Julkisuuden eteiset

T:Teksti:

Näyttelijäksi?
Reipas Irma on Oranssilla toimiva teatteriryhmä, jolla ei ole pääsykokeita. Ryhmä on perustettu vuonna 1994.
    ”Meillä on suuri uusiutuvuus. Monet tulevat vain yhteen esitykseen ja jatkavat sitten muualle”, kertoo ryhmän puheenjohtaja Antti Rajala.
    Toisaalta jotkut ovat jatkaneet ryhmässä jo pidempään.
    Tänä keväänä teatteri järjestää kaikille avoimia improvisaatioiltoja ja harjoittelee kesällä ensi-iltaan tulevaa näytelmää. Osa porukasta on aivan aloittelijoita, osalla on takanaan enemmän kokemusta ja opintojakin.
    ”Moni meillä aloittanut on myöhemmin päässyt opiskelemaan alaa tai siirtynyt ehkä vähän kunnianhimoisempiin projekteihin”, Rajala sanoo.
    Niin kuin esimerkiksi Kristiina Puukko, joka valmistui teatteri-ilmaisun ohjaajaksi tammikuussa. Hänellä on ryhmästä pelkkää hyvää sanottavaa. Ilmapiiri oli vapaa ja tunnelma yhteisöllinen.
    ”Minua innostettiin siellä myös ohjaamaan. Se oli jännittävää ja vastuullista. Kuitenkin paikka oli niin pieni, että siellä sai rauhassa harjoitella”, hän muistelee.
    Muista myös: Helsingin Kellariteatteri, Ylioppilasteatteri, Ilves-teatteri, Teatteri Poleemi.

Ensimmäinen rockkeikka
”Otan tänne periaatteessa kaikki tarjokkaat”, sanoo Hakaniemessä sijaitsevan ravintola Factoryn omistaja Santtu Ojala.
    Factory on monille bändeille ensimmäinen esiintymisareena, ja keikkayleisöt koostuvat lähinnä bändin kavereista. Ojala arvioi, että kuulijoita on tavallisena arki-iltana silti yleensä ainakin viitisenkymmentä.
    Ensiesiintymiset tuovat toimintaan oman tunnelmansa. Ojala kertoo, että kaikkia jännittää ja onnistuneen keikan jälkeen tunnelma on hyvä. Bändeillä on valtavasti intoa, vaikka taitoa ei ihan niin paljoa olisikaan.
    Hän itse joutuu toimimaan myös opettajana, vaikka se ei hänen toimenkuvaansa kuulukaan.
    ”Mitään tavaroita ei ole mukana, ja niitä kysellään minulta”, hän sanoo.
    Bändit saattavat vetää Factoryssä kolmekin keikkaa ennen kuin ovet muualle aukenevat. Monilla ura ei urkene sittenkään, ja usein ensimmäisellä keikalla on väkeä eniten. Joskus käy toisinkin päin. Suuri kaveriporukka levittää sanaa hyvästä keikasta. Täysin tuntemattomasta aloittavalle bändille nimen keräämiseen menee kuitenkin Ojalan arvion mukaan noin viisi vuotta.
    Mediatekniikan opiskelija Matti Halmevuo maalaa omaksi ilokseen mutta voisi tehdä harrastuksesta ammatin. Kuvassa teos Kuoro.

Vertaistukea verkossa
”Aukea.net on vapaa ja ilmainen, käytännössä kuka tahansa voi julkaista tekstejään ja kuviaan”, sanoo yksi verkkosivuston perustajista, Vesa Tienvieri.
    Aukea.net aloitti toimintansa vuonna 2000. Aluksi sivu keskittyi valokuvaan, nyt myös kuvataiteeseen ja kirjallisuuteen. Tienvieri sanoo, että 80 prosenttia kävijöistä käy vain ihailemassa ja arvioimassa muiden töitä. Kävijöiltä saa varsin rehellistä palautetta, toisin kuin kavereilta ja äidiltä.
    Omia kuviaan ja tekstejään julkaisevat taas haluavat kehittää työtään palautteen avulla tai saada julkisuutta. Myös niitä on, jotka luulevat Aukea.netiä kotialbumiksi, minne saa tunkea mitä tahansa. Näistä käyttäjät antavat rankkaa kritiikkiä.
    ”Jos kuvalla ei ole lainkaan taiteellista arvoa, pyrimme hyllyttämään sen”, Tienvieri sanoo mutta myöntää rajanvedon olevan vaikeaa.
    Sivustosta voi olla ihan konkreettistakin hyötyä. Graafikko-valokuvaaja Niko Ran kertoo saaneensa asiakkaita sitä kautta.
    ”Sivuilla näkyy Suomen harrastelijavalokuvaajien taso, ja alan ammattilaiset käyvät siellä myös”, hän kertoo.
    Hän itse on käynyt sivuilla arvioimassa muita aiemmin päivittäin, nyt muutamia kertoja viikossa. ”Kuvalukutaito kehittyy”, hän sanoo.
    Muista myös: Rihmasto: julkaisee kaikenlaisia kiinnostavia tekstejä. www.rihmasto.net. Musiikintekijöille: www.mixeri.net .


Elokuvaohjaajan koeyleisö

Tampereen elokuvajuhlien yhteydessä on jo kuutena vuonna järjestetty hieman matalamman kynnyksen katselmus – Roskaelokuvafestivaali. ”Ei meillä ole mitään kriteerejä, kunhan elokuva on jollain lailla viihdyttävä”, sanoo festivaalin tuottaja Toni Lahti.
    Lahden mukaan leffantekijät ovat mukana enimmäkseen huvikseen, mutta saattaa joukossa olla niitäkin, jotka eivät ole vielä saaneet tuotoksiaan elokuvajuhlille tai televisioon.
    Roskaelokuvafestivaalilla nähdään ainakin toimintaelokuvia, animaatioita, dokumentteja ja sitcomeja.
    Festivaali pidetään Tampereen Yo-talolla lauantaina 11. maaliskuuta, ja yleisöä pitäisi olla riittämiin.
    ”Joka vuosi tämä on ollut loppuunmyyty”, Lahti sanoo.
    Muista myös: Kettupäivät, Iik-kauhuelokuvafestivaalin harrastelijoiden videokilpailu.

Elina Venesmäki
Kuva Joonas Kupiainen