Opiskelija ei vippaa

T:Teksti:

1980-luvulla Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa (HYY) huomattiin, että opiskelijat tarvitsivat lyhytaikaista lainaa muun muassa vuokratakuiden tai yllättävien menojen maksuun. HYY perusti jäsenlainarahaston, koska opiskelijoille ei tuolloin juuri kulutusluottoja myönnetty.
    Aikojen huomaa muuttuneen vilkaisemalla ympärilleen. Pikavippejä saa tilattua tekstiviestillä eikä takaajiakaan kummemmin kysellä. Suomen Pankkiyhdistyksen tänä vuonna tekemän tutkimuksen mukaan kulutusluottoa on yhä useammalla nuorella. Kun kaksi vuotta sitten sitä oli 16 prosentilla nuorista, kahdessa vuodessa luku on noussut viidellä prosenttiyksiköllä 21:een.
    HYY:n vippikassan luukulla ei kuitenkaan ole ruuhkaa.

Jäsenlainarahasto on yksi HYY:n jäsenien käyttöön suoraan tarjotuista palveluista, joista muita esimerkkejä ovat muun muassa asunnonvälitys, ilmainen oikeusapu ja lapsiparkki. Siitä myönnetään 250, 350, 450 ja 850 euron lainoja kymmenen prosentin vuotuisella korolla. Vippilainan hakijan maksettavaksi tulee myös kymmenen euron toimitusmaksu.
    Vaikka kulutusluotot tuntuvat kelpaavan nuorille, HYY:n vippilainaa ei juuri kysellä. Siksi koko järjestelmä toimii huonosti. Lainojen korkotulot eivät kata jäsenlainarahaston kuluja, koska rahaston pääoma ei liiku riittävästi. Palvelua joudutaan tukemaan vuosittain HYY:n budjetista. Onko HYY:n vippilainapalvelun lopettamista harkittu, HYY:n hallituksen puheenjohtaja Maija Jäppinen ?
    ”Lähinnä olemme keskustelleet siitä, että vippilainaa pitäisi mainostaa paremmin”, Jäppinen sanoo. ”HYY:n vippilaina olisi edullinen laina, mutta se ei ehkä ole opiskelijoille riittävän tuttu.”
    Pikainen selvitys osoittaa, että HYY:n vippilaina on selkeästi muita pikalainoja edullisempi. 250 euron vippilainasta kertyy kuluja 16,25 euroa. 200 euron pikalaina taas maksaa lainanottajalle 43 -50 euroa tarjoajasta riippuen.
    Kaiken lisäksi pikaluotot on maksettava takaisin alle kuukauden kuluessa. HYY:n vipin laina-aika on 90 päivää.
    Jäppinen painottaa, että on tietenkin positiivista, jos opiskelijat eivät lainaa tarvitse. Hän kuitenkin epäilee, että moni lainan ottaja ei hahmota lainojen todellisia kuluja, ja saattaa siksi päätyä HYY:n vippilainan sijaan kaupallisen kilpailijan lainaan.
    Jäppisen mukaan HYY:llä ei ole tutkimusta siitä, kuinka paljon Helsingin yliopiston opiskelijat ovat ottaneet kulutusluottoja ylipäätään. Vertailulukuja on siis vaikea löytää.

Jäsenlainarahaston tulevaisuutta tämän vuoden puheenjohtaja ei osaa varmasti ennustaa. Kustannusten lisäksi HYY:ssä pohditaan palvelujen tarpeellisuutta sen mukaan, saako kyseistä palvelua mistään muualta ja kuinka suurta osaa opiskelijoista palvelu koskettaa.
    ”Käyttäjien määrään ei kyllä HYY:ssä ole aiemminkaan hirttäydytty, jos palvelu on erittäin tärkeä käyttäjilleen”, Jäppinen sanoo.
    ”Toki olemme valmiita miettimään myös sitä, onko HYY:n vippilainan aika jo ohi.”

Veera Luoma-Aho
Kuva Stina Salin