Ylistyslaulu kommarihutsuille

T:Teksti:

Michal Witkowskin (s. 1975) Hutsulan homot ovat todellista marginaalia. Puolalaiskirjailijan esikoisromaanissa köyhät, lihavat ja irstaat ”siskot” kyttäävät humalaisia heteromiehiä puistoissa ja syrjäisillä kaduilla.
    Witkowskin synnyinkaupunkiin Wrocklawiin sijoittuva romaani kertoo homojen alakulttuurista puolalaisen kommunismin lopun aikoina. Toimittaja nimeltä Michal kiertää siskojen parissa ja kokoaa näiden kertomuksista ”hinttareiden Decameronea”.
    ”Hutsulan kirjoittaminen lähti omista kokemuksista puolalaisena homona ja siitä havainnosta, ettei uudella sukupolvella ole enää mitään käsitystä siitä, millaista oli elää homona kommunistisessa Puolassa”, Witkowski kertoo.
    Alkusyksystä suomeksi ilmestynyt Hutsula ei kuitenkaan ole dokumentaarinen teos. Se on räävitön ja hirtehinen kokoelma lyhyitä tarinoita, joita kehystää pidempi kehyskertomus.

Hutsulan tyyli on lähellä groteskia. Älyllisesti virittynyt kerronta ei maalaile kauhukuvia, vaan kertoo synkistä tai irstaista aiheista – ihme kyllä – hyvin sympaattisesti. Siskoja piestään hengiltä ja vainotaan, mutta silti he kaipaavat takaisin salailun aikaan, jolloin oli vielä olemassa syntiä.
    Witkowski kieltää, että hänen lähtökohtanaan olisi ollut sokeerata tai provosoida yleisöä. Hän vain halusi luoda ironisen katsauksen kommunismin nostalgisointiin.
    Witkowski kysyy myös, onko länsimaalaistuminen oikotie onneen, vai menetetäänkö sen myötä jotakin omasta puolalaisesta identiteetistä.
    Hutsulan siskoille länsimaiset sisustavat ja stailaavat trendihomot ovat kauhistus. Kommunismin kaaduttua trendihomot valtaavat myös Wrocklawin kadut, ja siskojen elintila pienenee.
    ”Kirjan henkilöhahmot eivät purematta niele sitä uutta maailmaa, joka heille on valmiina annettu. Kapitalistinen Puola on heidän mielestään liian arvaamaton.”

Puolassa vuonna 2004 ilmestynyttä Hutsulaa on myyty 15 000 kappaletta. Luku on kunnioitettava mille tahansa kaunokirjalliselle teokselle. Brutaalia tematiikkaa käsittelevälle Hutsulalle myynti on suorastaan huikea.
    ”Olin todella yllättynyt, että romaanistani tuli niin suosittu”, Witkowski sanoo.
    Katolisessa Puolassa Hutsulasta ei edes ihmeemmin närkästytty.
    ”Kielteistä palautetta tuli varsin vähän. Ja sekin liittyi ideologiaan, ei romaanin taiteellisiin arvoihin”, Witkowski nauraa.

Kirsi Jääskeläinen
Kuva Rafał Milach

Michal Witkowski: Hutsula. Like 2007. 313 s.