Lentoseurantaa

T:Teksti:

Kas , Blue1:n lento 508 Oslosta on juuri Karkkilan eteläpuolella lähestymässä Helsinki-Vantaata. Nyt se on 12 700 jalan korkeudessa, ja muutaman minuutin päästä enää vain 4 075 jalan korkeudessa.
    Samaan aikaan Texasissa US Check Airlinesin kone on matkalla Dallasista San Antonioon.
    Lentokoneiden lentoreitit piirtävät kuvioita Google Earthin tarjoamalle kartalle lähes reaaliaikaisesti.
    Kun avaa Google Earthin tai Google Mapsin OpenATC-sivuston kautta, kartalle ilmestyvät ilmassa olevien koneiden lentoreitit Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa. Ilmainen palvelu kertoo koneen tunnuksen, lentokorkeuden ja nopeuden. Sijainti välittyy viiden minuutin viiveellä.
    Tosibongareille palvelu tarjoaa lisäherkkuna lennot, joiden aikana on raportoitu hätätilanteesta, sekä mahdollisuuden etsiä mitä tahansa palvelun olemassaoloaikana lennettyä lentoa.

OpenATC:n perustaja, Australiassa asuva sveitsiläinen Balthasar Indermuehle kertoo sähköpostiviestissään saaneensa idean virtuaalisesta lentokoneseurannasta pari vuotta sitten ostettuaan lentokoneita jäljittävän tutkan.
    Ensin hän perusti pienimuotoisen Sydneyn lentoseurantasivuston, joka kiinnosti lentokonebon gareita suuresti. OpenATC-sivuston hän avasi puoli vuotta sitten.
    ”Palvelu antaa mahdollisuuden etsiä ilmassa olevia lentokoneita ja seurata lentoreittejä, ja tekee ilmailusta kaikille saavutettavan”, Indermuehle kertoo motiiveistaan.
    Alan harrastajien ohella palvelua hyödynnetään kuulemma lennonohjauskoulutuksessa.
    Jotain kiehtovaa kartalla kulkevien liikkuvien pisteiden seuraamisessa kieltämättä on, vaikka palvelu kärsiikin lastentaudeista.
    Yhdysvaltojen lentotiedot tulevat suoraan maan ilmailulaitokselta FAA:lta, ja massan suuruuden takia lentoja voi katsella vain yksitellen.
    Euroopassa ja Australiassa tietoja syöttävät yksityisihmiset, joilla on käytössään ADS-B-signaaleja vastaanottava tutka. Siksi lentoreittejä ei kaikkien maiden ilmatilasta löydy.

Milka Sauvala

www.openatc.com