07. syyskuuta 2007
Teksti:

Timo Airaksinen puhisee ja kumartuu jääkaapilleen.
    Helsingin yliopiston etiikan ja yhteiskuntafilosofian professori haluaisi puhua vain tieteestä, mutta nyt pitäisikin laittaa opiskelijalle sopivaa ruokaa.
    Ja sen Airaksinen aikoo tosiaan tehdä.
    ”Opiskelijat syövät tähteitä! Heidän on syötävä ylijääneet ruoat pois ennen kuin laittavat uutta”, hän väittää.
    Kohta professori kuitenkin heltyy nostamaan pihvipaketin jääkaapista.
    ”Jos laittaa ruokaa vain itselleen, se on kallista ja hieman vaivalloista. Mutta jos minulle tulee vieraita, tarjoan yleensä jotakin tämäntyylistä.”
    Airaksisen keittiön sisustus vaikuttaa tarkkaan suunnitellulta. Huoneessa on parkettilattia ja lasinen ruokapöytä. Katseen vangitsee pullea punainen jääkaappi.
    Sieltä Airaksinen kaivaa esiin salaattiainekset ja pilkkoo ne muutamassa minuutissa valmiiksi. Paistinpannun kuumenemista odotellessa hän kattaa pöydän.
    Lautasliinat unohtuvat.
    Kun pihvit ovat paistuneet molemmilta puolilta muutaman minuutin ajan, tarvitaan mausteita. Yrttinippu oli keittiönpöydällä kuulemma vielä aamulla, mutta nyt sitä ei näy. Lopulta nippu löytyy parvekkeelta. Ruokapöydässä professori tunnustaa, ettei tiedä, millä maustoi pihvit.
    ”Se yrtti oli jäänyt jostakin juhlista, koska täällä käy kaikenlaista porukkaa syömässä ja juomassa.”
    Aterioinnin aikana Airaksinen kaataa pyytämättä lisää olutta. Se on mukavaa.
    Hän myös kehottaa ottamaan lisää salaattia ja muistuttaa samalla sen olevan terveellistä. Lisukkeena on halpaa kaupan ranskalaista salaatinkastiketta. Samassa Airaksinen tajuaa unohtaneensa lautasliinat. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
    Jälkiruokaa ei ole.
    ”Olisin voinut tarjota kahvia, mutta en valitettavasti juo sitä itse.”

Pihviä ja salaattia Airaksisen tapaan

Salaattiin:
Jäävuorisalaattia
Tomaattia
Kurkkua
Herkkukurkkua
Kaupan ranskalaista salaatinkastiketta

Pihviin:
Voita
Kaksi 200g:n entrecôtea
Suolaa

Nosta liha huoneenlämpöön.
    Pilko salaattiainekset. Sekoita ne kulhossa.
    Kuumenna paistinpannu.
    Laita pannulle nokare voita ja paista pihvejä muutaman minuutin ajan molemmilta puolilta. Heitä pannulle ”jotakin yrttiä” makua antamaan.
    Mausta suolalla, kun olet nostanut pihvit lautasille.

Yhteensä: 6/15 tähteä

Tuomas Kokko
Kuva Tuomas Kokko

Katso kaikkien kampusjulkkisten reseptit ja kokkaustaidoista jaetut tähdet