopaikka rauhaisille treffeille, mutta ainakin testikerralla se tuottaa pettymyksen. Ruoka on yksitoikkoista. Tunnelmaa latistaa se, että olemme tiistai-iltana paikan ainoat asiakkaat.
    Tilaan kasvisnuudelit (10,90 €) ja seuralaiseni valitsi samanhintaisen paistettua riisiä, katkarapua, kanaa ja kananmunaa.
    Kasvisnuudelit ovat annoksista onnistuneempi. Idut rouskuivat mukavasti suussa, eli kasvikset oli pyöräytetty pannulla oikeaoppisen nopeasti. Maku ei kuitenkaan tarjonnut suuria yllätyksiä, joten annoksen lapioiminen loppuun saakka alkoi tuntua työltä.
    Seuralaiseni riisiannos sitä vastoin oli tylsä alusta loppuun saakka: sipuli ja rasvaisuus hallitsi makua liikaa.
    Jälkiruoka helpotti hieman. Kaksi vaniljapalloa maksoi 2,60 € ja poisti pahimman makeannälän. Opetus: Jos menet tänne, syö nuudeleita.

Hyvähyvä:

+ Halpaa kaljaa. Ja siideriä. Ja viiniä.
+ Edulliset take away -hinnat (n. 7 €).

Eijei:

– Ruoat liian kalliita tasoon nähden.

Lapinlahdenkatu 29. Ma-pe 11-14.30 ja 17-21, su 15-20. Alkuruoat 3,30- 4,20 €. Pääruoat 10,90-18,90 €. Jälkiruoat 2,60-4,20 €. Viinit (12 cl) 2,50 €. Iso olut 3,20 €.

Keidas Kalliossa

Bullman ****

Kortteliravintola Bullman sijaitsee Kallion pahimmalla, tai näkökulmasta riippuen parhaalla, halvan kaljan alueella Helsinginkadun ja Vaasankadun välissä. Siksi ravintola pääse yllättämään: täältähän saa oikeaa ruokaa salaateista poronkäristykseen.
    Tilaan lämpimän vuohenjuusto- banaanisalaatin (10,50 €). Kuulostaa oudolta, mutta toimii todella hyvin. Myös toinen kasvissyöjälle sopiva salaatti, lämmin munakoiso-tomaatti-mozzarellasalaatti (10,50 €), on ilahduttavaa vaihtelua iänikuiselle kreikkalaiselle salaatille.
    Seuralaiseni valitsema kanaburger (9,40 €) ei onnistu aivan yhtä hyvin. Mangomajoneesi on kyllä hyvää ja annos pariloituine kanafileineen on iso, mutta lisäkeperunat ovat hieman vettyneitä. Sämpylässä näkyy kokin sormen painaumat!
    25 euron budjetilla rahaa jää vielä 5,10 € jälkiruokaan. Vaniljajäätelön ja hillon kera tarjoiltu lettu (4,50 €) on juuri oikealla tavalla pitsinen ja rapea.
    Tunnelma ravintolassa on konstailematon. Lasiseinällä eristetyltä baarin puolelta – siellä saa vielä polttaa – kuuluu iloinen porina koko illan ajan.

Hyvähyvä:

+ Isot annokset.
+ Ilmainen, kekseliäs salaattipöytä.

Eijei:

– Rahapeliautomaatit ruokasalissa.

Fleminginkatu 21. Ma-pe 11-02, la-su 12-2. Keittiö auki klo 23.30:een. Alkuruoat: ei ole, salaattipöytä kuuluu hintaan. Pääruoat 7,70-20,80 €. Jälkiruoat 4-4,50 €. Viinit (12 cl) 3,20-4,00 €. Iso olut 4 €.

Historian havinaa

Elite ***

Mitä pariskunta saa fiinistä klassikkoravintolasta 25 eurolla? Ei ainakaan Tauno Palon kermasipulipihviä, sillä jo yksi satsi entisaikojen taiteilijaravintola Eliten herkkua maksaa 22,20 euroa.
    Liki kaikki pääruoat ovat 20 euron kalliimmalla puolella. Ainoastaan kasvisvaihtoehto ja pari klassikkoruokaa sopii budjettiin. Tällöinkin toisen ruokailijoista on tyydyttävä alkuruokaan. Seuralaiseni tilaa klassikkolistalta Mannerheimin suosikkiruokaa vorschmackia (14,90 €). Minä tyydyn metsäsienikeittoon (11,20 €). Tarjoilija varoittaa erikseen keiton pienuudesta.
    Muille ruokailijoille hinnat tuskin ovat ongelma. Asiakaskunta koostuu pääasiassa keski-ikäisistä juhlavista seurueista.
    Keitto on hyvää ja täyteläistä, tosin nykyruokailijan suuhun ehkä hieman turhan suolaista. Nälkä lähtee lisäkeleipien (kolme paahtoleipä- ja kolme ruisleipäsiivua) voimalla. Seuralaisen Vorschmack on moitteetonta.
    Budjetti romuttuu lopullisesti ulko-ovella. Pulitamme eteispalvelusta 1,50 euroa per nenä. Narikkamaksu ruokaravintolassa on tyhmää.

Hyvähyvä:

+ 30 eurolla saisi jo kaksi pääruokaa. Ei paha historiallisesta miljööstä.

Eijei:

– Narikkamaksu.
– Epäsiisti miesten wc.

Eteläinen Hesperiankatu 22. Ma-to 11-01, pe 11-02, la 14-02, su 13-23 (keittiö auki 23.30 saakka paitsi su 22 saakka). Alkuruoat 10,40- 17,70 €. Pääruoat 13,80-26,80 €. Jälkiruoat 8,50 €. Viinit (12 cl) 5,80-7,20 €. Iso olut 5 €.