Nörtit nousuun

T:Teksti:

Oli jo aikakin: elokuva siitä, kuinka vapaan ohjelmiston ideaa kannattava nörtti pesee Microsoftin kaltaisen ohjelmistomonopolin ja paljastaa suuren salajuonen.
    Jo elokuvan nimi, Conspiracy.com, salaliitto piste com kertoo paljon. Elokuva kulkee Yhdysvalloissa myös nimellä Antitrust.
    Kaikki alkaa siitä, kun nörttikaverukset Milo (Ryan Phillippe) ja Teddy kehittelevät autotallissaan tietokoneohjelmia. Pääomasijoittajiin on otettu yhteyttä, ja luvassa on loistava tulevaisuus.
    Kaverukset uskovat vapaan ohjelmiston ideaan, siihen, että ohjelmat jaetaan Linuxin tavoin ilmaiseksi kaikille haluaville. He inhoavat monopoleja.
    Matkaan tulee kuitenkin mutkia, kun monopoliasemassaan Microsoftia muistuttava ohjelmistoyhtiö NURV haluaa pestata heidät koodinvääntäjiksi. Milo suostuu, Teddy ei.
    Nurvin Bill Gatesia muistuttava pääjohtaja Gary Winston (Tim Robbins) nappaa Milon heti suojatikseen ja tekee tähän vaikutuksen. Winston on hienopuheinen visionääri, kolajuomia ja koodausta rakastava nörtti itsekin.
    Pian tämän jälkeen Teddy murhataan. Ja Gary tuo Milolle koodinpätkän, joka on samanlainen kuin Teddyn kehittelemä.
    Bill Gates, siis Gary Winston, paljastuu hirviöksi, joka tappaa nuoria koodaajia varastaakseen heidän työnsä. Vainoharhafilmin ainekset ovat kasassa, kun paljastuu, että joka puolelle soluttautunut nurv valvoo kaikkea. Kehenkään ei voi luottaa. Jopa Milon pitkäaikainen tyttöystävä (Claire Forlani) on ollut koko ajan Gates-Winstonin leivissä.
    Elokuvan henkilöt juovat liioitellusti kolajuomia ja maiskuttavat perunalastuja, niin että tuotemerkit Coca-Cola, Pepsi ja Pringles näkyvät parodisen selvästi. Välillä käydään Microsoft-kampuksella, siis nurv-kampuksella, juomassa lattea.
     Juoni on mutkikkuudessaan täysin epäuskottava – ja ennalta arvattavissa. Kuvauksessa on käytetty musiikkivideotyyliä. Soundtrackistakin voi päätellä, että leffa on teineille suunnattu.
    Conspiracy.com onkin ilmiönä kiinnostavampi kuin elokuvana. Hakkerileffoja on tehty vuosien mittaan aina teinileffa Wargamesista
     (1983) Robert Redfordin tähdittämään Sneakersiin (1992). Mutta useimmissa elokuvissa hakkerit ovat olleet konnia tai kuriositeetteja.
    Nyt hakkeri on sankari. Sen sijaan, että jännityselokuvan päähenkilö jahtaisi pyssyn kanssa pahiksia, hän vääntää otsa hiessä koodia skeittipunkin soidessa taustalla.
    Samasta hakkeri-ilmiöstä kielivät mtv3:lla alkanut Friikkilinkit-ohjelma ja vielä Suomeen saapumaton X-Filesin kolmesta nörtistä kertova sisarsarja.
    Conspiracy.com tulee ehkä hieman myöhässä, teknokuplan jo puhjettua. Toisaalta ei kuplan puhkeaminen hakkereita ole mihinkään kadottanut. Etenkin Bill Gatesiin ja Microsoftiin suunnatut tölväisyt saattavat tuoda leffalle kulttimainetta ”piireissä”.

Conspiracy.com saa ensi-iltansa 1.6.

Heikki Valkama