Terkut Setasta!

T:Teksti:

HYY:n uudella sosiaalipoliittisella sihteerillä on vankka kokemus tasa-arvotyöstä ja perheellisten opiskelijoiden asioista. Uskontotiedettä opiskeleva Tiia Aarnipuu, 28, on kolmen lapsen äiti ja toista kautta Seksuaalinen tasavertaisuus Seta ry:n hallituksen puheenjohtaja.
    Aarnipuu on toinen HYY:n hallituksen joulukuussa valitsemista sihteereistä. Uudeksi kulttuurisihteeriksi valittiin Suomen historiaa opiskeleva Petri Talvitie, 27.
    Aarnipuu aloittaa työnsä helmikuussa, ja hänen vastuulleen kuuluvat opiskelijoiden toimeentuloon, tasa-arvoon, kaksikielisyyteen sekä perheellisten opiskelijoiden asioihin liittyvät kysymykset.

Aarnipuu odottaa työnsä alkamista motivoituneena, vaikka yrittääkin vielä tammikuussa keskittyä muihin asioihin, muun muassa keskiajan pyhimyslegendoja käsittelevään graduunsa.
    ”Työn aloittaminen on jännittävää monessakin mielessä. Vapaaehtoistöiden, luottamustoimien ja kolmen lapsen vuoksi minulla ei juurikaan ole palkkatyökokemusta. On sinänsä mielenkiintoista siirtyä työnantajan edustajasta työntekijäksi, toteuttajapuolelle”, Aarnipuu sanoo.
    Aarnipuun tulevasta asialistasta kysyttäessä hän korostaa ottavansa vakavasti sen, ettei hän työntekijänä juuri luo linjoja, vaan tekee, mitä työnantaja, HYY:n hallitus, sanoo. Monet oleellisimmista kysymyksistä liittynevät toimeentuloon.
    ”Siinä kun riittää tekemistä, että esimerkiksi opintotuella todella tulisi toimeen”, Aarnipuu naurahtaa.
    ”Yksi asia, mihin toivon kuitenkin voivani vaikuttaa on se, että saisin tehdä yhteistyötä esimerkiksi vammaisjärjestöjen kanssa EU:n vammaisten vuoden kunniaksi.”

Setan puheenjohtajana Aarnipuulla on laaja näkemys syrjinnän vastustamisesta ja tasa-arvotyöstä. Aarnipuu jatkaa Setan puheenjohtajana vielä ainakin tämän vuoden.
    Yliopistolla on Aarnipuun mielestä todella hyvä syrjinnän vastainen toimintaohjelma. Se on kuitenkin vielä niin tuore, ettei ole vielä oikein ehtinyt konkretisoitua.
    ”Ohjelman toimeenpaneminen niin, että se näkyisi työntekijöiden ja opiskelijoiden arjessa, on kaikkien haaste.”
    Aarnipuu uskoo, että yliopistolta löytyy petrattavaa myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien tasavertaisuuden ja hyvinvoinnin toteutumisessa. ”En usko, että yliopisto tai ylioppilaskunta ovat sen kummempia paikkoja kuin yhteiskunta keskimäärin. Myös teemat ovat varmasti hyvin samantyylisiä”, Aarnipuu sanoo.
    Eri syrjintäperusteiden hierarkia on hänen mukaansa yksi korjattavista asioista. Esimerkiksi syrjintää sukupuolen tai etnisen taustan perusteella pidetään usein sekä asenne- että lainsäädännön tasolla vakavampana kuin syrjintää vaikkapa iän, vammaisuuden tai homoseksuaalisuuden perusteella.
    Aarnipuun tavoitteena onkin hori-sontaalisen näkökulman läpiajaminen.
    ”Se on sitä, että syrjintä on kiellettyä. Piste. Syrjintäperusteella ei saa olla merkitystä.”

Taina Ahtela