Ennen kymmentä ei jaksa

T:Teksti:

Kaikkihan me tiedämme, että tärkeimmät luennot järjestetään aina samaan aikaan: keskellä viikkoa ja keskellä päivää. Koeta siinä sitten raapia opintoja kasaan, palkkatöiden painaessa päälle.
    Opetustilojen varausten perusteella tehty ja ensimmäisen opetusperiodin käsittävä selvitys paljastaa, että näin todella on.
    Noin puolet Helsingin yliopiston opetuksesta pidetään tiistaina, keskiviikkona ja torstaina kello kymmenen ja neljän välillä. Vain kahdeksan prosenttia luennoista pidetään ennen kymmentä. Joka viides luento alkaa neljältä tai sitä myöhemmin.
    Perjantai on luentopäivänä harvinainen: silloin pidetään ainoastaan kymmenesosa luennoista.

Opetusaikojen suunnittelu on laitosten ja tiedekuntien vastuulla.
    ”Jo vuosia on kiinnitetty huomiota siihen, että maanantai-aamu ja perjantai eivät opetusaikoina kiinnosta. Opettajilla on sellainen mielikuva, että opiskelijat eivät halua silloin tulla paikalle”, kertoo opintohallintotiimin kehittämispäällikkö Päivi Pakkanen.
    Hän arvelee, että opetuksen kasautumisessa on kyse myös huonosta johtamisesta.
    ”Laitosten johtajat eivät halua käyttää kovempia keinoja opetuksen järkevämpään sijoitteluun.”
    Laitoksia on kannustettu hajauttamaan opetusaikoja hinnoittelemalla tilojen perjantai- ja iltakäytön suositumpia aikoja halvemmaksi.

”Perjantai-illalle ei kannata sijoittaa mitään, koska kukaan ei tule paikalle”, väittää yhteiskuntahistorian laitoksen johtaja professori Matti Peltonen.
    ”Siinä vaiheessa kenen tahansa viikon työt alkavat painaa päälle.”
    Kemian laitoksen johtaja, professori Markku Räsänen on samoilla linjoilla.
    ”Vuosien varrella on huomattu, ettei moni tulisi perjantain luennoille. Opiskelijat pitävät pitkiä viikonloppuja.”
    Aamuopetusta Räsänen puolustaa.
    ”Aamuyhdeksän on paras aika luentojen aloittamiselle. Opiskelijat ovat silloin virkeimmillään. Jos taas aloittaa jo kahdeksalta, katoa on jo enemmän.”
    Molemmat laitosjohtajat tyrmäävät kritiikin huonosta johtamisesta.
    ”Tietysti on totta, että emme käytä kovia keinoja johtamisessa. Ei ole mitään järkeä lähteä pilaamaan laitosten ilmapiiriä kasarmikurilla”, Peltonen summaa.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtajaa Katariina Styrman pitää opiskelijoiden perjantailaiskuutta myyttinä.
    ”En usko, että opiskelijat purnaisivat, mikäli kiinnostavaa opetusta olisi enemmän harvinaisempiin aikoihin”, Styrman sanoo.
    ”Nykyinen tilanne on itseään ruokkiva kierre. Opettajien pitäisi kokeilla aamu- ja perjantailuentojen lisäämistä ennen kuin kritisoivat opiskelijoita.”

Veikko Eranti